Čeka se ODLUKA Višeg suda ZA IZRUČENJE troje radikala - Hagu!

Srbija čeka odluku Višeg suda u Beogradu o izručenju troje radikala Haškom tribunalu rekao je pravni zastupnik naše zemlje Saša Obradović

  • 19

Srbija je obavestila Haški tribunal da se još uvek čeka odluka nadležnog suda o njegovom zahtevu za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke, koje je haško tužilaštvo optužilo za nepoštovanje suda.

"Rešenje sudije za prethodni postupak o ispunjenosti pretpostavki za predaju okrivljenih Tribunalu, kao i rešenje o preduzimanju mera za obezbeđenje prisustva okrivljenih postupku trebalo bi da bude što pre doneto", piše u redovonom izveštaju zastupnika Srbije u Hagu Saše Obradovića podnetom tribunalu.

DA LI ĆE TROJE RADIKALA ZAVRŠITI U HAGU? Selaković otkrio da li je Srbija pokrenula postupak za izručenje funkcionera SRS

Obradović je dodao da je u očekivanju prijema tog obaveštenja, došlo je i do malog kašnjenja u dostavljanju ovog izveštaja.

"Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvestiću o tome Sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred Pretresnim većem", naveo je Obradović.

FOTO TANJUG / Zoran Zestic FOTO TANJUG / Zoran Zestic

HAG TRAŽI VJERICU RADETU: Evo šta im ona poručuje

On je takođe ukazao da je od srpskog Ministarstva pravde primio usmeno obaveštenje da je domaći predmet u postupku za predaju okrivljenih prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost, kao što je i najavljeno u prethodnom izveštaju Tribunalu.

Obradović je izveštaj poslao u skladu sa usmenim nalogom Pretresnog veća Haškog tribinala od 10. februara ove godine, kojim je Srbiji naloženo da mu dostavlja dvonedeljne izveštaje o svojim naporima da postupi po nalozima od 19. januara 2015. godine za hapšenje i predaju troje radikala.

ŽALIMO SE SAVETU BEZBEDNOSTI NA RAD HAŠKOG TRIBUNALA! Ove reči Srbije odzvanjaju NJUJORKOM

Haško tužilaštvo podiglo je 30. oktobra 2012. godine optužnicu protiv Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića kojom ih tereti da su uticali na svedoke i ometali pravdu u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Ona je međutim objavljena tek 1. decembra 2015. godine uz obrazloženje da se to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru godinu dana ranije.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome će Tribunal sutra izreći presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Njihovo saslušanje pred sudom u Beogradu još uvek nije zakazano, a nedavno je iz proceduralnih razloga otkazano i saslušanje Šešelja.

( Telegraf/Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niksa

    30. mart 2016 | 16:45

    Glasam za savez sa Rusima I SRS!

  • Djurdjija

    30. mart 2016 | 16:44

    Nema predaje Seselja,on je pravni genije I trn u oku prodanim dusama I izdajicama. Volimo te Vojislave.

  • Volimo te Vojo

    30. mart 2016 | 16:40

    Zato sto si haske ubice doveo do ludila,sto si glupe I zatrovane krvate kolindom nasankao,sto si uvek isti,sto te fasisti mrze... Ziva legendo!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA