186

VUČIĆ O ZLOČINIMA I ŽRTVAMA: Šta je primereno i ko sanja osvetu

- Osnovni cilj, jedan od tri, koja je sebi postavio Haški tribunal, a to je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, nije ostvaren, a danas su emocije i sentimenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj lošiji nego 1995. godine - izjavio je Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da bi povratak u prošlost, na ponovno junačenje i sukobe bio katastrofa za Srbiju i da on ne želi da bude predsednik vlade koja bi morala da sarađuje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

On je, gostujući na TV B92, konstatovao da ekstremizam jača u svim zemljama Zapadnog Balkana, što, uveren je, nije dobra vest. Pored Vučića u emisiji gostuju i Nataša Kandić, iz Fonda za humanitarno pravo i Dejan Anastasijević, novinar Vremena.

Ta vrsta ekstremnih stavova postoji i u Evropi, primetio je, a neke vlade preuzimaju deo politika tih grupa kako bi sebe zaštitile od pritisaka.

VUČIĆ PORUČIO HRVATSKIM POLITIČARIMA: Bavite se svojom zemljom, Srbiju ostavite na miru

- Bez obzira na promene u raspoloženju, ja ne želim da pravim kompromise sa takvim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju - uveren je Vučić.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

On je rekao i da mu je posao kao premijeru da brine o sadašnjosti i budućnosti i da ga ne interesuje fotelja predsednika vlade u budućnosti ako bi morao da dođe do nje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

NOVI HRVATSKI ULTIMATUM SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da ispunite i ova dva uslova (VIDEO)

- Dugo smo se borili da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, podigli smo ugled zemlje u svetu. Ne smemo dopustiti da to bude srušeno preko noći - rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je dodao da je zadovoljan što je danas Fiskalni savet pohvalio vladu za ekonomske uspehe.

VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU KOSOVU: Pucajte u mene ako sam vam ja kriv, poručio premijer teroristima koji su bacili bombu ispred hale

- Posle svega toga da se vraćamo i ponovo junačimo i bijemo, to je za Srbiju katastrofa - poručio je Vučić primetivši da su vesti o postavljanju kamena temeljaca fabrika, vesti kojima treba da se posvetimo, a ne da se vraćamo u prošlost.

Vučić je istakao da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

- Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku - rekao je on.

- Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu - poručio je Vučić.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DIREKTORIMA SVETSKE BANKE: Čeka nas program REFORMI u regionu!

- Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je prošla već 21 godina od Dejtonskog sporazuma, od okončanja Oluje i Bljeska, a da je situacija, što se emocija tiče u regionu, mnogo lošija.

- Ništa nismo postigli, svi smo se međusobno pomalo lagali, kada je Evropa tražila uslikali bismo se, rekli lepu reč, a situacija je lošija - rekao je Vučić.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Kako je naveo, više je tu politike, nego prava, suprotno od onoga što je rekla gospođa Nataša Kandić, ocenio je Vučić izjavu osnivačice Fonda za humanitarno pravo.

Jer, kako je pojasnio, ne može se reći da su samo presude Gotovini i Perišiću bile političke, a ne po pravu, kako je Kandić ocenila, ali je dovoljan i taj jedan slučaj pa da se kaže da je u Haškom sudu bilo više politike nego prava.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

- Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom - naveo je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca.

VUČIĆ NA MITINGU U ZUBINOM POTOKU: Neka je prosto SRBIMA KOJI SU BACILI BOMBU!

- Kada pogledate brojke, iz njih shvatate šta je bila uloga Haškog tribunala... ne kažem da nije bilo zločinaca među Srbima i osuđujem svakoga ko je bio zločinac i vlada je hapsila sve koji su osumnjičeni bili za zločine - rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije siguran da treba da deli packe ni Šešelju ni drugome, ali pita se:

- Ako je pravo u pitanju, kako svi znaju da ova presuda neće opstati, da će biti preinačena u drugom stepenu?

Premijer se nije složio s Dejanom Anastasijevićem, koji je rekao da cilj Tribunala nije pomirenje, već pravda.

- Niko nije tražio da Tribunal pomiri Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića ili Orića i Lukića, već je smisao da se narodi razumeju i gledaju u budućnost, a to tribunal nije ispunio, kao što nisu ni političke elite, ni EU, ni SAD - primetio je Vučić, ocenivši da je Tribunal služio za nametanje nečijih političkih interesa, a ne pravde.

Foto: Marko Todorović, b92.net

Foto: Marko Todorović, b92.net

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, povodom najava Hrvatske da će uslovljavati put Srbije u EU, da postoje neke stvari koje nije moguće uraditi, te poručio da, za razliku od te susedne zemlje, može garantovati da fašizam niko u Srbiji neće slaviti.

- Neki uslovi su nemogući. To je malo komplikovanije pitanje. Traže da obezbedimo mesto jednom hrvatskom poslaniku u Skupštini. To ni po brojevima nije moguće. I, nakon najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, u Hrvatskoj, koja je dvostruko manja, imamo četiri puta više Srba nego što je Hrvata u Srbiji -  objasnio je Vučić.

TERORISTIČKI NAPAD NA KOSOVU: BAČENA BOMBA na halu u kojoj je danas trebalo da govori ALEKSANDAR VUČIĆ!

On je kazao da se starao da Hrvati u Srbiji ostvare sva prava, i da se tako zalagao da dobiju hrvatske udžbenike, te na vladi rekao da je spreman da iz sopstvenog džepa plati knjige za dve škole.

- Nemam problem sa svim pravima, ali nemojte da pravite poistovećivanje sa onim što nije moguće - poručio je Vučić.

Što se tiče zahteva o izmeni zakona o gonjenju za ratne zločine i van Srbije on je objasnio da se ni dan danas ne zna koji su Srbi sve optuženi, navodeći kao primer generala Ðukića, koji je uhapšen u Crnoj Gori i izručen Hrvatskoj na osnovu neke tajne optužnice.

VUČIĆ SUTRA NA KOSOVU I METOHIJI: Ujutru u 8 sati premijer u Trepči

Na drugoj strani, prema njegovim rečima Srbija je bila spremna da Veljka Marića preda Hrvatskoj, kako bi u toj zemlji odslužio kaznu, ali da to nije naišlo ni na prijateljsku pažnju, ni odobravanje Zagreba.

On je rekao da Hrvatska može da pravi probleme na putu Srbije u EU, ali da postoje stvari koje naša država ne može da učini, ne može da dozvoli da neko nipodaštava Srbiju.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Istovremeno, kako je rekao, u centru Zagreba šetaju crnokošuljaši, dali su zvaničnu dozvolu za tu šetnju, što, primetio je, u Srbiji nije moguće.

Vučić je istakao da želi dobre odnose sa Hrvatskom i da, ako bude dobio poverenje na izborima, ima nameru da pozove predsednika i potpredsednika hrvatske vlade na razgovore o budućnosti.

- Odnos između Hrvata, Srba, Bošnjaka i Albanaca moraju biti usmeren na budućnost - podvukao je premijer dodajući da samo zajedno i boljim odnosima u regionu možemo da napredujemo.

(Telegraf.rs)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: aleksandar-vucic ekstremizam predsednik-vlade-srbije region-2 srbija
Najnoviji komentari
 • P
  Pfffff

  I Vucic i Tadic su isli da se poklone bosnjackim zrtvama... i neka su, tako i treba. Ali sad je red na Bosnjake i Hrvate da se poklone nasim zrtvama. Bojim se da se to nikad nece desiti.

 • C
  CROX

  A dobro....vidjet ćemo kako će realnost izgledat!

 • A
  Adnan

  BL...koji si ti dril prosao,i Gebels bi zaplakao,nad hronologijom opisanih desavanja.Srpski svat je stradao nakon sto mi je amidzina 4-a familija ubijena u Bijeljini.A ne znam je li prije doslo do procvata cetnickog ili ustaskog pokreta.Vi se dogovorite.

Bez zaustavljanja kroz Moskvu: Kolona predsednika Vučića u pratnji ruske policije (VIDEO)

Mogerini pozvala premijere Zapadnog Balkana na večeru: Šta će im saopštiti?

DA LI NAS IPAK OČEKUJU VANREDNI IZBORI? Sve jači zahtevi, čeka se Vučićev odgovor

VUČIĆ DOPUTOVAO U MOSKVU: Sutra najvažniji sastanak (FOTO)

Srpski lekari počeli pregled Ratka Mladića: Nisu im dozvolili da unesu ništa sem papira i olovke

Vučić čestitao novom kancelaru Austrije: Još jednom vam hvala za podršku Srbiji

I Republika Srpska će tužiti NATO: Sada imamo KRUNSKI DOKAZ

Beogradski PUPS: Dati subvencije najsiromašnijim penzionerima

Kinezi planiraju MILIJARDU DOLARA prihoda u smederevskoj Železari u 2018: Predsednik HBIS grupe informisao Vučića o poslovanju (FOTO)

Vučić putuje u Moskvu: U fokusu razgovora sa Putinom DVE VAŽNE TEME

Haradinaj ne odustaje: Ide u Brisel da postavi "nove zahteve" Evropskoj uniji

Treba otvoriti vrata mladima, oni nisu tu samo da lepe plakate: Dačić na izbornoj konferenciji mladih socijalista (FOTO)

Otvoren najmoderniji Klinički centar u Nišu od 50 miliona evra (FOTO)

Palma: Koristimo političku stabilnost da dovedemo investitore

Vučić o derbiju, Hrvatima i pravilu ustanovljenom posle njegovog odlaska sa tribine

Vučić obišao radove na Koridoru 10: Vičem ja na Babića, viče on na mene (FOTO)

Zorana Mihajlović rekla koga bi volela da vidi na čelu Beograda

Otkriveno ko stoji iza peticije OVK kojom se traži da Specijalni sud podiže optužnice i protiv Srba

Jelisejska palata objavila slike susreta Vučića i Makrona (FOTO)

Dačić, Palma i Šešelj zajedno na lokalne izbore: Patriotski blok u Mionici

Dok čekamo nadležne organe sa zaključcima o haosu na derbiju, Vulin ima poruku za rent-a huligane: Verovatno su krenuli na izložbu u muzej ''25. maj" i kad su već tu, rešili su da preuzmu tribinu Grobara

Ustaše poslale preteće pismo Vučiću koje ledi krv u žilama: Za dom spremni! Sprema se nova Oluja i Bljesak

Vučić o krvavom derbiju: Neko je kriminalce pustio sa lanca, vreme je da se privežu

Vučić se sastao sa Kastrom u Havani: Kuba je iskreni prijatelj Srbije i naši diplomatski odnosi traju već 75 godina (FOTO)

Gradonačelnik Kraljeva podneo krivičnu prijavu zbog svakodnevnih pretnji njemu i njegovoj porodici (VIDEO)

Stefanović na otvaranju novih prostorija Policijske stanice u Svrljigu: Ljudi ovde dobro rade svoj posao (FOTO)

Dačić: Kosovo nije država, ne može da bude primljeno u Savet Evrope

POKS: Izaći ćemo na ulice da prikupimo potpise za spomenike Karađorđevićima

PUPS: Srbija ne sme da se odrekne imovine na Kosovu

SUKOB U SKUPŠTINI! Radulović: Imate slabe živce; Vujović: Neću ovo da trpim