Hrvati: Nikolić da nas uveri da ne nastavlja politiku 90-ih

Hrvatska je spremna da sarađuje, ali za to je potrebno dvoje, rekla ministarka spoljnih poslova ove zemlje Vesna Pusić. Hrvatski predsednik Ivo Josipović reagovao na Nikolićevu izjavu da je "Vukovar bio srpski grad i da Hrvati nemaju za šta da se vraćaju tamo"

  • 1

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je njena zemlja spremna da sarađuje sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ona je, doduše, priznala da je očekivala drugačiji rezultat drugog kruga izbora za predsednika Srbije, ali je dodala da kogod u Srbiji dođe na vlast, ako želi nešto da postigne, mora voditi računa o mogućnostima saradnje sa zemljama okruženja.

- Hrvatska je spremna da sarađuje, ali za to je potrebno dvoje - rekla je ona, precizirajući da je s obe strane potrebno da postoji spremnost za to. Pusićeva smatra da je sada u prvom planu formiranje Vlade Srbije.

S druge strane, hrvatski predsednik Ivo Josipović kaže da Tomislav Nikolić "tek mora da nas uveri da ne nastavlja politiku 90-ih".

Josipović je to rekao komentarišući izjavu Nikolića datu za Frankfurter algemajne cajtung da je "Vukovar bio srpski grad i da Hrvati nemaju za šta da se vraćaju tamo".

- Vukovar je, kao i svaki hrvatski grad, otvoren za život Hrvatima, Srbima, Mađarima i svim drugim građanima bez obzira na njihovu nacionalnost. Nikolićeva izjava nije u duhu politike pomirenja i vraća nas u politiku 90-ih - rekao je Josipović za Večernji list i dodao da se Hrvatska tada suprotstavila toj politici i da će znati da se suprotstavi i njenim reminiscencijama.

- Ako je ta izjava povratak ideja iz 90-ih, tih ideja neće biti. Hrvatska će i dalje voditi politiku nacionalne ravnopravnosti i miroljubivu politiku prema susedima. Saradnju sa Srbijom još moramo razvijati a o Nikolićevoj politici zavisi hoće li prihvatiti našu ruku. No, nadam se da će Nikolić revidirati svoje stavove - rekao je Josipović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    26. maj 2012 | 11:09

    Ajde da budemo i mi malo realistični. Za vreme Tadića smo mi samo uveravali da odustajemo od politike 90-tih što je i bilo u redu ali oni nas nisu uopšte uverili sa svim njihovim ispadima. Dajte Vi novinari postavite ovako pitanje. Prvo Vi hrvati da nas uverire da ne nastavljate politiku 90-tih pa onda pitajte Tomu jer u suprotnom on po ustavu i zakonu mora da brani interese svojih građana ukoliko budu napadnuti u Hrvatskoj ili ukoliko se vrši negativna propaganda za srbe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA