Vamen: Šansa Srbije u martu

Danska kao predsedavajući EU za nastavak procesa proširenja

  • 0

Ministar evropskih poslova Danske Nikolaj Vamen izjavio je da će Danska, kao predsedavajući EU, sve učiniti što je u njenoj moći da se proces proširenja Unije na zapadni Balkan nastavi.

Srbija do sada postigla impresivan napredak što se tiče reformi, rekao je Vamen, navodeći da je "Evropski savet u decembru poslao jasnu poruku o potrebi nastavka i opipljivog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine".

- Zadatak Saveta ministara biće da ispita i potvrdi da je takav napredak postignut i da prenese rezultat ove procene šefovima država ili vlada u Evropskom savetu. Oni će tada doneti odluku. Iskreno se nadam da će dovoljan napredak biti postignut, da bi EU bila u stanju da poželi dobrodošlicu Srbiji kao zemlji kandidatu u martu - kazao je Vamen u intervjuu za Novosti.

On je rekao da "nijedna država članica EU ne traži da Srbija prizna Kosovo, ali je jasno da će morati da se nađe rešenje koje će dozvoliti i Srbiji da postane članica, a i Evropska unija da ima normalne odnose s Kosovom".

- Kao predsedavajući, učinićemo sve što možemo da bismo obezbedili da bude doneta pozitivna odluka o statusu kandidata Srbije, čim neophodni kriterijumi budu ispunjeni - rekao je Vamen.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA