≫ 

VUČIĆ: Hestil preuzeo Železaru Smederevo, Fijat ostaje u Srbiji

Tema premijerovog obraćanja, pored razgovora koje je imao sa rukovodstvom Fijata o budućnosti ove fabrike u Srbiji, su i svi regionalni izazovi, kao i predstojeći Samit lidera zapadnog Balkana u Parizu

  • 72

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić objavio je danas da je kineska kompanija Hestil preuzela Železaru Smederevo.

Najnovije istraživanje: Vučiću veruje 58 odsto građana!

- Operacija je uspešno okončana. Čestitam im i želim da podignu i proizvodnju u Železari i da Smederevo bude industrijski još jače i bogatije i uspešnije i da svima nama donesu još bruži napredak. Budućnost te kompanije u Srbiji zagarantovana. I pri tome ne mislim na godinu i dve dana, već na veoma duži vremenski period - rekao je premijer.

ŽELEZARA SMEDEREVO: Milošević novi direktor preduzeća, HPK inženjering više ne upravlja fabrikom

Pored toga, Vučić je objavio da je danas obavio razgovore sa čelnicima Fijata u Torinu i uprkos činjenici da će u  ovof fabrici nastaviti da se radi u dve, a ne tri smene, Fijat će ipak ostati u Kragujevcu.

VUČIĆ: Pitaću Putina za Fijat i 50 puta ako treba

- Ne mogu o mnogo čemu da govorim iz razumljivih razloga, ali sam uveren i siguran posle ozbiljnih razgovora i odgovornog pristupa Altavile, da će Fijat mnogo godina ostati da radi u Srbiji - rekao je Vučić i istakao da su čelnici kompanije zadovoljni onim što je Srbija učinila, ali i da je naša vlada spremna da pomogne i dodatno ako bude potrebe.

On je rekao da će, uprkos činjenici da će Fijat nastaviti da radi u dve, a ne u tri smene, budućnost Fijata u Srbiji zagarantovana.

OGLASILO SE MINISTARSTVO: Učinićemo sve da Fijat radi kao do sada (FOTO)

Predsednik vlade je rekao da će do kraja 2018. godine biti završen autoput do Kragujevca. Kako je rekao, ove godine je za to izdvojeno 70 miliona u godišnjem budžetu, naredne godine 597 miliona, a 2018. godine dodatna milijarda, kako bi put bio završen.

Kada je reč o kragujevačkom Fijatu, iako nema ovlašćenje da o tome govori, premijer je rekao da se nada dobroj budućnosti te firme u Srbiji, i istakao da će razgovarati da što pre počne izvoz Fijata u Rusiju sa predsednikom i premijerom Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim.

Vučić sa izvršnim direktorom FIJATA u Torinu o BUDUĆNOSTI te kompanije u Srbiji!ž

On je nagovestio da bi cilj mogao da bude da se model Fijata "500L" i dalje prodaje u ovoj ili u drugoj formi, jer ima najbolju prodaju u Evropi u toj kategoriji vozila.

- Prodaja tog modela je 26,3 odsto, a onda sledi Riva, Nisan, Ford Bmax... Ali naš Fijat 500l je prvi u tom segmentu. Izvanredno ide u Evropi - rekao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Takođe, premijer je istako i da je deficit budžeta za prvih šest meseci 3.9 milijardi dinara, iako je u dogovoru sa MMF-om planirano da će biti 85.4 milijarde dinara, samim tim, to je najbolji rezultat koji je neka naša vlada imala u zadnjih 10, možda i 30 godina. A ova vlasta će nastaviti takav rast.

Vučić: Mirna reakcija nije znak naše slabosti, već želimo mir!

Dodao je da su uvećani i prihodi od poreza, koji su 44,1 milijarde dinara, te da se javni dug smanjuje i za 140 miliona evra je manji u odnosu na kraj evra. To je postignuto, kako je rekao, uprkos velikim problemima zbog Bregizita i rasta dolara u odnosu na evro.

- Uprkos velikim problemima zbog Bregzita i rasta dolara, javni dug se i dalje smanjuje, za 140 miliona je manji u odnosu na stanje s početka godine. Na početku godine, javni dug je iznosio 24,29 milijardi evra, a danas je to 24,15 milijardi evra - precizirao je on.

EBRD POHVALIO REFORME VLADE: Podrška razvoju malih i srednjih preduzeća

Razlog je veće razduživanje preko dinarskih hartija od vrednosti i to za 16 milijardi.

- Zašto smo zadovoljni? Što imamo u junu 2016. ostvarenu naplatu poreza na dobit od 18,2 milijarde dinara. Poređenja radi, u 2015 je naplata bila 11,8 milijardi, a godinu dana ranije 16 milijardi dinara. To govori i o napretku i o rastu ekonomije - rekao je on.

Prema njegovim rečima u prvoj polovini godine bilo je 118.425 prijava poreza na dobit, što je rast indeksa za 153 u odnosu na prethodne godine, što je ocenio kao izvanredno.

U prvih pet meseci stopa rasta BDP-a je 3,1 odsto, a kako je naveo Vučić, poljoprivredna sezona za sada stoji dobro. On je ocenio da će rast ove godine biti 2,7 i 2,8 odsto, a naredne će BDP da raste i preko četiri odsto.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je rekao da je deficit jedan od najnižih na nivou svih zemalja uključujući i zemlje EU,

- Ono što smo građanima Srbije dužni da kažemo to je da, gde uočimo probleme reagujemo odmah. Mnogo fabrika će da otvaraju investitori, mnogo radnih mesta od septembra. Ono što je problem i najveći rizik je regionalna stabilnost i zato Srbija natavlja - rekao je on.

Rekao je da je Srbija uradila sve što je trebalo za otvaranje poglavlja 23 i 24, da nije mogao da sakrije razočarenje u razgovoru sa brojnim zvaničnicima EU što do toga nije došlo, te da očekuje da se Srbiji objasni šta je to što nije uradila.

VUČIĆ O OTVARANJU POGLAVLJA: Najvažnije je šta će Srbija da uradi za sebe, a oni mogu da otvore ili ne moraju!

- Iako nisam mogao da sakrijem razočarenje u razgovoru sa brojnim evropskim zvaničnicima juče i danas, više ni reč neću reći. Mi smo svoj posao obavili i niko iz EU ne može da kaže da je Srbija kriva - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Dodao je da u nedelju putuje u Pariz, na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU, gde očekuje da mu se kaže gde je Srbija pogrešila i da kaže šta Srbija misli.

- A misli da nastavi svoj evropski put, ali Srbija želi i traži poštovanje za svoj narod i svoju vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga - istakao je Vučić.

Poručuje da Srbija ne želi da učestvuje "u igrarijama iz komšiluka", gde podižu ogradu, maltretiraju građane i decu šest sati, tobož zbog migranata, iako tamo nikada nijednog migranta nije bilo. Kaže i da je Srbija htela da uzvrati, ali da to ne treba da radimo, budući da su to "besmislene dečačke igrice".

- Uopšte ne razumem neke ljude. Srbija je posvećena napretku, od svojih ideja ne odustajemo. Ta politika za koju su mnogi govorili da je nemoguća polako daje rezultate -  naglasio je Vučić.

VUČIĆ NAJAVIO NOVA ULAGANJA: Jača ekonomija će jačati i vojsku

Kaže da nije razumeo celu hajku u vezi sa 11. julom i Srebrenicom, da u njoj nije ni učestvovao, niti joj doprineo, i poručio da će nastaviti sa odgovornom politikom i neće dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu. Srbija će poštovati druge narode, ali da nikome neće dozvoltiti da gazi Srbiju i srpski narod.

- Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva da gradi - rekao je Vučić.

NEĆU NIKOME DOZVOLITI DA GAZI SRBIJU: Vučić odgovorio na sramne komentare bosanskih političara!

Srbija je pre dve godine bila na ivici ambisa i mnogi su očekivali da će nastaviti da pada, rekao je Vučić i primetio da je to pozadina pokušaja uvlačenja Srbije u blato svađa i sukoba. Sada će nastaviti sa svojom ozbiljnom, odgovornom politikom, koja podrazumeva isključivanje svađa i horskih odgovora kojim se možda dobijaju poeni na domaćoj političkoj sceni, ali Srbiji ne donose ništa, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je rekao da je Srbija, od prošlogodišnjih događaja u Srebrenici, upućivala samo poruke mira.

- U skladu sa arapskom poslovicom - kad vas neko gađa kamenjem, možete da pravite zidove ili mostove. Mi smo kao vlada pravili mostove - rekao je Vučić.

Vučić: Mirna reakcija nije znak naše slabosti, već želimo mir!

Dodao je da Srbija poštovala poruku iz Srebrenice da ne dolaze u Potočare.

- Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet, položimo venac, mi nećemo doći - rekao je Vučić, naglasivsi da niko nikada nije rekao da misli da novcem može da oda poštovanje.

Podsetio je da predstoji niz različitih godišnjica, poručivši da je ponosan što je predsednik vlade zemlje koja poštuje i tuđe žrtve, ali ume i da otvoreno govori o zločinima koji su počinjeni nad Srbima.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljuba

    1. jul 2016 | 17:05

    Bravo na svemu tome.

  • Aleksije

    1. jul 2016 | 18:30

    Ostanak Fijata je odlična vest za radnike ali i grad Kragujevac koji umnogome zavisi od njega.

  • Blagica

    1. jul 2016 | 19:06

    Veoma se radujem zbog železare i želim samo uspehe da nižu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA