VUČIĆ O PRESUDI KARADŽIĆU: Važnije je govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju!

Na insistiranje da kaže kakav je njegov lični stav prema presudi Radovanu Karadžiću, Vučić je odgovorio da kao predsednik Vlade nema prava da iznosi lični stav, a da je Vlada uradila i rekla sve što je trebalo

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da on vodi Vladu koja ne razlikuje zločin i zločince po imenu i prezimenu, već samo po tome da li je neko zločin počinio. On je povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu, istakao da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla da donese.

On je rekao da ni dve decenije od Dejtonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude poput one Karadžiću dovele do pomirenja.

- Zaboravlja se da je Srbija prva koja je uhapsila one koje su izvršili zločin u Srebrenici, i da je jedina država u regionu koja je pohapsila one koji su počinili zločin u njeno ime. Nisam primetio da su to činile druge države. Mi na taj način pokazujemo veličinu našeg naroda i ozbiljnost vlade -  istakao je premijer Srbije.

Predsednik Srbije: Presudom Karadžiću dovodi se u pitanje sudbina RS?

Premijer je, odgovarajući na pitanje da li je posle presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vreme da i Srbija taj zločin tako okvalifikuje, takođe istakao da oni koji insistiraju na tome ne žele da čuju suštinu, niti da razmišljaju o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji insistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posledice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju - rekao je Vučić.

40 GODINA ROBIJE ZA KARADŽIĆA SKINUĆE TERET I STID SA SRBIJE! Ovako je Čeda Jovanović reagovao na izricanje presude u Hagu

Upitan kako razume da se njegove dobronamerne poruke o poštovanju Dejtonskog sporazuma nedobronamerno dočekuju u BiH, Vučić je rekao da je Vlada Srbije najtačnije i najpreciznije, mnogo bolje nego neki evropski zvaničnici komentarisala presudu prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

U javnosti nisam izgovorio ničije ime, niti sam pomenuo bilo koji narod. Srbija brine podjednako o svakom građaninu, a kada je reč o pravnim posledicama, treba sačekati. Važno je da se Srbija odredi prema svim zločinima, a Srbija to juče jasno uradila - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

NEĆEMO DOZVOLITI DA PRESUDA RADOVANU BUDE NOVI NAPAD NA SRPSKU! Vučić o izricanju presude Karadžiću u Hagu

Ukazao je da su čak i međunarodni zvaničnici tu presudu, koja još nije pravosnažna, komentarisali, što, primetio je, nije rešenje. On je objasnio da ne želi da komentariše pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu.

Na insistiranje da kaže kakav je njegov lični stav prema toj presudi, Vučić je odgovorio da kao predsednik Vlade nema prava da iznosi lični stav, a da je vlada uradila i rekla sve što je trebalo. Dodao je da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba da učestvuje u gaženju sopstvene zemlje.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

SUĐENJE RADOVANU OKONČANO JE I PRE NEGO ŠTO JE POČELO! Selaković rekao šta misli o izricanju presude Karadžiću

- To nećete nikada doživeti, jer neću da učestvujem u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko spolja tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar - rekao je Vučić i ponovio da je suština u pomirenju:

Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i ceo svet šta je uradio za to vreme, za koje se ništa na polju emocija nije promenilo. Naučili su političari šta da kažu i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    26. mart 2016 | 14:31

    Premijer je u pravu kada kaže da druge države u okruženju nisu uhapsile one koji su počinili zločin u ime države,a Srbija je to uradila kada je Srebrenica u pitanju.

  • Lidija

    26. mart 2016 | 14:22

    Oni koji su vrsili zlocine nad srpskim narodom uglavnom nisu odgovarali...ispalo je da su samo srbi zlocinci.

  • Zoki011

    26. mart 2016 | 13:27

    Problem mnogih jeste da razumeju da nije u pitanju bio rat već građanski rat i shodno ponašanju međunarodnih faktora treba stalno podsećati na naše žrtve i naše prognane čija pravda se sigurno ne meri u 70tak godina robije za muslimane naspram 900 godina robije za srbe. Ne kažem da Ješić i slični ne razumeju već da na loš i pokvaren način koriste ovu presudu i to protiv svog naroda u izjavama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA