TELEGRAF SAZNAJE: Predstavnici EU u septembru dolaze u kontrolu sprovođenja POGLAVLJA 23 i 24!

- Tek nas čeka veliki posao - kaže za Telegraf sagovornik iz Vlade Srbije

  • 31

Evropska unija i Srbija juče su otvaranjem poglavlja 23. i 24. ostvarili napredak na putu ka procesu pristupanja Srbije ovom bloku, ali pravi posao za Srbiju tek počinje, jer će početkom septembra, kako Telegraf saznaje, u Beograd doći predstavnici EU da bi se uverili kako Srbija sprovodi akcione planove za poglavlja 23 i 24.

- Tek nas čeka veliki posao - kaže za Telegraf sagovornik iz Vlade Srbije.

OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvorena poglavlja 23 i 24 (FOTO)

Ova dva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije su važna zbog harmonizacije propisa i standarda u oblasti vladavine prava. Ona se bave pravosuđem, ljudskim pravima, reformom javne uprave i drugim temama, i za Srbiju, pored poglavlja 35, su najznačajnija, i o njima će se pregovarati paralelno sa svim drugim poglavljima koja se budu otvarala.

Kontrola u sprovođenju akcionih planova iz ovih poglavlja je neophodna, pošto se dešavalo da zemlje centralne i istočne Evrope naprave ozbiljan napredak u procesu proširenja, da bi onda sa danom članstva u EU počele da vraćati na staro.

Keri čestitao Vučiću na poglavljima i regionalnoj saradnji (VIDEO)

– Jasno je da Evropska unija neće dopustiti da jedna država članica, recimo, tvrdi kako joj je napredovala potrošačka ili neka druga politika, a da joj u isto vreme ne rade sudovi ili da javna uprava ne isporučuje ono što je dužna da isporuči. Zato će EU itekako  voditi računa da ove fundamentalne reforme kod nas budu nepovratne, odnosno da kad se jednom dese nema povratka na staro – objašnjava Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

Foto-ilustracija: AP/Tanjug Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Najgore

    19. jul 2016 | 12:45

    U svemu ovome je sto ima 146 poglavlja a nama otvaraju 23 i 24 .jad.. smo mi i ovaj sav nas narod pa sta se vise hoce od nas .srozgani smo za zemljom vjekovima nedaju nam da disemo ko ljudi i to ti je to.

  • Banja

    19. jul 2016 | 12:56

    Hrvatska će isto kontrolisat da li se ispunjuju njihovih 5 uslova!

  • R S Krajina

    19. jul 2016 | 13:17

    Jebo ih 23 24 I sto poglavlja normalni odlaze , budale dolaze !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA