Hrvatsko tužilaštvo će pokrenuti postupak protiv Šešelja?

Hrvatsko Državno tužilaštvo će analizirati presudu Haga a zatim odlučiti da li će pokrenuti postupak protiv lidera radikala zbog ratnog zločina protiv civila

Državno tužilaštvo Hrvatske objavilo je danas da će analizirati presudu kojom je Haški sud juče oslobodio Vojislava Šešelja odgovornosti za ratni zločin u Hrvatskoj, a nakon toga će odlučiti hoće li protiv njega u Hrvatskoj pokrenuti postupak, prenosi HINA.

Hrvatska agencija navodi da je Državno tužilaštvo, na novinarsko pitanje u vezi sa presudom, odgovorilo da je u Hrvatskoj 2002. podignuta optužnica protiv desetorice okrivljenih, uključujući i Šešelja, zbog ratnog zločina protiv civila.

ŠEŠELJU ZABRANJEN ULAZAK U HRVATSKU: "Neka dođe, pa ćemo ga uhapsiti"!

Tužilaštvo je navelo da je postupak protiv Šešelja u Hrvatskoj prekinut, pošto ga je zbog istog dela optužio i Haški sud, koji na temelju propisa, uključujući i hrvatski Ustavni zakon, ima primat u vođenju postupka.

S obzirom na to da je optužnica Tužilaštva Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta menjana, Državno tužilaštvo će izvršiti analizu nepravosnažne presude radi poređenja optužbe u toj presudi i zločina za koje se okrivljeni Šešelj tereti u Hrvatskoj, a radi eventualnog daljeg postupanja - saopštilo je hrvatsko tužilaštvo.

Printksin: avaz.ba Printksin: avaz.ba

MERA ZA SRBINA JE DA LI GA JE HAG OSLOBODIO ILI OSUDIO: Predsednik Nikolić je ovako video presudu Šešelju

HINA navodi da je Šešelj optužen u Hrvatskoj nakon istrage koju je protiv njega i ostalih optuženih na zahtev Državnog tužilaštva pokrenuo u januaru 1995. Županijski sud u Osijeku. Tada je sud naredio da se protiv svih okrivljenih izda poternica.

Ista optužnica, uz Šešelja, teretila je i Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Životu Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića i Gorana Hadžića.

Foto:Tanjug/Rade Prelić Foto:Tanjug/Rade Prelić

PROČITAJTE SAŽETAK PRESUDE koju je sudija Antoneti izneo VOJISLAVU ŠEŠELJU

Hrvatska agencija prenosi da je optužnica protiv Šešelja i ostalih podignuta u vukovarskom Županijskom sudu, a rešenjem Vrhovnog suda od 4. aprila 2007. premeštena je u Županijski sud u Osijeku.

Tom optužnicom se desetorica okrivljenih terete zbog ratnog zločina protiv civila, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i ratnog zločina uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novica

    1. april 2016 | 21:47

    Srbija što Hrvatskoj više popušta sa ciljem boljih dobrosusedskih odnosa oni će biti gori. A može im se Todorić širiti po Srbiji i od građana Srbije izvlačiti pare i mogu pozivati građane Srbije da im krpe turističke rupe. Sa Hrvatskom treba prekinuti sve relacije, i trgovinske, i turističke, i prvavosudne, ...pa ako treba i diplomatske. Hrvatski srbomrsci ne znaju za obraz. Korektnost sa naše strane smatraju našom slabošću a svojom jačinom i maksimalno je zloupotrebljavaju.

  • Bosna

    1. april 2016 | 21:36

    Isto kao i vi što ste heroja Bosne Orića posle oslobađajuće presude u Hagu ponovo optužili ... Bravo za Kockaste ...

  • Buca

    1. april 2016 | 21:26

    Oni stvarno nisu normalni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA