ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Aleksandar Vučić pobeđuje na izborima, ima podršku 50,9 odsto birača!

Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da apsolutnu izvesnost da će se naći u parlamentu imaju dve, eventualno, tri liste, a kod ostalih stepene verovatnoće da mogu biti deo parlamentarnog života u Srbiji varira iz dana u dan

Lista Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje ima podršku 50,9 odsto birača, a njen lider Aleksandar Vučić u najvećoh meri doprinosi razvoju dobrih odnosa između Srbije i Rusije, ali je i najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Da li je povećanju rejtinga naprednjaka doprinela i koalicija s Milanom Krkobabićem i Rasimom Ljajićem, tek Naprednjacima rejting u kampanji neprestano raste. Prema istraživanju, slede liste Ivica Dačić- SPS- JS - Dragan Marković Palma sa 12,3 odsto, zatim Dr Vojislav Šešelj sa 7,8, lista Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka sa 5,7 odsto.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Lista DSS - DVERI -Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović ima podršu od 5,1 odsto, SDS - LDP - LSV - Savez za Srbiju 5 odsto, neka druga stranka 4,7, a lista ''Dosta je bilo'' Saša Radulović 4,5 odsto.

- Koalicija Srbija pobeđuje ubeđivo je na prvom mestu, na drugom je koalicija SPS i Jednistvene Srbija, na trećem SRS, a nakon toga imamo jedan skup stranaka koji imaju takođe političku relevantnost. U ovom trenutku to su koalicija Za pravedniju Srbiju - DS, kolacija DS S i Dveri i koalicija Savez za bolju Srbiju. To su one koalicije koje bi prešle cenzus - rekao je analitičar Dejan Vuk Stanković.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kako kaže, ozbiljan rezultat i šansu da uđe u parlament ima i pokret ''Dosta je bilo'' Saše Radulovića, koji je je napravio značajan skok u odnosu na prethodno istraživanje.

Taj pokret, kao je rečeno, više beleži rast na nezadovoljstvu građana nego zbog nečega što mogu da ponude.

Predsednik RIK, Dejan Đurđević: DVE STRANKE su predale liste SA FALSIFIKOVANIM IZJAVAMA BIRAČA!

- Apsolutnu izvesnost da će se naći u parlamentu imaju dve, eventualno, tri liste dok se od pokreta ''Dosta je bilo'' pa do Demokratske stranke radi o strankama i koalicijama koje nemaju apsolutnu izvesnost da će ući, već imaju različite stepene verovatnoće da mogu biti deo parlamentarnog života u Srbiji - rekao je Vuk Stanković.

On je naveo da nije nemoguće da stranka koja ima 4,5 odsto i stranka koja ima 5,7 odsto zamene meste.

Govoreći o rastu rejtinga SRS on je istakao da je to odraz prvostepene presude u Haškom tribunalu.

- Očigledno je Šešelj uspeo, samo delimično, da kapitalizuje taj simbolički i relani dobitak u sporu sa Haškim tribunalom. On je uspeo da podigne stepen identifikacije sa sobom kao pobednikom u odnosu na Haski tribunal i na određeni način, malo, spusti procenat drugoj desničarskoj listi DSS - Dveri - rekao je Vuk Stanković.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Inače, prema istraživanju 55 odsto ispitanika bi izašlo na izbore da se oni održavaju u nedelju, 20 odsto ne bi izašlo na birališta, a 25 odsto ne zna da li bi izašlo na izbore.

Vuk Stanković dodaje da je kampanja podigla izlaznost koja je daleko ipred evropskog proseka.

Od anketiranih građana, 81 odsto njih zna za koga bi glasalo, dok 19 odsto kaže da ne zna.

Istraživanje je pokazalo i da 24 odsto ispitanika smatra da je dosadašnja predizborna kampanja standardna , 20 odsto da je umerena, 19 odsto da ne zna, 18 odsto da je gotovo i nema, a osam odsto smatra da je žestoka.

Vučić: Ne mešam se u političke odluke Srba sa Kosova i Metohije!

Vuk Stanković objašnjava da predizborna kampanja nema jasnu i nedvosmislenu centralnu temu, već ima više tema oko kojih se u političkom smislu ''lomlje koplja'' od onih državnih koji se tiču neke spoljno političke orjentacije zemlje preko pitanja koja se odnose na unutrašnju politku.

- Ono što se o kapmanji može reći jeste da je ona prilično oštra i da već poslednjih desetak dana imamo vrlo zategnute odnose između političkih stranaka i jasno i opredeljujuće poruke i poruke koje imaju za cilj da što više polarizuju političku scenu ne bi li značajan broj građana koji se još uvek nisu u potpunosti opredelili naveli na to da glasaju - rekao je Vuk Stanković.

ZUKORLIĆ: Ako Vlada prema nama pokaže iskren i pošten odnos, BOŠNJACI ĆE NA KRAJU I VOLETI SRBIJU!

On je istakao da treba očekivati da će se tako nešto intezivirati u nedelji i po dana koliko nam predstoji do izborne ćutnje.

Na pitanje koji srpski političar u najvećoj meri doprinosi razvoju dobrih odnosa između Srbije i Rusije 42 odsto njih smatra da je to premijer Aleksandar Vučić, na drugom mestu je Tomislav Nikolić sa 30 odsto, Ivica Dačić sa 21 odsto, Nenad Popović 17 odsto i Vojislav Šešelj sa 12 odsto.

Premijer Vučić, je po mišljenju ispitanika (48 odsto), i najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti, na drugom mestu je funkcionerka SNS i ministarka Zorana Mihajlović, dok je na trećem mestu sa 23 odsto Boris Tadić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Prema istraživanju, sa 17 odsto, na čevrtom mestu se nalazi Branko Ružić, a na petom, sa 14 odsto, Bojan Pajtić, dok sledi Ivica Dačić sa 10 odsto.

Istraživanje je rađeno od 3. do 10 aprila, telefonskom anketom, a uzorku od 1.200 ispitanika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    12. april 2016 | 09:16

    Svako,ko god poznaje metodologiju,zna, da su ove procene - nepouzdane... (Prisetite se, nedavne - proslosti.)...

  • Алекса

    11. april 2016 | 18:23

    Пошто 24. април пада у последњу недељу часног поста, за први мај правим свињокољ, јер ови неће имати више од 32%.

  • Senka

    11. april 2016 | 19:51

    Aleksandar Vucic je najveci nas premijer u novijoj istoriji.Njegov rad i uspeh ce prepricavati generacije,i sa velikim ponosom ce o njemu pricati.I uopste ne cudi sto je daleko najpopularniji politicar u zemlji,i sto je glas za njega glas za sve nas,za buducnost i za bolje sutra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA