Dačić: NAJVEĆI IZAZOV za region i Evropu je migrantska kriza!

Problem migracionih tokova je zajednički i samo ga zajedno možemo i rešavati, kazao je Dačić

  • 2

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji učestvuje na ministarskom sastanku Centralno-evropske inicijative (CEI), u Banjaluci, poručio je danas da je migrantska kriza jedan od najozibljnijih izazova sa kojima se region, pa i čitava Evropa, suočavaju već mesecima unazad.

Obraćajući se učesnicima skupa, Dačić je podsetio da je prošle godine Srbija registrovala i privremeno prihvatila 600.000 migranata, a još preko 100.000 od početka ove godine.

Dačić u Banjaluci na skupu ŠEFOVA DIPLOMATIJA

Činjenica je da smo migracione tokove uspeli da redukujemo i uredimo tek kada smo shvatili da je problem zajednički i da ga samo zajedno možemo i rešavati, kazao je Dačić.

- Srbija je podržala i ubuduće će podržavati svaku sveobuhvatnu i održivu inicijativu na tom planu - rekao je šef srpske diplomatije i dodao da sa zadovoljstvom može da konstatuje da su i državni organi i građani Srbije svojim delovanjem i svojim ponašanjem pokazali da na migrante ne gledaju kao na izvor problema, već pre svega kao na ljude u nevolji.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

- Ne tvrdim da smo svakom čoveku pomogli onoliko koliko mu je bilo potrebno, ali tvrdim da smo svakome pomogli onoliko koliko smo mogli. A često i više od toga - rekao je.

Osvrnuvši se na drugu temu skupa - terorizam, Dačić je rekao da želi da podseti da kompleksnost borbe protiv terorizma leži, između ostalog, i u činjenici da države snose odgovornost za zaštitu ljudskih prava svih građana, pa čak i onih koji terorističkim delovanjem brutalno krše ljudska prava drugih.

- Mislim da rezolucija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma, koja se već više godina konsenzusom usvaja u Trećem komitetu Generalne skupštine UN i Savetu UN za ljudska prava, dovoljno jasno izražava naš stav po ovom pitanju i pruža smernice za dalje zajedničko delovanje - kazao je Dačić.

Ministar je ponovio da je proces evrointegracije, odnosno punopravno članstvo u Evropskoj uniji, jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

- U tom smislu, želim da istaknem važnost očuvanja stalne dinamike pregovaračkog procesa sa EU. Srbija je ispunila sva prelazna merila za poglavlja 23 i 24 i sa pravom očekuje njihovo otvaranje tokom holandskog predsedavanja - naveo je.

Istakavši važnost i ulogu Centralnoevropske inicijative, Dačić je rekao da ona predstavlja most između makroregiona, između zemalja članica EU i onih koje to još uvek nisu, ali i most između delova Evrope koji imaju različita imena - Miteleuropa, Zapadni Balkan, Istočno partnerstvo, Baltik - ali pripadaju jedinstvenoj evropskoj kulturi.

- Ono po čemu se CEI razlikuje od drugih regionalnih inicijativa je njena projektna orijentacija. Podsetiću vas da je Republika Srbija 2014. dobrovoljno udvostručila svoju godišnju kontribuciju, što u nominalnom iznosu možda nije puno, ali je simbolički pokazatelj našeg poverenja i važnosti koju pridajemo saradnji u okviru ove regionalne inicijative.

Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/Ognjen Stevanović

Dačić je istakao da su potencijali, kako je rekao, našeg zajedničkog prostora prepoznati i u mehanizmu Kina-CIEZ.

- Ovaj mehanizam povezivanja dela Evrope sa Kinom u praksi pokazuje kako i geografski udaljene delove sveta može približiti interes na zajedničkim projektima. Model svestranog povezivanja, komunikacije i integrisanja različitih razvojnih strategija u okviru ''Pojasa i puta'' , nudi nam dodatnu poslovnu platformu i perspektivu razvoja - naveo je.

Dačić je u tom kontekstu pomenuo projekat brze pruge Beograd-Budimpešta, čijom će realizacijom biti dat značajan doprinos boljem transportnom umrežavanju evropskog juga i centralne Evrope.

- Kada govorimo o regionalnoj saradnji u kontekstu bolje transportne i energetske povezanosti, želim da podsetim na problem snabdevanja gasom sa kojim bi se već 2019. godine mogla suočiti Srbija, ali i većina zemalja u regionu. Razgovori o mogućim novim gasnim tokovima se vode, ali se konkretna rešenja još uvek ne naziru, zbog čega želim da i ovom prilikom apelujem na institucije EU kako bi u što skorije vreme bila ponuđena trajna rešenja - rekao je Dačić.

DAČIĆ: Treba nam stabilnost za Vučićeve ciljeve, želimo sa SNS

On je istakao da Srbija pozdravlja i podržava predsedavanje Belorusije Centralnoevropskom inicijativom u 2017. godini.

- Uvereni smo da će Republika Belorusija, kao što je bila i jeste pouzdan partner Republike Srbije u bilateralnim odnosima, biti pouzdan i uspešan predsedavajući ovom regionalnom inicijativom - kazao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    16. jun 2016 | 18:09

    sta se ti sekiras za evropu, misli na svoj narod zato si placen.

  • Kiki

    17. jun 2016 | 09:53

    A moja najveca zelja je da ti i slicni tebi odete u smetliste istorije i da srbiji svane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA