Evo šta sve Srbija MORA da uradi da bi dobila novu VLADU!

Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora treba da budu objavljeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila, do 20 sati, dok mandati poslanicima novog saziva republičkog parlamenta treba da budu dodeljeni najkasnije do 8. maja

  • 3

Rok za utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji ističe danas u 14 sati, a prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji RIK mora najkasnije do 28. aprila u 20 sati da proglasi i objavi konačne rezultate izbora.

OVO JE NOVI SASTAV SKUPŠTINE SRBIJE! Vučić NAJJAČI, DS još slabiji, U IGRU se vraćaju Šešelj, Čeda, Dveri i Radulović

Od tog momenta počinje da teče rok za formiranje novog saziva republičkog parlamenta.

Mandati novim poslanicima moraju da budu dodeljeni u roku od 10 dana od proglašenja konačnih rezultata, tako da bi to, sledeći Rokovnik, trebalo da se desi najkasnije do 8. maja.

Regulativa predviđa da se prva sednica novog saziva parlamenta održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega sledi proces formiranja Vlade.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik parlamenta iz prethodnog saziva, potvrđuju se mandati poslanicima, a obavlja se i izbor predsednika, potpredsednika i imenovanje generalnog sekretara parlamenta.

ŠTA SU NAM DOKAZALI IZBORI? Ovo je PET glavnih pouka GLASANJA u Srbiji

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta – u suprotnom sledi raspuštanje parlamenta.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, kaže Ustav Srbije.

Kandidat za predsednika Vlade Narodnoj skupštini iznosi program Vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA