Izetbegović iznenađen: Armija BiH gađala vlastite teritorije i pozicije

Ocenio je da je istina o ratu u BiH uvek samo jedna, a presuda Međunarodnog suda u Hagu joj je "najbliža"

  • 80

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović iznenađen je izrekama iz presude prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću da je Armija BiH gađala vlastite teritorije i pozicije UN i smatra da je loše to što lider bosanskih Srba nije osuđen i za genocid u sedam BiH opština.

Pogledajte kako je Radovan Karadžić reagovao kada ga je HAG osudio na 40 GODINA ROBIJE (VIDEO)

Ocenio je da je izricanje presude Karadžiću istorijski događaj za BiH jer je tim činom, kako smatra, potvrđen "bitan deo činjenica" o zločinima koji su u njoj počinjeni tokom rata.

(VIDEO) OVO MOGU SAMO SRBI! Pogledajte kako su drugari Radovana Karadžića odgovorili HAGU na presudu (FOTO)

- Za čoveka njegovih (Karadžićevih) godina i prošlosti 40 godina i nije posebna kazna, no ono što je značajno je da je presuđeno jednoj užasnoj ideologiji i politici - kazao je Izebegović novinarima u Sarajevu komentirajući presudu Karadžiću.

Istakao je da su presudom sankcionirani brojni zločini, progoni civila, silovanja, razaranja i, kako kaže, akt genocida u Srebrenici, a potvrđeno je i postojanje udruženog zločinačkog pothvata koji je provođen planski i sistematski rezultirajući progonom stotina hiljada Bošnjaka i Hrvata.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je sa žaljem konstatovao da je, kako je rekao, propušteno povezati udruženi zločinački pothvat s vrhom vlasti u Beogradu tokom rata u BiH.

Izetbegović je ovu presudu uporedio s onom nacističkim ratnim vođama.

- To je najznačajnija presuda nakon one nacističkim vođama u Ninbergu  - naveo je Izetbegović dodajući da je najvažnija poruka poslata iz Haga da lideri "država i paradržava neće biti oslobođeni odgovornosti za zločine".

Ocenio je da je istina o ratu u BiH uvek samo jedna, a presuda Međunarodnog suda u Hagu joj je "najbliža".

- Hipoteka nesporno počinjenog zločina ovom presudom skinuta je s naroda i prenesena je na pojedince, a stoga bi valjalo prestati sa negiranjem i minimiziranjem zločina. To je jedini put da se zlo ne ponovi - poručio je Izetbegović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    24. mart 2016 | 19:16

    Gospodin Izet junior, Nije toliko sklerotičan? A ni mlad? Stizalo je oružje iz belog svete u Butmur. A bogami i borci . Pa odsecali srpske glave po šerijatu. Sada će vam isti poklati imame. Bar tako čitam. Niste ni vi gospodine daleko. I ko ubi svatove ? Ko započe ? I šta ti je žao ? A da kažem ja šta mi je žao ......?

  • NeBiTiToDeraneRazumeo

    24. mart 2016 | 22:55

    Ovaj covek u UEA, S. ARABIJI i TURSKOJ ima milione zato sto ni on ni babo mu "nista nisu znali"... Milosevic u Rusiju i Kipar izneo Milijarde.... a vi se stoko srpska i muslimanska vredjajte, pljujte, ubijajte... za bolje i nismo

  • Gile

    24. mart 2016 | 21:13

    Nije znao, nije mu tata rekao,nije znao ni za mudžahedine u bih, ni za nasera nije čuo, bakir je veverica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA