AFP: Srbija otvorila dva ključna poglavlja

Srbija je sada, navodi francuska agencija, otvorila četiri od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja EU, koje moraju da odobre, a potom ratifikuju svih 28 država članica EU

  • 3

Evropska unija i srpski zvaničnici danas su načinili napredak na putu ka procesu pristupanja Srbije tom bloku, prenosi francuska agencija AFP, ističući stav Evropske komisije da je otvaranje poglavlja 23 i 24 "jedan od ključnih događaja" koji postavlja Srbiju čvrsto na putu reformi.

OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvorena poglavlja 23 i 24 (FOTO)

AFP ocenjuje da su otvoreni pregovori o ključnim standardima demokratije i vladavine prava, koje nove države članice EU moraju da ispune.

Srbija je sada, navodi francuska agencija, otvorila četiri od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja u procesu pristupanja EU, koje moraju da odobre, a potom ratifikuju svih 28 država članica EU.

AFP podseća da je Srbija počela pregovore o članstvu početkom 2014. godine nakon što je EU posredovala u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

AFP ističe i da je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, čija zemlja trenutno predsedava EU, ocenio je da je otvaranje poglavlja "dobra vest za Srbiju", kao i da je rekao da se otvaraju dva "važna i zahtevna" poglavlja u procesu pristupanja.

- Ova poglavlja su povezana sa osnovnim vrednostima i principima EU - demokratijom, vladavinom prava, nezavisnim sudstvom, oblastima ključnim za uvođenje evropskih standarda i jačanje građanskih prava - rekao je Lajčak.

AFP podseća da je Hrvatska poslednja zemlja koja se priključila Uniji 2013. godine, ali da su, usled toga što je blok opterećen problemima sa svih strana, od ekonomije do masovne izbegličke krize, zvaničnici jasno rekli da se dalja proširenja ne mogu očekivati pre 2020. godine.

Nakon Srbije, zemlje kandidati Crna Gora i Turska su počele pregovore o pristupanju EU dok se još ceka da Albanija i Makedonija to urade, zaključuje AFP pozivajući se na sajt Evropske komisije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    18. jul 2016 | 22:03

    Господине Први Министре,чему славље отварања поглавља 23 и 24 ,што је за мене више знак срамоте!Ви сте тврдили да смо ми Држава Права и Правде, а сад смо признали да нисмо.Важно је да смо то признали.има нас много који то знамо деценијама у назад.Кад смо то говорили били смо кажњавани.Ако укинете Партиску Државу све ће бити биље.Ако почнете примену закона а не "СНАЂИ се друже", биће сигурно боље.Има нас много који то тражимо деценијама ,а ви сте то порицали.Ко вам може веровати?Све промене које помињете могли смо одавно увести у Србији и Србија би била боље место за живљење и без "помоћи" канцеларке Меркел!У Србији постоји поштен интелектуални потенцијал али га је заменио партијски "СНАЂИ се друже".То је несрећа Србије!

  • Milic

    19. jul 2016 | 07:55

    G,Vucicu trebao si da resis probleme u srbiji pre otvaranja ova poglavlja, prvo preispitati imovinsko stanje pojedinaca koji su u drzavnoj funkciji naravno funkcioneri, pa korupciju lopovluk i ne primenjen i postocani zakoni, kako je moguce da za nekoga ima pravde a za neke nema, dokle da oni koji imaju pare i prijatelje na vlast mogu da rade sta hoce da zgaze pesake da ubijaju, ovo je veliki problem za srbiju.

  • Драган

    19. jul 2016 | 16:09

    Ових 88негативних реакција на моју изјаву је доказ да још живимо у "цивилизацији" "СНАЂИ се друже".То је СТВАРНОСТ у Србији.Тако ће бити док Србија не почне да се понаша по Чича Дражиној узречици "У СЕ И У СВОЈЕ КЉУСЕ".Ни гроба му незнамо?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA