KOLINDA ODGOVORILA PUPOVCU: I mom rođaku su vikali USTAŠO!

Kolinda je Pupovcu poručila da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netolerancije u hrvatskom društvu, ali je ocenila da je taj proces počeo mnogo pre formiranja aktuelne vlade desnog centra

  • 91

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović napisala je odgovor predsedniku Srpskog narodnog veća (SNV) Miloradu Pupovcu.

"NEPOZNATI LJUDI ME PLJUJU NA ULICI I VIČU DA SAM ČETNIK": Stravično TAJNO pismo PUPOVCA stiglo Kolindi Grabar - Kitarović!

Kolinda je Pupovcu poručila da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netolerancije u hrvatskom društvu, ali je ocenila da je taj proces počeo mnogo pre formiranja aktuelne vlade desnog centra.

U opširnom pismu na šest stranica koje prenose danas hrvatski portali, Grabar-Kitarovićeva obrazlaže zašto smatra da je netolerancija porasla u vreme vlade levog centra premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije, posebno ističući njegovu izjavu u izbornoj noći "ili mi ili oni".

Ona navodi da na retorici stvaranju ideoloških podela upravo istrajava bivši premijer i ističe da je njen program od početka "program zajedništva".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Isto tako želim istaknuti neprihvatljivost bilo kojeg zaoštravanja javnoga diskursa od drugih aktera na političkoj sceni. U tom smislu, posebno smatram potpuno neprihvatljivim uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji šteti nacionalnoj koheziji, državljanskom zajedništvu i interesima Republike Hrvatske - napisala je predsednica koja dolazi iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Iako navodi da osuđuje pretnje i govor mržnje prema više javnih osoba i organizacija civilnog društva, ona je navela da među njima "i onih koji svojim javnim delovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije".

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

- Kao hrvatska predsednica dužna sam štititi dostojanstvo svih građana, svih manjina, ali verujem da ćete se složiti, i dostojanstvo hrvatskog naroda i vrednosti na kojima je stvorena hrvatska država - napisala je Kolinda Grabar-Kitarović u odgovoru Pupovcu.

Ona je navela da su uvrede doživele i osobe koje su samo zato što su kao hrvatski branitelji ili pripadnici drukčije političke opcije izražavali svoje mišljenje, pa je kao primer navela da je nedavno u Rijeci prolaznik člana njene uže porodice pljunuo i dobacio mu "Ustašo".

Printscreen: Youtube/Sanela Prašović Gadžo Printscreen: Youtube/Sanela Prašović Gadžo

- Onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu - naglasila je ona.

Iako je navela da podržava slobodu govora i umetničke slobode, uključujući i satiru, hrvatska predsednica je ocenila i da je nedeljnik "Novosti", koje izdaje SNV, a finansira država, objavio "uvredljiv tekst" u kom se izruguje hrvatska himna i upitala "nisu li i to događaji koji itekako stvaraju kontekst atmosfere netolerancije na koju opravdano upozoravate".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ona je u pismu ukazala i na to da "totalitarni manir" o kojem govori Pupovac kada navodi neke primere nesnošljivosti nije samo fašistički i upitala zašto se izbegava osuda komunizma, iako je on "ne manje od fašizma nastao i održavao se raznim oblicima zločina i kršenja ljudskih prava, i to decenijama".

Predsednica je napisala da želi da hrvatsko društvo na osnovu istinske snošljivosti, uvažavanja i otvorenosti prevlada podele koje ga opterećuju.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nn

    13. februar 2016 | 18:10

    Hiljade godina ce proci i Hrvati nece postati normalan narod. Oni jednostavno sve mrze i njima pomoci nema. Na kraju ce ta mrznja najvise stete da nanese njima i pojesce ih to.

  • Bane

    13. februar 2016 | 15:44

    Kompleksasi koji mrze Srbe.....a poticu od njih.

  • Zg

    13. februar 2016 | 16:17

    Prvo neznam dali je ova gospođa uopce normalna, zatim je velili upitnik dali kao takva uopce razumije sto je sada napisala. ALI zelio bi samo jednu poruku poslati njenim zaluđenicima. Iako je socijalisticko uređenje bila diktatura jer ustase nisu objektivno mogle propagirati svoju ideologiju , cak i to vrijeme diktature je zapravo bilo svjetlo za ovaj mrak hdz i njihovih biraca koji sa kracim prekidima traje 26 godina. Vase ludilo je ogromno . Normalan antifasisticki hrvatski narod nazivate izdajnicima cetnicima jugoslavenima sebe nazivate domoljubima a vode vas muslimani, bratstvo hrvata i muslimana, potajna djelovanja i nadanja prema postizanju hrvatske u povijwnim granicama zajedno sa muslimanima. Ni iz jednog rata jos niste izasli. Duboko ste jos u njia i proslosti. Zato je milanovic i rekao ili mi ili vi. Sta da mi vise komuniciramo sa vama kad vi zivite u bolesnim ideologijama 20 stoljeca a korjeni takvih razmisljanja vam doaezu u pradavnu proslost. Kakvo jedinstvo da mi gradimo sa budalama. Da postanemo isti ko i vi.?! Svima onima koji citaju ovaj clanak zelim poruciti da se unaprijed ispricavam u svoje ime za sve sto te budale govore i svima onima koje tim svojim podlim i pokvarenim te oni misle dovoljno prikrivenim govorima mrznje sa znakovitom simbolikom zele povrediti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA