ŠEŠELJ NA SLOBODI: Optužnica odbijena po svim tačkama

Haški tribunal posle četiri godine od završetka suđenja počeo je da obrazlaže svoju odluku o lideru radikala Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba

11:50 Mediji u regionu šokirani su oslobađajućom presudom koja je u Haškom tribunalu izrečena lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju. Zagrebački portal Index.hr izvestio je kratko da je Haški tribunal odlučio da "četnički vojvoda Vojislav Šešelj nije kriv po svim tačkama optužnice". Jutarnjji list na udarnom mestu objavio je oslobađajuću presudu Šešelju u Haškom tribunalu pod naslovom "Šok u Hagu:Šešelj je slobodan čovek".

ROGOZIN POSLAO PORUKU ŠEŠELJU: Čestitam mome drugu pobedu (FOTO)

11:45 Hrvatski mediji komentarišu da po "ovoj presudi Haga ispada da je ratni huškač 12 godina proveo nevin u pritvoru".

11:35 U prostorijama Srpske radikalne stranke vlada prava euforija nakon što je oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, javlja naš izvestač sa lica mesta.

11:32 Tužilaštvo ima pravo na žalbu.  Presuda Šešelju je prvostepena i na nju će haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu. Sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da je danas pročitao sažetak presude, koja ukuopno ima 100 strana, a na kraju izricanja cela presuda biće podeljena učesnicima u postupku.

ŠEŠELJ TRAŽI 14 MILIONA EVRA OD HAGA: Lider SRS najavio odštetni zahtev za 12 godina provedenih iza rešetaka

11:30 Mediji u regionu šokirani su oslobađajućom presudom koja je u Haškom tribunalu izrečena lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju.

11:26 KOLINDA, SPREMI SE, DOLAZIM TI U POSETU: Šešelj prvi tvit posle presude posvetio hrvatskoj predsednici!

11:25 Oslobaođen po svim tačkama optužnice

11:15 Veće je reklo da nema dokaza da su Šešeljevi govori u Vukovaru i Hrtkovcima zločinački motivisani već da su bili u službi ohrabrivanja srpske vojske što je u skladu sa ratnom situacijom

11:10 Slanje dobrovoljaca SRS nije bilo činjenje zločina već podrška ratnim naporima, ali to u pojedinačnim slučajevima ne amnestira počinioce zločina, rekao je Antoaneti. Tužilaštvo nije dokazao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata.

Pogledajte šta je Šešelj rekao posle oslobađajuće presude (VIDEO)

MOŽDA SAM MOGAO BAR MALO DA DOBIJEM, DA NE BI BESNELI NEPRIJATELJI SRBA: Ovako je Šešelj ocenio svoju presudu

11:05 Tužilaštvo nije na pravi način prezentovalo činjenice raspada Jugoslavije i formiranje srpskih entiteta, niti je nastanak tih entiteta rezultat kriminalne namere, rekao je sudija Antoaneti. Veće kaže da nije rasvetljen širi kontekst "velike Srbije", jer tumačenje tužitelja zamagljuje hronologiju događaja ili ih iskrivljuje.

11:00 Sud navodi zločine za koje se smatra da su počinjeni i dokazani.

JEDNI SE RADUJU, DRUGI PLJUJU: Rat na Tviteru posle oslobađajuće presude Šešelju

Ovako je Nataša Kandić reagovala kada je čula da je ŠEŠELJ SLOBODAN ČOVEK!

10:55 Veće ocenjuje da tužilac nije predočio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je Šešelj kriv za ubistvo u Crnoj Reki, okrutno postupanje na Ovčari, okrutno postupanje u skladištu Velepromet, mučenje u kasarni i Vugošću, u opštini Nevesinje, ubistvo civila oko Sarajeva, pljačke imanja kod Vukovara.

10:50 Veće je saopštilo da Šešelj nije kriv za zločine protiv čovečnosti."Ne postoje bitni pravni elementi za krivičnu odgovornost za zločine protiv čovečnosti",

Ovako su mediji iz Hrvatske i Bosne preneli vest o oslobađanju Šešelja (FOTO)

10:45 Veće je zaključilo da se Šešelj distancirao od Žutih osa nakon zločina u Zvorniku

10:42 U Hrtkovcima nije bilo rasprostranjenog i masovnog napada na civile, rekao je sudija Antoaneti.

10:40 Sud je našao da su Šešeljevi dobrovoljci bili "moralno potčinjeni" lideru SRS, ali ne i pod njegovom vojnom komandom kada su učestvovali u borbenim dejstvima.

Predsednik pretresnog veća Haškog tribunala, sudija Žan Klod Antoaneti rekao je da veće smatra da su optužnica i dokazni predlozi tužilaštva puni nejasnoća i nedoslednosti, koje su zakomplikovale rad i tužilaštva i odbrane i sudskog veća.

"Pretresno veće je bilo prisiljeno da sledi put koje je zacrtalo tuzilaštvo, pa je uz poteškoće pokušalo da rasplete mrežu", napomenuo je sudija čitajući presudu.

Prema njegovim rečima, štice se utisak da navodni zločinački cilj varira po potrebi optužnice.

"Tužilac nedosledno koristi reči nasilje i zločin, neke formulacije ostavljaju utisak da je sama ideja "velike Srbije" kriminogena, a u drugim delima se napadaju sredstva kojima se želela ostvariti", naveo je sudija i izrazio žaljenje zbog takvog rada tužilaštva .

On je podsetio da je pretresno veće je tokom suđenja dobijalo dodatne dokaze od tužilaštva, ali većina članova veća nije bila za to da se ti dokazi uvrste u predmet pošto su ocenjeni kao dupli dokazi, mada je sudija Flavia Latanci imala suprotno mišljenje.

"Iste činjenice koje se kvalifikuju kao ubistvo, mučenje, deportacije, razaranje i pljačke isto se podvode i pod dela progona. Tužilac je imao cirkularni pristup u kome je svako krivično delo dobilo više kvalifikacija", naveo je sudija.

10:20 "Spavao sam kao beba, jer mi je savest potpuno mirna. Svež sam kao rosa, što će se videti danas na konferenciji", napisao je Šešelj na Tviteru.

10:15 Izricanje presude Šešelju je udarna vest svih medija u regionu.

10:00 Počelo izricanje presude Vojislavu Šešelju. Presudu čita predsednik pretresnog veća sudija Žan Klon Antoaneti.

Napominjući da čita sažetak presude, sudija je naveo da je tokom suđenja koje je počelo 7. novembra 2007. godine prikupljeno je 1400 dokaznih predmeta, saslušano je 99 svedoka, a da presuda broji više od 100 strana.

Šešelj ne prisustvuje izricanju presude, a SRS je najavila da će u podne održati konferenciju za novinare povodom današnje odluke Haškog suda.

Lider radikala Vojislav Šešelj je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno otišao u Hag, do novembra 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja.

U međuvremenu, Haški tribunal je od Srbije zatražio da uhapsi i izruči Šešelja, ali po tom zahtevu nije postupljeno, pa Šešelj neće prisustvovati izricanju presude.

Ta presuda je prvostepena i na nju će i lider radikala i Haško tužilaštvo imati pravo da ulože žalbu.

HAŠKA ODLUKA O ŠEŠELJU IMAĆE MANJI ZNAČAJ NEGO ONA O KARADŽIĆU! Vučić rekao šta misli o mogućoj presudi lideru radikala

Tužilaštvo Haškog tribunala tvrdi da je Šešelj govorom i propagandom mržnje 1991–1992. počinio progon Hrvata iz Vukovara i vojvođanskog sela Hrtkovci.

Kada su u pitanju zločini u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, Bosanskom Šamcu, Brčkom i širem području Sarajeva, prema stavu Tužilaštva, Šešelj ih je "podstakao, pomogao i podržao" time što je dobrovoljce SRS-a, kao fizičke počinioce, regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema optužnici, Šešeljeve reči i dela podstakli su progon desetina hiljada nesrba i ubistvo 905 osoba, a među žrtvama je bilo i jedno novorođenče.

U tri tačke, optužnica Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje.

U šest tačaka, lider radikala je optužen za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Tužilaštvo smatra da su zločini "šešeljevaca" nad Hrvatima i Muslimanima bili izvršeni u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje jedinstvene srpske države na velikim delovima teritorija Hrvatske i BiH, odnosno "velike Srbije".

STEFANOVIĆ: Neće biti političke nestabilnosti zbog presude Šešelju

U zločinački poduhvat bili su, prema optužnici, uključeni i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, generali JNA Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, pripadnici Državne bezbednosti u Srbiji Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki.

U njemu su, prema optužnici, učestvovali i lideri Srba u Hrvatskoj i BiH Milan Babić, Milan Martić i Radovan Karadžić, zatim vođa paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tužilaštvo, naime, smatra da je Šešelj uticao na sve aspekte delovanja dobrovoljaca, čak i ako nije imao operativnu komandu. Kako tvrde, Šešelj je te jedinice raspoređivao, odlučivao kada će i kuda ići i imenovao njihove zapovednike, koji su mu podnosili izveštaje o svom delovanju.

Suđenje Šešelju, tačnije televizijski prenosi tih suđenja, u početku su izazivali primetnu pažnju ovdašnje javnosti, koja je vremenom jenjavala. Svakako neuobičajeno bilo je kako je Šešelj uopšte uspeo da ubedi Tribunal da se od najtežih optužbi brani sam.

Njegov slučaj je neuobičajen i s obzirom na vreme koje je proveo u pritvoru – jer mu ni nakon 13 godina suđenja, i zatim puštanja na privremenu slobodu, nije bila doneta ni prvostepena presuda, a koja će biti izrečena ovog 31. marta.

( Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    31. mart 2016 | 18:02

    Citam i ne mogu da verujem ... Ispada da su 90-te bile kao neki film u kome su nevini ljudi ginuli (vecina) a zlocinci se oprase ... Ali ima BOGA.

  • Dag

    31. mart 2016 | 12:37

    Izgleda da je, zaista - bolestan... (Ne bi ga oni pustili, da nije postojala mogucnost,da umre u - Hagu.A sad tek dolazi, do haosa u Srbiji i na - Balkanu.A to su i hteli.Zar ste zaboravili ko je osnovao taj -"Sud".Sra je sa Tacijem,Oricem i sl?)...

  • Sima

    31. mart 2016 | 16:59

    Namerno neki pisu neistinu da se u Hagu osuduju samo Srbi. I tako se izmislja godinama. U prilog tome ide podatak da je Tribunal u Hagu za bivsu Jugoslaviju do sada osudio 23 Hrvata, petoricu Bošnjaka, trojicu Albanaca i dvojicu Makedonaca. Krivice su oslobođeni Srbi Miroslav Radić, Milan Milutinović, Jovica Stanišić, Franko Simatović i sada Vojislav Seselj. Ruzno je manipulisati neistinom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA