DA LI SRBIJA TREBA DA POSTANE ČLAN NATO? Srbi će zbog ovih stvari ZAVOLETI ALIJANSU i želeti da budu deo nje!

Da li najnoviji sporazum o saradnji Srbije i NATO-a poništava vojnu neutralnost Srbije? Premijer Vučić kaže "NE", a kritičarima poručuje da su "politički licemeri"

SRBIJA SARAĐUJE SA NATO-om! Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je juče Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a. Sporazum je proteklih dana izazivao oštre polemike u javnosti i dovodio u pitanje vojnu neutralnost zemlje, a na jučerašnjoj konferenciji za medije premijer Aleksandar Vučić pokazao je dokumente Vlade Srbije koja se na ovu saradnju sa ALIJANSOM obavezala još 2005. godine kada su na vlasti u Srbiji bile DS i DSS. Telegraf.rs je ekskluzivno objavio zaj sporazum.

(EKSKLUZIVNO) Ovo je SPORAZUM koji je Srbija potpisala sa NATO! (FOTO)

Iako manje bitan od ranije potpisanog Individualnog akcionog plana o partnerstvu, na koji su saglasnost dali Boris Tadić i Vojislav Koštunica sporazum Srbije i NATO-a o saradnji u oblasti logistike, potpisan 2015. godine, digao je veću prašinu.

DA LI SRBIJA MORA DA UĐE U NATO? Ovo su razlozi zbog kojih SRBI treba da ZAVOLE ALIJANSU!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U anketi Telegrafa, na pitanje DA LI SRBIJA TREBA DA SARAĐUJE SA NATO? Više je onih koji smatraju da je ova saradnja neophodna.

Čak 11.000 dobrovoljno anketiranih ljudi uzelo je učešće u ovoj anketi našeg portala, a 53,27 odsto "odgovorilo je" da Srbija MORA da sarađuje sa NATO!

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

KFOR IMA KLJUČNU ULOGU U ZAŠTITI SRBA NA KOSOVU! Premijer Srbije ukazao na značaj saradnje Srbije i NATO

- Sporazum predviđa brojne privilegije za vojnike NATO, ali ne narušava vojnu neutralnost Srbije - tvrdi premijer Aleksandar Vučić i dodaje da Srbija želi da ima dobre odnose sa NATO-om.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ti veliki stručnjaci koji nam drže patriotska predavanja, nemoj da mi drže predavanja, jer su to oni isti za čije je vreme Kosovo proglasilo i dobilo nezavisnost, a njihova reakcija i podrška srpskom narodu se svela na jurišanje na beogradske džamije. Nama je NATO potreban kao saveznik, potreban nam je kao saveznik da nam čuva narod na Kosovu i Metohiji - istakao je Vučić.

ODGOVOR RUSIJE: Verujemo da će Srbija biti vojno neutralna

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kritičari odgovaraju: NATO bi na Kosovo mogao i drugačije, a vojna neutralnost je samo na papiru.

NATO JE POTREBAN SRBIJI! Evo šta je još Vučić rekao o sporazumima koji jačaju saradnju Srbije i ALIJANSE

Reagovala je i Rusija - računa na vojnu neutralnost Srbije.

Vladimir Putin - NATO

- Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO-om. Polazimo od toga da će se Beograd, kako su više puta izjavljivali srpski zvaničnici, pridržavati politike neutralnosti, što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije - rekla je Marija Zaharova iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ovakva poruka Rusije je očekivana, kažu poznavaoci prilika, jer je osetljiva na svaki nagoveštaj širenja NATO-a na Balkanu. Saradnja sa NATO-om, kažu, ne znači i okretanje leđa Rusiji.

Foto: AP/Darko Vojinovic, nato.int Foto: AP/Darko Vojinovic, nato.int

Boško Jakšić, novinar lista "Politika" kaže da odnosi Srbije i NATO podsećaju na reku ponornicu i da se "na površini o tome vrlo malo zna".

"Vojska Srbije, Generalštab, namenska industrija - sve se to reformiše u skladu sa standardima NATO. Ali sa druge strane, Srbija se drži pozicije neutralnosti i ta saradnja ide ne remeteći tokove saradnje sa Rusijom. Mogu samo na to da dodam da Srbija razmišlja o tome da kupi naoružanje u Rusiji", rekao je Jakšić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    20. februar 2016 | 10:16

    Референдум!!! Поштено и искрено!!! Пустите пропаганду и ботовање! Срби мрзе нато јер им је нато отео КиМ, нато је ЗЛО!! ....није то што сам ја, како неки кажу Русофил, него што су то чињенице!! Мрзим подаништво и улизивање, поготово душманима и фашистима!!! Срби воле Русију, џаба вам анкете и глупости, Срби више цијене Путина него све Српске политичаре у пакету!! То је чињеница и због тога нема референдума!!!

  • Србољуб

    20. februar 2016 | 10:32

    Звали смо их,оправдано НАТО АГРЕСИЈА. Да није њих(лицемерних) КОСОВО БИ ЗВАНИЧНО И НЕСУМЊИВО БИЛО ЧИСТО СРПСКО. Ако ћемо бити ДЕО ЊИХ шта ће нам унуци рећи,кад буду читали историју: "МИ СМО ДЕЦА ПРЕВРТЉИВОГ И ПОТКУПЉИВОГ РОДА"!!!? Питајте нас Србе, кога славимо: ЧЕСТИТОГ КНЕЗА ил ВУКА БРАНКОВИЋА!? КНЕЖЕВА ЖРТВА је наш ПОНОС а,Бранковићева дипломатија је ВЕЛИКА МРЉА У НАШЕМ РОДУ!!! ГДЕ СМО САД МИ И, НА ЧИЈОЈ ЋЕМО СТРАНИ ДА СЕ УПИШЕМО ???

  • Patriot

    20. februar 2016 | 10:16

    Jucerasnjim cinom je ucinjena sramna i velika izdaja, pljuvanje na sve nevine kako civilne tako I sve zrtve koje su hrabro dali svoje zivote protiv najveceg zla novijeg doba tj.zlocinacke Nato Alijanse. Da li ce im Ovaj sraman i izdajnicki cin Narod I Istorija oprostiti ostaje da se vidi. Zivi bili pa videli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA