HRVATSKA ZBOG ŠEŠELJA TUŽILA SRBIJU U UJEDINJENIM NACIJAMA! Škripaće kreveti - lider radikala odbrusio Kolindi

- Kao predsednica Hrvatske duboko sam razočarana i zabrinuta prvostepenom presudom Haškog suda u slučaju Šešelj. Sasvim je jasno da je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi Suda - napisala je predsednica Hrvatske

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pisala je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu povodom oslobađajuće presude vođi radikala Vojislavu Šešelju. Ona je navela da je odluka suda presedan za druge sukobe iza kojih stoje genocidni ciljevi.

PREDSEDNICA HRVATSKE PORUČILA: Srbiju nismo blokirali, OVO SU NAŠI USLOVI!

- Kao predsednica Hrvatske duboko sam razočarana i zabrinuta prvostepenom presudom Haškog suda u slučaju Šešelj. Sasvim je jasno da je ova presuda, ne samo protivna temeljima i svrsi Suda, već je i duboko štetna za proces uspostavljanja trajnog pomirenja na prostoru jugoistočne Evrope - napisala je Kolinda.

Vučić i Kolinda, oči u oči: O čemu su pričali u Mostaru (FOTO)

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pisma će, kako se navodi, biti prosleđena i svim državama članicama UN, a u njima Kitarovićeva moli da se posebna pažnja posveti uspešnom završetku rada Tribunala, vodeći računa o temeljnim razlozima njegovog osnivanja i posebno o poštovanju prava žrtava.

- Presuda Šešelju je vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje da ostvare sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja. Oslobađanje Šešelja - osnivača nacionalne i verske netrpeljivosti, simbola progona i etničkog čišćenja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, kao i podstrekača stvaranja "velike Srbije" silom i zločinima, potpuno je protivno ranijim činjenično-pravnim nalazima merodavnih veća Suda.

Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic

Kitarovićeva podseća kako je 13. oktobra 2015. tadašnji predsednik Suda Teodor Meron SB uputio pismo u kojem izveštava o ozbiljnom propustu Srbije da poštuje svoje međunarodne obveze, a povodom činjenice kako ona nije sudu izručila troje svojih državljana optuženih zbog zastrašivanja i potkupljivanja svedoka u slučaju Šešelj.

- Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se u odnosu prema svedocima u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način - zaključuje hrvatska predsednica.

Foto: Instagram/vojislav.seselj Foto: Instagram/vojislav.seselj

Prvi čovek radikala Vojislav Šešelj, umesto komentara na pismo Kitarovićeve, za "Novosti" je ponovio da će u petak stići kod nje kao što je i obećao.

- Ispuniću joj najveću želju. Škripaće kreveti - u svom stilu je poručio Šešelj.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina

    20. april 2016 | 09:55

    a jel pravedna presuda u slucaju gotovine i markaca ,onda ste slavili .

  • dd

    20. april 2016 | 08:50

    USTAŠE SU USTAŠE - ZLIKOVCI.

  • Patriota

    20. april 2016 | 09:46

    Samo nam ti Seso budi zdrav i sto duze pozivi, jer tvoja sloboda i tvoji komentari ce uvek biti pakao za njih!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA