186

VUČIĆ O ZLOČINIMA I ŽRTVAMA: Šta je primereno i ko sanja osvetu

- Osnovni cilj, jedan od tri, koja je sebi postavio Haški tribunal, a to je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, nije ostvaren, a danas su emocije i sentimenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj lošiji nego 1995. godine - izjavio je Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da bi povratak u prošlost, na ponovno junačenje i sukobe bio katastrofa za Srbiju i da on ne želi da bude predsednik vlade koja bi morala da sarađuje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

On je, gostujući na TV B92, konstatovao da ekstremizam jača u svim zemljama Zapadnog Balkana, što, uveren je, nije dobra vest. Pored Vučića u emisiji gostuju i Nataša Kandić, iz Fonda za humanitarno pravo i Dejan Anastasijević, novinar Vremena.

Ta vrsta ekstremnih stavova postoji i u Evropi, primetio je, a neke vlade preuzimaju deo politika tih grupa kako bi sebe zaštitile od pritisaka.

VUČIĆ PORUČIO HRVATSKIM POLITIČARIMA: Bavite se svojom zemljom, Srbiju ostavite na miru

- Bez obzira na promene u raspoloženju, ja ne želim da pravim kompromise sa takvim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju - uveren je Vučić.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

On je rekao i da mu je posao kao premijeru da brine o sadašnjosti i budućnosti i da ga ne interesuje fotelja predsednika vlade u budućnosti ako bi morao da dođe do nje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

NOVI HRVATSKI ULTIMATUM SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da ispunite i ova dva uslova (VIDEO)

- Dugo smo se borili da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, podigli smo ugled zemlje u svetu. Ne smemo dopustiti da to bude srušeno preko noći - rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je dodao da je zadovoljan što je danas Fiskalni savet pohvalio vladu za ekonomske uspehe.

VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU KOSOVU: Pucajte u mene ako sam vam ja kriv, poručio premijer teroristima koji su bacili bombu ispred hale

- Posle svega toga da se vraćamo i ponovo junačimo i bijemo, to je za Srbiju katastrofa - poručio je Vučić primetivši da su vesti o postavljanju kamena temeljaca fabrika, vesti kojima treba da se posvetimo, a ne da se vraćamo u prošlost.

Vučić je istakao da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

- Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku - rekao je on.

- Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu - poručio je Vučić.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DIREKTORIMA SVETSKE BANKE: Čeka nas program REFORMI u regionu!

- Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je prošla već 21 godina od Dejtonskog sporazuma, od okončanja Oluje i Bljeska, a da je situacija, što se emocija tiče u regionu, mnogo lošija.

- Ništa nismo postigli, svi smo se međusobno pomalo lagali, kada je Evropa tražila uslikali bismo se, rekli lepu reč, a situacija je lošija - rekao je Vučić.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Kako je naveo, više je tu politike, nego prava, suprotno od onoga što je rekla gospođa Nataša Kandić, ocenio je Vučić izjavu osnivačice Fonda za humanitarno pravo.

Jer, kako je pojasnio, ne može se reći da su samo presude Gotovini i Perišiću bile političke, a ne po pravu, kako je Kandić ocenila, ali je dovoljan i taj jedan slučaj pa da se kaže da je u Haškom sudu bilo više politike nego prava.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

- Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom - naveo je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca.

VUČIĆ NA MITINGU U ZUBINOM POTOKU: Neka je prosto SRBIMA KOJI SU BACILI BOMBU!

- Kada pogledate brojke, iz njih shvatate šta je bila uloga Haškog tribunala... ne kažem da nije bilo zločinaca među Srbima i osuđujem svakoga ko je bio zločinac i vlada je hapsila sve koji su osumnjičeni bili za zločine - rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije siguran da treba da deli packe ni Šešelju ni drugome, ali pita se:

- Ako je pravo u pitanju, kako svi znaju da ova presuda neće opstati, da će biti preinačena u drugom stepenu?

Premijer se nije složio s Dejanom Anastasijevićem, koji je rekao da cilj Tribunala nije pomirenje, već pravda.

- Niko nije tražio da Tribunal pomiri Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića ili Orića i Lukića, već je smisao da se narodi razumeju i gledaju u budućnost, a to tribunal nije ispunio, kao što nisu ni političke elite, ni EU, ni SAD - primetio je Vučić, ocenivši da je Tribunal služio za nametanje nečijih političkih interesa, a ne pravde.

Foto: Marko Todorović, b92.net

Foto: Marko Todorović, b92.net

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, povodom najava Hrvatske da će uslovljavati put Srbije u EU, da postoje neke stvari koje nije moguće uraditi, te poručio da, za razliku od te susedne zemlje, može garantovati da fašizam niko u Srbiji neće slaviti.

- Neki uslovi su nemogući. To je malo komplikovanije pitanje. Traže da obezbedimo mesto jednom hrvatskom poslaniku u Skupštini. To ni po brojevima nije moguće. I, nakon najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, u Hrvatskoj, koja je dvostruko manja, imamo četiri puta više Srba nego što je Hrvata u Srbiji -  objasnio je Vučić.

TERORISTIČKI NAPAD NA KOSOVU: BAČENA BOMBA na halu u kojoj je danas trebalo da govori ALEKSANDAR VUČIĆ!

On je kazao da se starao da Hrvati u Srbiji ostvare sva prava, i da se tako zalagao da dobiju hrvatske udžbenike, te na vladi rekao da je spreman da iz sopstvenog džepa plati knjige za dve škole.

- Nemam problem sa svim pravima, ali nemojte da pravite poistovećivanje sa onim što nije moguće - poručio je Vučić.

Što se tiče zahteva o izmeni zakona o gonjenju za ratne zločine i van Srbije on je objasnio da se ni dan danas ne zna koji su Srbi sve optuženi, navodeći kao primer generala Ðukića, koji je uhapšen u Crnoj Gori i izručen Hrvatskoj na osnovu neke tajne optužnice.

VUČIĆ SUTRA NA KOSOVU I METOHIJI: Ujutru u 8 sati premijer u Trepči

Na drugoj strani, prema njegovim rečima Srbija je bila spremna da Veljka Marića preda Hrvatskoj, kako bi u toj zemlji odslužio kaznu, ali da to nije naišlo ni na prijateljsku pažnju, ni odobravanje Zagreba.

On je rekao da Hrvatska može da pravi probleme na putu Srbije u EU, ali da postoje stvari koje naša država ne može da učini, ne može da dozvoli da neko nipodaštava Srbiju.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Istovremeno, kako je rekao, u centru Zagreba šetaju crnokošuljaši, dali su zvaničnu dozvolu za tu šetnju, što, primetio je, u Srbiji nije moguće.

Vučić je istakao da želi dobre odnose sa Hrvatskom i da, ako bude dobio poverenje na izborima, ima nameru da pozove predsednika i potpredsednika hrvatske vlade na razgovore o budućnosti.

- Odnos između Hrvata, Srba, Bošnjaka i Albanaca moraju biti usmeren na budućnost - podvukao je premijer dodajući da samo zajedno i boljim odnosima u regionu možemo da napredujemo.

(Telegraf.rs)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: aleksandar-vucic ekstremizam predsednik-vlade-srbije region-2 srbija
Najnoviji komentari
 • P
  Pfffff

  I Vucic i Tadic su isli da se poklone bosnjackim zrtvama... i neka su, tako i treba. Ali sad je red na Bosnjake i Hrvate da se poklone nasim zrtvama. Bojim se da se to nikad nece desiti.

 • C
  CROX

  A dobro....vidjet ćemo kako će realnost izgledat!

 • A
  Adnan

  BL...koji si ti dril prosao,i Gebels bi zaplakao,nad hronologijom opisanih desavanja.Srpski svat je stradao nakon sto mi je amidzina 4-a familija ubijena u Bijeljini.A ne znam je li prije doslo do procvata cetnickog ili ustaskog pokreta.Vi se dogovorite.

Srbi iz Gračanice obeležili godišnjicu pogroma: "Nikad nećemo zaboraviti i tražićemo da krivci odgovaraju"

Dačić: Srbija ne može da trguje Kosovom i Metohijom zarad ulaska u EU (FOTO)

"Tražimo 14. put istinu za nevino stradale Srbe": Na severu Kosova i Metohije obeleženo 14 godina od martovskog pogroma (FOTO)

Za prvo dete majkama 100.000 dinara, za drugo dete 240.000, za treće dete 12.000 evra, a za četvrto 18.000: Vučić o novim merama koje će preporoditi Srbiju (VIDEO)

Ključni problem je što NEMAMO DECE, a bez njih nema budućnosti: Vučić upozorio na katastrofalne posledice (VIDEO)

14 godina KAKO JE ZBOG LAŽI u stravičnom nasilju stradalo 8 Srba, a 4.000 je ostalo bez doma na Kosovu i Metohiji (FOTO) (VIDEO)

Zbog ukidanja Kraljevine porastao broj starleta: POKS traži da se ispita odakle Soraji 250.000 evra

Republika Srpska kao deo Srbije? Može, ako se dogovore svi u BiH

CRNA RUPA EVROPE: Kosovo je najgore mesto za život, svaki deseti preživljava sa manje od jednog evra dnevno! (FOTO) (VIDEO)

Čovek koji je podelio Srbiju za Telegraf odgovara da li iza njega stoji svetska vlada iz senke (VIDEO) (FOTO)

Vučić: Vesić, ipak, utišavan na RTS!

Vulin i francuski ambasador prvi put "oči u oči" posle spornog pisma (FOTO)

Većina Srba u Republici Srpskoj bi se izjasnila za pripajanje Srbiji: Dodik progovorio o referendumu

ZA TANGO JE POTREBNO DVOJE: Dačić iz Sarajeva poslao poruku Prištini

RASPAD DOSTA JE BILO? Još jedan poslanik napustio Radulovića

Kosovsko tužilaštvo nije analiziralo predmet Ivanović

Srbija danas zna šta hoće, ona je deo rešenja a ne problema

"Žene, kao Boga vas molim, rađajte decu": Vučić otkrio šta mu je najveća noćna mora (FOTO)

Posle beogradskih izbora, Jeremić na odmoru u švajcarskim Alpima (FOTO)

Dačić u Sarajevu: A gde vam je ka(h)va? (FOTO)

ĐINĐIĆ JE IMAO DOGOVOR S PUTINOM, a onda je ubijen: Zoranov kum otkrio detalje srpsko-ruskog plana

KOŠTUNICA IZAŠAO IZ ILEGALE: Bivši šef države ponovo u javnosti (FOTO)

Pitali su je da li bi menjala sastav Vlade: Evo šta je odgovorila ministarka Kuburović

U Ministarstvu odbrane zadovoljni pojašnjenjem Pentagona: Objavljeni i transkripti

Tim Ðinđićeve ćerke radiće pri kabinetu premijerke

Prošlo je dva meseca od ubistva Olivera Ivanovića: Zločin i dalje bez krivca, o istrazi znamo jako malo

Pentagon se oglasio zbog Vulinovih kritika: Evo šta su saopštili

Šapić: Ne vidim razlog za ujedinjenje opozicije

Brnabić u Banjaluci: Osećamo sve veću bliskost sa Republikom Srpskom (FOTO)

Ambasador Belorusije posetio Niš (FOTO)

Srbija nije sprovela nijednu od preporuka o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima

Beograd ima dovoljno novca: Sredstva Vlade Srbije namenjena za spomenik Đinđiću

Demonstracije i "čekić" ako Milošević dobije spomenik

DA SE NE ZABORAVI! Ove godine centralno obeležavanje godišnjice NATO agresije u Aleksincu

Srbija spremna za PET: U junu očekujemo otvaranje značajnijeg paketa poglavlja

Dosta joj bilo: Radulovićeva poslanica podnela ostavku u Pokretu

Zagrmela ruska "čelična dama": Stvaranje oružanih snaga Kosova povećava napetu situaciju u Evropi

Ministri nisu "bogom dani" a ni predsednik vlade: Brnabić o rekonstrukciji Vlade

Politička, ekonomska i naučna saradnja: Ana Brnabić ugostila potpredsednika Narodne skupštine Republike Koreje

Nebojša Stefanović: Ozbiljan rad na Novom zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji će spasiti mnoge živote (VIDEO)

Uticaj krize političkog establišmenta u Evropi na afinitete birača

Šta se dešava u Dverima: Smena Noga, odlazi većina članova Političkog saveta?