DAČIĆ: Ne blokiraju nas Hrvati i Britanci, već sama Evropska unija!

Dačić je podsetio da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU

  • 50

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić šokiran je odlukom Evropske unije da ne otvori pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dok istovremeno otvara nova poglavlja sa Turskom i Crnom Gorom.

I dalje bez odluke o otvaranju poglavlja 23 i 24

- Takva odluka je sramna, neshvatljiva i ponižavajuća za Srbiju. Ona je rezultat političke namere da se zaustavi ili uspori evropski put Srbije. Ona je otvoreni politički pritisak na Srbiju da odustane od svoje jasne politike zaštite državnih interesa - oštro je reagovao šef srpske diplomatije i najavio da će predložiti premijeru Aleksandru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita.

Dačić je podsetio da je Srbija ispunila sve što se od nje tražilo u procesu pregovaranja sa EU.

Dačić: Srbija je ispunila sve za poglavlja 23 i 24, očekujemo njihovo otvaranje uskoro!

Srbija je, uz to, ključ regionalne stabilnosti i ulaže velike napore u reformama koje će stvoriti modernu evropsku zemlju, ukazao je Dačić.

- Zato EU treba da prekine sa tragikomičnim objašnjenjima da nas blokiraju Hrvatska i Velika Britanija. Ne, blokira nas EU, jer me niko ne može ubediti da cela EU nije uticajnija od Hrvatske - primetio je ministar.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Joksimović i Ditman: Nema novih uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24

- Uostalom, ako će Hrvatska kao zemlja koja je počinila genocid nad Srbima u ustaškoj fašističkoj NDH, u kojoj se još prolama fašistički pozdrav, te ako će kao zemlja koja je proterala više od 200.000 Srba u akciji Oluja, vršeći etničko čišćenje, biti ta koja će biti merilo za ulazak u EU, onda se sa pravom postavlja pitanje idemo li u pravom smeru. Ova odluka EU je neprihvatljiva za Srbiju i predložiću premijeru Vučiću da održi hitne konsultacije o daljim potezima u oblasti spoljne politike uoči Pariskog samita 4. jula - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    30. jun 2016 | 18:42

    Konacno prave reci da li idemo u pravom smeru

  • MANEŠTANI

    30. jun 2016 | 17:40

    Nema velike štete ako nas neće ne moraju. I sami su se počeli raspadati. Gde Hrvatska uđe u savez to je osuđeno na propast, ( Austrougarska, kraljevina Jugoslavija i SFRJ.) sada je na redu EU. Ima Srbija sa kim da sarađuje i bez njih i njihovih 'hijena'

  • Пас лаје, ветар носи

    30. jun 2016 | 16:23

    Браво Дачићу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA