PAUNOVIĆ: Neka nam lekcije ne drže oni kod kojih su prava manjina važila samo do ulaska u EU!

- Izjave hrvatskih političara da pojedini državni funkcioneri Srbije unose strah među Hrvate, ne doprinose međusobnom dijalogu - napominje direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava

  • 9

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, povodom optužbi predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova da pojedini državni funkcioneri Srbije unose strah među Hrvate zbog kritika na račun te stranke, istakla je da lekcije ne treba da nam drže oni za koje su standardi u ostvarivanju prava manjina važili samo do članstva u Evropskoj uniji.

(INTERVJU) SUZANA PAUNOVIĆ: U Srbiji se sve više ostvaruju ljudska prava

Žigmanov je ove optužbe izneo nakon što je DSHV odlučio da na izborima nastupi s Demokratskom strankom (DS).

Paunovićeva napominje i podseća da ovakve izjave ne doprinose međusobnom dijalogu.

- Ne treba da nam drže lekcije oni za koje su standardi u ostvarivanju prava manjina važili samo do članstva u EU. Srbija je posvećena ostvarivanju prava svih manjina, pa i hrvatske manjine u Srbiji. Deca hrvatske nacionalne manjine uče na svom maternjem jeziku, iz državnog budžeta finansira se rad nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, njihovi predstavnici učestvuju u svim radnim grupama koje se bave zakonskim i drugim rešenjima o pitanjima nacionalnih manjina, predstavnici hrvatske manjine učestvuju kao i ostale manjinske stranke u izbornom provesu u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije... - navodi Paunovićeva i dodaje:

BORBA ZA PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM: Potpisan sporazum SDP i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije

- Ovakve izjave ne doprinose međusobnom dijalogu, posebno jer je Srbija više puta istakla da će se o takozvanom garantovanim poslaničkim mestima za pripadnike manjina razgovarati u sklopu najavljenih izmena izbornog sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    6. mart 2016 | 14:59

    Tako je

  • Dag

    6. mart 2016 | 15:03

    Upravo ( sa obe strane) radite,na daljem ocuvanju tenzija,koje odgovaraju - drugima... (Dosta,bre!Notmalan narod,zeli-normalan zivot.Proslost je pokazala,da je to - moguce.)...

  • S.C.

    6. mart 2016 | 17:51

    Tako je trze predavanje a oni sami sta rade i kako imaju manjinska prava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA