186

VUČIĆ O ZLOČINIMA I ŽRTVAMA: Šta je primereno i ko sanja osvetu

- Osnovni cilj, jedan od tri, koja je sebi postavio Haški tribunal, a to je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, nije ostvaren, a danas su emocije i sentimenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj lošiji nego 1995. godine - izjavio je Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da bi povratak u prošlost, na ponovno junačenje i sukobe bio katastrofa za Srbiju i da on ne želi da bude predsednik vlade koja bi morala da sarađuje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

On je, gostujući na TV B92, konstatovao da ekstremizam jača u svim zemljama Zapadnog Balkana, što, uveren je, nije dobra vest. Pored Vučića u emisiji gostuju i Nataša Kandić, iz Fonda za humanitarno pravo i Dejan Anastasijević, novinar Vremena.

Ta vrsta ekstremnih stavova postoji i u Evropi, primetio je, a neke vlade preuzimaju deo politika tih grupa kako bi sebe zaštitile od pritisaka.

VUČIĆ PORUČIO HRVATSKIM POLITIČARIMA: Bavite se svojom zemljom, Srbiju ostavite na miru

- Bez obzira na promene u raspoloženju, ja ne želim da pravim kompromise sa takvim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju - uveren je Vučić.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

On je rekao i da mu je posao kao premijeru da brine o sadašnjosti i budućnosti i da ga ne interesuje fotelja predsednika vlade u budućnosti ako bi morao da dođe do nje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

NOVI HRVATSKI ULTIMATUM SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da ispunite i ova dva uslova (VIDEO)

- Dugo smo se borili da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, podigli smo ugled zemlje u svetu. Ne smemo dopustiti da to bude srušeno preko noći - rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je dodao da je zadovoljan što je danas Fiskalni savet pohvalio vladu za ekonomske uspehe.

VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU KOSOVU: Pucajte u mene ako sam vam ja kriv, poručio premijer teroristima koji su bacili bombu ispred hale

- Posle svega toga da se vraćamo i ponovo junačimo i bijemo, to je za Srbiju katastrofa - poručio je Vučić primetivši da su vesti o postavljanju kamena temeljaca fabrika, vesti kojima treba da se posvetimo, a ne da se vraćamo u prošlost.

Vučić je istakao da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

- Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku - rekao je on.

- Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu - poručio je Vučić.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DIREKTORIMA SVETSKE BANKE: Čeka nas program REFORMI u regionu!

- Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je prošla već 21 godina od Dejtonskog sporazuma, od okončanja Oluje i Bljeska, a da je situacija, što se emocija tiče u regionu, mnogo lošija.

- Ništa nismo postigli, svi smo se međusobno pomalo lagali, kada je Evropa tražila uslikali bismo se, rekli lepu reč, a situacija je lošija - rekao je Vučić.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Kako je naveo, više je tu politike, nego prava, suprotno od onoga što je rekla gospođa Nataša Kandić, ocenio je Vučić izjavu osnivačice Fonda za humanitarno pravo.

Jer, kako je pojasnio, ne može se reći da su samo presude Gotovini i Perišiću bile političke, a ne po pravu, kako je Kandić ocenila, ali je dovoljan i taj jedan slučaj pa da se kaže da je u Haškom sudu bilo više politike nego prava.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

- Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom - naveo je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca.

VUČIĆ NA MITINGU U ZUBINOM POTOKU: Neka je prosto SRBIMA KOJI SU BACILI BOMBU!

- Kada pogledate brojke, iz njih shvatate šta je bila uloga Haškog tribunala... ne kažem da nije bilo zločinaca među Srbima i osuđujem svakoga ko je bio zločinac i vlada je hapsila sve koji su osumnjičeni bili za zločine - rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije siguran da treba da deli packe ni Šešelju ni drugome, ali pita se:

- Ako je pravo u pitanju, kako svi znaju da ova presuda neće opstati, da će biti preinačena u drugom stepenu?

Premijer se nije složio s Dejanom Anastasijevićem, koji je rekao da cilj Tribunala nije pomirenje, već pravda.

- Niko nije tražio da Tribunal pomiri Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića ili Orića i Lukića, već je smisao da se narodi razumeju i gledaju u budućnost, a to tribunal nije ispunio, kao što nisu ni političke elite, ni EU, ni SAD - primetio je Vučić, ocenivši da je Tribunal služio za nametanje nečijih političkih interesa, a ne pravde.

Foto: Marko Todorović, b92.net

Foto: Marko Todorović, b92.net

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, povodom najava Hrvatske da će uslovljavati put Srbije u EU, da postoje neke stvari koje nije moguće uraditi, te poručio da, za razliku od te susedne zemlje, može garantovati da fašizam niko u Srbiji neće slaviti.

- Neki uslovi su nemogući. To je malo komplikovanije pitanje. Traže da obezbedimo mesto jednom hrvatskom poslaniku u Skupštini. To ni po brojevima nije moguće. I, nakon najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, u Hrvatskoj, koja je dvostruko manja, imamo četiri puta više Srba nego što je Hrvata u Srbiji -  objasnio je Vučić.

TERORISTIČKI NAPAD NA KOSOVU: BAČENA BOMBA na halu u kojoj je danas trebalo da govori ALEKSANDAR VUČIĆ!

On je kazao da se starao da Hrvati u Srbiji ostvare sva prava, i da se tako zalagao da dobiju hrvatske udžbenike, te na vladi rekao da je spreman da iz sopstvenog džepa plati knjige za dve škole.

- Nemam problem sa svim pravima, ali nemojte da pravite poistovećivanje sa onim što nije moguće - poručio je Vučić.

Što se tiče zahteva o izmeni zakona o gonjenju za ratne zločine i van Srbije on je objasnio da se ni dan danas ne zna koji su Srbi sve optuženi, navodeći kao primer generala Ðukića, koji je uhapšen u Crnoj Gori i izručen Hrvatskoj na osnovu neke tajne optužnice.

VUČIĆ SUTRA NA KOSOVU I METOHIJI: Ujutru u 8 sati premijer u Trepči

Na drugoj strani, prema njegovim rečima Srbija je bila spremna da Veljka Marića preda Hrvatskoj, kako bi u toj zemlji odslužio kaznu, ali da to nije naišlo ni na prijateljsku pažnju, ni odobravanje Zagreba.

On je rekao da Hrvatska može da pravi probleme na putu Srbije u EU, ali da postoje stvari koje naša država ne može da učini, ne može da dozvoli da neko nipodaštava Srbiju.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Istovremeno, kako je rekao, u centru Zagreba šetaju crnokošuljaši, dali su zvaničnu dozvolu za tu šetnju, što, primetio je, u Srbiji nije moguće.

Vučić je istakao da želi dobre odnose sa Hrvatskom i da, ako bude dobio poverenje na izborima, ima nameru da pozove predsednika i potpredsednika hrvatske vlade na razgovore o budućnosti.

- Odnos između Hrvata, Srba, Bošnjaka i Albanaca moraju biti usmeren na budućnost - podvukao je premijer dodajući da samo zajedno i boljim odnosima u regionu možemo da napredujemo.

(Telegraf.rs)

 

Tagovi: Aleksandar Vučić, Ekstremizam, Predsednik Vlade Srbije, region, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (186)
Poređaj komentare:
 • P
  Pfffff

  I Vucic i Tadic su isli da se poklone bosnjackim zrtvama... i neka su, tako i treba. Ali sad je red na Bosnjake i Hrvate da se poklone nasim zrtvama. Bojim se da se to nikad nece desiti.

 • C
  CROX

  A dobro....vidjet ćemo kako će realnost izgledat!

 • A
  Adnan

  BL...koji si ti dril prosao,i Gebels bi zaplakao,nad hronologijom opisanih desavanja.Srpski svat je stradao nakon sto mi je amidzina 4-a familija ubijena u Bijeljini.A ne znam je li prije doslo do procvata cetnickog ili ustaskog pokreta.Vi se dogovorite.

Supruga ubijenog Olivera Ivanovića zaposlena u Vladi Srbije: Otkriveno u čijem timu će raditi

Palma kvadom krenuo na SP u Rusiju pa poslao poruku naciji: Pobeđujemo Brazil! (VIDEO)

Tači se obratio novinarima pred razgovor sa Vučićem: Konačni dogovor očekujem do kraja marta 2019. godine

Članovi ruskog hora Aleksandrov obišli Beograd na vodi: Svaka poseta im je draža od prethodne (FOTO)

Kosovo je mesto na kome se Srbija rodila: Nikada nećemo priznati nezavisnost

Kada nam otimaju Gračanicu i Dečane, potkopavaju nam identitet. Jevreji to razumeju: Drecun uoči razgovora Vučića i Tačija

Poslanicima dozvoljeno da se obraćaju na jeziku nacionalnih manjina: Zakon doneo 3 ključne promene

Pred Srbijom otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova su netačne: Poruka Srbiji iz SAD

Srbi će biti u EU, ali je pitanje da li će biti kao narod ili kao država: Šormaz o najvećem problemu društva (VIDEO) (FOTO)

Prognani Srbi iz Gospića moraju da plate uklanjanje ruševina svojih spaljenih kuća: Skandalozna odluka hrvatskih vlasti

Nametnuta rešenja kosovskog pitanja su korak unazad, ali smo spremni na kompromis: Ljajić o sutrašnjem sastanku u Briselu

Nikada nismo zabili nož u leđa našim ruskim prijateljima: Predsednik Srbije sa članovima ruskog hora "Aleksandrov" (FOTO)

Političari sa Kosova provocirali tokom meča Srbija - Švajcarska

Šta je do sada postignuto, a šta Beograd i Priština još moraju da urade: Ove teme biće u fokusu sutrašnjeg sastanka u Briselu

Velika Albanija je taktika Zapada, ali mi ne odustajemo od svoje politike: Dačić o pritiscima na Srbiju zbog prijema Kosova u UN

Neodgovorni lideri EU problem svoje neefikasne politike prebacuju na druge: Poslanica Evropskog parlamenta oštro o pokušaju vraćanja viza Srbiji

Sutrašnji sastanak u Briselu određuje dalji tok događaja: Da li Srbija ulazi u fazu konačnog rešavanja statusa Kosova?

Niški aerodrom predat državi na upravljanje: Odluka u interesu građana, a ne političkih organizacija

Venecijanska komisija jednoglasno usvojila amandmane na Ustav Srbije (FOTO)

Dve ključne teme u fokusu: Dačić sa šefom OEBS-a Kosova o jačanju aktivnosti Misije

U Dimitrovgrad dolazi nova fabrika, želimo da zadržimo svoje ljude ovde: Vučić i Radev završili posetu juga Srbije (FOTO)

Prepoznali ste napor Srbije da očuva mir u regionu: Brnabić zahvalila Liberiji na povlačenju odluke o priznanju Kosova (FOTO)

Srbija nikad nije dobila "besplatan ručak" iz EU, sve smo zaslužili: Vučić oštro odgovorio na provokacije slovenačkog poslanika

Na Vidovdan izveštaj o napretku Srbije: Šta nam EU zamera, a šta ih brine

Šta se zapravo krije iza odluke Liberije da povuče priznanje nezavisnosti Kosova?

NBA igrač želi da se preseli u Srbiju po završetku karijere: Vučić razgovarao sa Lovernjom (FOTO)

Venecijanska komisija danas o amandmanima na Ustav: Na dnevnom redu jačanje nezavisnosti sudstva

20 godina od otmice srpskih rudara u Belaćevcu: Želimo kompromis, a svoje žrtve nećemo zaboraviti

Još desetak država razmišlja o povlačenju priznavanja Kosova: Dačić otkrio detalje diplomatske borbe Srbije

Posle tri meseca Đurić i Arifi oči u oči: Nastavak tehničkog dijaloga u Briselu

Posle ozbiljnih razgovora i izložbe, dvojica kolega otišla na večeru: Uz orkestar ugovorena bolja perspektiva Balkana (FOTO)

Glavni pregovarač Prištine ne očekuje ništa od dijaloga sa Beogradom u nedelju: Za to još krivi srpsku stranu

Zakon o sezonskim radnicima i vojnim veteranima izazvao polemiku u Skupštini, očekuje se nastavak

Prvi operativac SPS na svadbi kod Prije i Filipa: Primetili smo jedan detalj na košulji (FOTO)

Vučić i Radev na izložbi u NBS: Fotografije Beograda i Sofije povezuju ljude (FOTO)

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

Volim Beograd, jer Beograd zna živeti, a ja volim život: Gradonačelnik Zagreba pre odlaska na svadbu Prije i Filipa (FOTO)

Napredak u odnosima Bugarske i Srbije: 5 ključnih oblasti za saradnju (FOTO)

Vojska Srbije jedina je armija na svetu koja u istom danu vežba i sa Amerikancima i sa Rusima (FOTO)

Vučić pozvao legendarnog Žorža Veu da poseti Srbiju: Hvala vam što ste poništili priznanje Kosova (FOTO)

Da li Nemačka hoće da zameni Mogerinijevu? Evo šta kaže ambasador Ditman