DA LI JE SRBIJA IZDALA SRPSKOG KRALJA I STALA NA STRANU TITA? Karađorđevići ostaju bez BELOG DVORA

Zahtev porodice Karađorđević da im bude vraćen dvorski kompleks na Dedinju, Agencija za restituciju odbila je 21. januara kao neosnovan

Zahtev porodice Karađorđević da im bude vraćen dvorski kompleks na Dedinju, Agencija za restituciju odbila je 21. januara kao neosnovan. U delimičnom rešenju do kog su došle "Novosti" navodi se da se odbija zahtev Karađorđevića za vraćanje i obeštećenje nepokretnosti dvorskog kompleksa konfiskovane ukazom Predsedništva Pezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, a preostalom delu zahteva dinastije biće odlučno naknadno, posebnim rešenjem.

SRBI ZA OVO NISU ZNALI! Evo kako je SRPSKI KRALJ zaista pomogao Srbiji i šta je sve za nju uradio (FOTO)

Dest naslednika kralja Petra i prinčeva Tomislava i Andreja podnelo je zahtev za restituciju krajem januara 2014. Na usmenoj javnoj raspravi pred Agendijom oni su utvrdili da ostaju pri svom zahtevu da poseban zakon o dvorskom kompleksu nikada nije donet i da članovi kraljevske porodice imaju pravo na povraćaj imovine baš kao i svi drugi građani.

Pogledajte snimke BELOG DVORA napravljene DRONOM koji će vas ostaviti bez DAHA! (VIDEO)

Foto: YouTube / djordje jokic Foto: YouTube / djordje jokic

Takođe su rekli da je Odluka o utvrđivanju dvorskog kompleksa na Dedinju za spomenik kulture, sve sa pokretnim stvarima u njemu, u suprotnosti sa važećim Zakonom o zaštiti kulturnih dobara.

Državno pravobranilaštvo usprotivilio se vražanju dvorskog kompleksa, kao i drugih nepokretnih kulturnih dobara od izuzetnog značaja u državnoj svojini. Pošto je saslušala obe strane i razmotrila priložene dokaze, Agencija za restituciju odbila je prvostepenim rešenjem zahtev Karađorđevića.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

U obrazloženju navode da dvorski kompleks ne može biti predmet vraćanja niti obeštećenja budući da je njegov status uređen posebnim zakonom, kojim je izričito zabranjeno vraćanje prava svojine na njemu.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić je potvrdio da je Agencija donela odbijajuće rešenje i dodao da naslednici imaju pravo žalbe u roku od dve nedelje. O ostalim nekretninama koje su tražili Agencija će odlučivati naknadno, parcijalno rešavajući deo po deo imovine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Karađorđevići su, inače, tražili imovinu koja je posle smrti kralja Aleksandra, ostavinskim rešenjem od 27. oktobra 1938. podeljena na tri jednaka dela između sinova Petra, Tomislava i Andreje.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ивана Николић

    29. januar 2016 | 19:21

    МРШ МОРЕ ИЗ СРБИЈЕ!

  • Misirac

    29. januar 2016 | 08:31

    Genetski kod Karađorđevića je takav da beže kada je najteže i da žive na teretu naroda.Kukavice i izdajnici počev od Karađorđa.Nema ništa za njih u Srbiji

  • Istina boli...

    29. januar 2016 | 08:30

    Srpski kralj je izdao Srbiju tako sto je pobegao kao pacov kada je Srbija trebala da se brani od neprijatelja i pokrao drzavni trezor da bi mogao da nastavi da zivi na visokoj nozi i zato sada njegovi naslednici ako imaju obraza nemaju nikakvo pravo da od Srbije bilo sta zahtevaju i traze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA