SEBASTIJAN KURC: Pred Srbijom je još bolja godina po pitanju integracija!

Kurc je rekao da je Srbija zemlja koja pruža mnogo mogućnosti austrijskim privrednicima, zbog čega ovde već posluje oko 500 austrijskih firmi

  • 17

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je večeras u Beogradu da je uveren da će 2016. godina biti još bolja od prošle, po pitanju napretka Srbije na putu u EU.

Kurc je, obraćajući se privrednicima na Austrijskom poslovnom krugu, rekao da se raduje što ponovo može da boravi u Srbiji, koja je važan partner Austrije, a ujedno i najvažnija zemlja regiona.

Šef austrijske diplomatije se u govoru posebno zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću za napore Srbije i njenu ulogu u stabilizaciji regiona.

Kurc je rekao da je Srbija zemlja koja pruža mnogo mogućnosti austrijskim privrednicima, zbog čega je tu već prisutno oko 500 austrijskih firmi.

- Naše dve zemlje, međutim, nemaju samo jake ekonomske veze, već i kulturne i ljudske. Dobro sarađujemo sa srpskom zajednicom u Austriji, gde živi oko 200.000 ljudi srpskog porekla, a koji daju značajan doprinos zemlji - naglasio je Kurc.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Šef austrijske diplomatije je rekao da Srbija i Austrija imaju i odličnu političku saradnju, posebno kada je reč o migrantskoj krizi.

EU JE PREPOZNALA NAPREDAK SRBIJE! Evo kako Jadranka Joksimović vidi POBEDU u Evropskom parlamentu

S tim u vezi, Kurc je podsetio da je Austrija prošle godine imala 90.000 tražilaca azila, što je ogroman broj imajući u vidu koliko je tražilaca azila bilo u SAD, Kanadi ili nekim drugim zemljama EU.

- U ovoj teškoj situaciji imamo odličnu saradnju sa Srbijom i Makedonijom, koje rade sa nama na zaustavljanju talasa izbeglica. To je veoma korisno za nas, ali i Nemačku i Švedsku - kazao je Kurc.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

SRBI SU ZASLUŽILI OTVARANJE POGLAVLJA! Pljušte čestitke Srbiji od zvaničnika EU na TVITERU (FOTO)

On je podvukao da će Austrija ostati snažan partner Srbije na putu u EU, što je bila i do sada. Kurc se osvrnuo i na otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU i rekao da je uveren da će 2016. po tom pitanju sigurno biti još uspešnija.

Šef austrijske dioplomatije nalazi se na regionalnoj turneji, a u Beograd je došao danas po podne posle posete Sarajevu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA