SRBIJA ŠALJE SVOJE USLOVE HAGU?! Beograd se protivi izručenju Šešelja u jeku predizborne kampanje

Srbija će zvanično zatražiti od Haškog tribunala da odloži izricanje presude lideru SRS Vojislavu Šešelju koje je zakazano za 31. mart jer bi izricanje te presude moglo da izazove političku stabilnost u državi

  • 38

Beograd će u izveštaju koji će poslati u Haški  tribunal do predviđenog roka - 15. marta, dostaviti iscrpne argumente protiv izručenja šefa radikala u jeku predizborne kampanje.

U obraćanju Hagu, naše vlasti će predočiti da bi hapšenje Vojislava Šešelja i izricanje presude protiv njega moglo da izazove političku nestabilnost u državi, baš u periodu kada će sve političke stranke, pa i SRS biti i formalno u fazi predizbornih aktivnosti.

Srbija će ukazati i da se Šešelju neopravdano odugovlačilo sa procesom 13 godina, a da se sada proces naglo ubrzava kada su najavljeni vanredni parlamentarni izbori u našoj zemlji. Beograd će podsetiti da se naša zemlja ništa nije pitala ni kada je Šešelj pušten da se brani za slobode, a da se sada, novim haškim potezom, u Srbiji destabilizuje i komplikuje politička scena uoči parlamentarne trke u kojoj bi stranke trebalo demokratski ravnopravno da učestvuju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

VUČIĆ: Haški zahtev napravio problem Srbiji!

Prema saznanjima "Novosti", državni vrh naše zemlje, u skladu sa dosadašnjim iskustvom, ne očekuje da će Tribunal izaći u susret Beogradu da se presuda odloži za period posle izbora.

Haški tribunal bi se, u toj varijanti, obratio Savetu bezbednosti UN i obavestio ih da Srbija ne ispunjava svoje obaveze. Ali, i Srbija bi svoje argumentovane dokumente poslala na Ist River, pre svega računajući na razumevanje Moskve. Haški sud ima još jedan problem sa odlaganjem presude jer krajem marta prestaje mandat sudijama. Oni bi, u slučaju da se ne izrekne presuda lideru SRS morali da zatraže od SB UN da im se formalno produži mandat.

ŠEŠELJ NEĆE DOBROVOLJNO U HAG: Presude me ne interesuju

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

Prema našim diplomatskim izvorima, SB UN ne bi imao na raspolaganju nikakve sankcije prema Srbiji, ako država ne izruči Šešelja u zadatom roku. Pretpostavlja se i da bi se tome suprotstavila i Ruska Federacija.

Tribunal bi, eventualno, mogao o celom slučaju da izvesti Evropsku komisiju koja je i do sada imala mogućnosti da politički pritisne i uceni Srbiju. U ovom slučaju, oni bi mogli da saopšte da prva pregovaračka poglavlja neće biti otvorena dok Srbija ne ispuni obaveze prema Tribunalu. Srbija će to pokušati da predupredi diplomatijom i političkim argumentima koje poseduje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija će sačuvati stabilnost uprkos brojnim pokušajima različitih faktora i iznutra i sa nekih drugih strana - rekao je premijer Aleksandar Vučić komentarišući zahtev Tribunala.

- Ne možete srušiti preko noći politiku stabilnosti, a Srbija ima znanja, snage i hrabrosti da se suoči sa svim izazovima. Vučić je dodao i da je veći problem od zahteva za izručenje Vojislava Šešelja to što je "mnogo Srba stradalo u Hagu" i ponovio da je vlada četiri meseca slala dopise o zdravstvenom stanju Zdravka Tolimira koji je nedavno preminuo.

( Telegraf.rs / Izvor : Večernje novosti )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Игор

    15. februar 2016 | 10:38

    Хашки трибунал постоји да се у њему суди српском народу и Србији! Зашто није Фрањо Туџман није оптужен зашто Алија Изербеговић није оптужен , зато што су им у рату били имали помоћ Америке а Хрвати су имали помоч Ватикана и Америке и Европе ! СФРЈ била једном и никада више.

  • Bokisa

    15. februar 2016 | 10:32

    Вojвoдo згaзи их свe !

  • Гробари

    15. februar 2016 | 10:39

    Шеки легендо не дамо те !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA