"OVO JE SKANDAL": ŽESTOKE REAKCIJE političara na Mićunovićev prekid sednice SKUPŠTINE

Predsednik Poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović izjavio je sinoć da je predsedavajući Parlamentu Dragoljub Mićunović (DS) prekidom rasprave o izboru predsednika skupštine učinio skandalozan potez, izvan svakog dobrog političkog običaja

  • 80

Predsedavajući parlamentom Dragoljub Mićunović prekinuo je sinoć konstitutivnu sednicu i njen nastavak najavio za ponedeljak, 6. jun. Mićunović je rekao da je sednica počela u 10 sati, da su na spisku još 33 prijavljena govornika i da, pošto neki od njih mogu da dugo govore po Poslovniku, prekida sednicu, koja će biti nastavljena u ponedeljak. Na ovaj način sprečeni su izbori predsednika i potpredsednika Skupštine Srbije, kao i dalji rad parlamenta. Ovakva odluka izazvala je negodovanje poslanika vladajuće većine.

Mićunović prekinuo konstitutivnu sednicu, nastavak u ponedeljak (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović izjavio je sinoć da je predsedavajući Parlamentu Dragoljub Mićunović (DS) prekidom rasprave o izboru predsednika skupštine učinio skandalozan potez, izvan svakog dobrog političkog običaja.

- Prekid sednice je krajnje skandalozan, mi smo imali konsultacije sa Mićunovićem, gde su prisustvovali svi predstavnici poslanickcih grupa. Poslanička grupa SNS je izašla u susret Demokratskoj stranci i Saši Raudloviću - kazao je Martinović.

MIĆUNOVIĆ PREKORAČIO OVLAŠĆENJA: Naprednjaci i socijalisti negoduju zbog prekida sednice

Prvobitni dogovor je, kako je rekao Martinović, bio da skupština ima šest potpredsednika.

- Mi smo omogućili da skupština ima sedam, tako da su i DS i Radulović dobili po jednog potpredsednika, a trebalo je da se oni dogovore ko će dati jednog. Dogovor je bio da radimo dok se ne izabere predsednik skupstine, ispostavilo se da je Mićunović taj dogovor prekršio - dodao je Martinović, i napomenuo da ne zna da li na svoju ruku ili svog stranačkog šefa, ali, na ovakav način, bez konsultacija i dogovora se ne prekidaju ni sednice skupštine opština ili gradova, brutalno, na svoju ruku, u situaciji kada treba da se izabere predsednik skupštine, i ocenio ovakav potez kao krajnje skandalozan i izvan svakog dobrog političkog običaja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Potpredsednica SNS Marija Obradović izjavila je sinoć da je potez predsedavajućeg parlamentu Dragoljuba Mićunovića (DS) da prekine konstitutivnu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije - "sramotna opstrukcija".

- Ovo što se dogodilo je zaista najsramotniji, najbezobrazniji potez koji može da napravi bilo koji politički akter. Ovo se nikada u svetu nije dogodilo. Mićunović, koji ima izuzetnu političku karijeru i godine života, ovo sebi nije smeo da dozvoli - rekla je Obradović na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da će SNS ispoštovati to što je urađeno i pojaviti se u ponedeljak na nastavku sednice - još jači i spremniji.

SNS: Mićunović prekidom sednice naneo sramotu parlamentarizmu

Obradović je ukazala da je SNS celog dana pokušavala da konstituisanje parlamenta, taj najznačajniji posao u Srbiji, privede kraju, ali da joj to nije dozvolila "šačica opozicionih poslanika".

Prema njenim rečima, to je prava slika kako bi Srbija izgledala izgledala da je "oni" vode. Sednica je, kako je istakla, prekinuta bez ikakvih najava i konsultacija, iako je u parlamentu oduvek bilo konsultacija i dogovora.

- Dogovor da se uvede sedmi potpredsednik parlamenta bio je znak dobre volje vladajuće ogromne većine, jer smo želeli i da opozicija ima što više prostora, jer je to bilo zamerano. Uprkos tome oni odlučuju da se bahatim i sramnim ponašanjem igraju sa ovim domom", rekla je Obradović.

Rekla je i da su poslanici SNS celog dana trpeli uvrede, ali da postoje granice za sve, a da su Mićunović i poslanici opozicije prevazišli granice pristojnosti i civilizovanosti.

 Mićunović predsedava prvom sednicom Narodne skupštine!

- Mićunović je zakazao za ponedeljak, ali mogao je da se igra i da je zakaže za nekoliko meseci. Mislim da građani nikada do sada nisu doživeli ovako sramotnu opstrukciju - zaključila je Obradović.

Mićunović je na ovakve konstatacije rekao da je tri puta upozorio predstavnike vladajuće većine da beskonačnim javljanjen za replike opsturuišu izbor predsednice parlamenta, kao i da nije dobro da se bira predsednica u ponoć ili iza ponoći, po mraku, nego treba da se izabere normalno danju, kada se to i radi. On je naveo da je u trenutku kada se odlučio na taj potez bilo 33 prijavljenih i još nekoliko govornika koji imaju pravo na pola sata govora, što znači da bi se u izbor predsednika ušlo iza ponoći.

- Ne razumem u čemu je problem, nismo u ratnom stanju, da je to pitanje života i smrti da to održimo iza ponoći. Takvo ponašanje je degradiranje parlamenta i to ne mogu da dozvolim, bar dok ja na to mogu da utičem - rekao je Mićunović, navodeći da je on tim povodom hteo da održi konsultacije, ali da se šefovi klubova nisu odazvali.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kaže da mu nije preostalo ništa drugo nego da se posle vikenda nastavi sednica, u nadi da će u toku tog dana da se sve završi.

- Želim da u miru i razgovoru obavimo taj posao na normalan i kulturan način. Sve drugo su nerazumni pristici i nije dobro za sam parlament - rekao je Mićunović, dodajući da je potrošeno najmanje pet sati za diskvalifikacije neistomišljenika.

Srpska napredna stranka u saopštenju istakla je da su predstavnici DS-a, bez ikakvog pravnog osnova i skandalozno kršeći Poslovnik o radu tokom cele današnje sednice, onako kako to samo lažne demokrate znaju, samovoljno, i na najbahatiji način, sprečili su izbor predsednika i potpredsednika Skupštine Srbije i dalji rad parlamenta, podsećajući građane na svoju staru praksu - urušavanja institucija.

- Demokratska stranka ovim sramnim činom kaznila je sve građane Srbije koji čekaju donošenje modernih zakona i dalji napredak Srbije. Neshvatljivo nam je da se bilo ko, pa taman to bio i DS, grčevito bori protiv rada Skupštine, čiji je jedini cilj donošenje zakona i koristi svim građanima. Lažne demokrate, isti oni koji su olako zapalili Skupštinu, krali čak i umetničke slike i fotelje iz najvišeg predstavničkog tela svih građana, kojima je normalno da se tuku na ulici sa građanima, koji svakodnevno šire govor mržnje, vređaju žene i novinarke, vređaju nacionalne manjine, i danas su, čim su ugrabili priliku, grubo zloupotrebili svoj položaj i ponovo se rugali demokratiji u Srbiji. Srpska napredna stranka poručuje lažnim demokratama da će se još jače boriti, svim legitimnim sredstvima, protiv njihovog lopovluka, samovolje i svakodnevnih laži i činiti sve da od Srbije konačno stvorimo pristojnu, modernu i uređenu državu - navedeno je u saopštenju SNS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbo

    4. jun 2016 | 10:49

    bravo mićune.prave ruglo a kukaju na tebe.kao u vreme broza jedan kandidat,o tome nijo ne priča.sve je ostalo isto kao u vreme broza samo su komunisti promenili ime.

  • Banda

    4. jun 2016 | 10:22

    Mićun,stari ološ

  • psssssst

    4. jun 2016 | 17:28

    Ja bi zabranio u skupstinu posle 65godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA