Han: Srbija je specijalan slučaj, u mnogim oblastima daje impulse celom regionu

- Zemlje zapadnog balkana su starteški toliko važne za EU da će na kraju dana morati postati članice. Pristupna perspektiva je ponovo podvučena na Samitu - rekao je Han

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han istakao je da je Srbija u svakom pogledu specijalni slučaj.

STIGLI NOVI USLOVI SRBIMA IZ EVROPE: Procureli tajni dokumenti, evo šta sad traži Berlin!

On je naveo da je Srbija specijalan slučaj kako zbog centralnog položaja na Balkanu, tako i po tome što daje važan doprinos Berlinskom procesu, koji služi, pored realizacije zajedničkih projekata u regionu i važnom pomirenju.

Han je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" kazao da Srbija u mnogim oblastima može dati impulse celom regionu.

- Međutim, ne možete ignorisati emocionalno stanje stanovništva. U Skoplju moramo prići rešavanju pitanja imena Makedonije, što ćemo i učiniti. Čak i u Bosni i Hercegovini stvari napreduju. Dinamika je u redu - objasnio je Han.

BiH bi do kraja 2017. mogla da dobije status kandidata u EU

Na pitanje da li postoji opasnost, zbog aktuelne krize, da Unija izgubi zemlje Balkana zato što niko neće da primi nove članice, on je istakao da postoji zabrinutost zemalja kandidata, posle referenduma u Velikoj Britaniji.

Foto: Twitter/@SerbianPM Foto: Twitter/@SerbianPM

On je podsetio da je početkom jula održan Samit o zapadnom balkanu, gde je baš to bila centralna tema.

- Zemlje zapadnog balkana su starteški toliko važne za EU da će na kraju dana morati postati članice. Pristupna perspektiva je ponovo podvučena na Samitu - rekao je Han.

On je istakao da će njegova umetnost biti da zadrži draž i zahteve u balansu.

HAN OČITAO LEKCIJU KOSOVU! Nastavak DIJALOGA sa Beogradom obaveza Prištine

- Tu je potrebno biti konkretan. Otvorili smo prošle nedelje sa Srbijom dva važna poglavlja, što je bio bitan prodor. Sa Albanijom smo u četvrtak pokrenuli do sada najobuhvatniju reformu pravosuđa. U Makedoniji je bilo veoma važnog napretka u primeni sporazuma iz Pržina, koji treba zemlju da izvede iz političke krize. Iza nas imamo dobru nedelju za mene i proširenje - konstatovao je Han.

Upitan da li je u prošlost premalo pažnje pridato, u procesu proširenja, vladavini prava i korupciji, on je kazao da ne želi da kritikuje svoje prethodnike, kao i da svako dobra ima svoje specijalne probleme.

- Imali smo 2004. izuzetno raspoloženje za širenje EU, jer se u tome video poslednji kamen u razvoju od 1989. Ujedno to je bilo utemeljeno u fazi ekonomskog buma. Kod vladavine prava se izostavilo da se različite kulture država spoje. Mislilo se, najverovatnije, da će se to samo od sebe rešiti. Zbog toga se i metodologija promenila. Mi sada počinjemo pregovore sa poglavljima o vladavini prava i završavamo ih sa istim - naglasio je Han.

NAĐENO REŠENJE ZA POGLAVLJE 23: Evropski komesar ima dobre vesti za Srbiju

Na pitanje koji mu je cilj do kraja mandata Han je odgovorio da postoje opšti i konkretni ciljevi.

- Opšte gledano sam postigao da ekonomski razvoj dobije isti značaj kao vladavina prava. U celoj Evropi danas imamo umor od širenja i to se ne sme ulepšavati, posebno jer postoji opšte mišljenje da svaka nova članica predstavlja novo finansijsko opterećenje za druge  - ukazao je Han.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

On je istakao da sve zemlje istočnog bloka, iz bivše Jugoslavije nisu bile efikasne, a industrija je često bila zavisna od sirovina i oslanjala se na tešku industriju. Te zemlje, kako je naglasio, moraju da se postave na šire osnove, i to mora biti forsiranu, a uz to je neophodno privući investitore.

IMAMO DOBRE VESTI ZA SRBIJU! Evo šta je Vučić poručio Srbima nakon sastanka sa Johanesom Hanom (FOTO)

- Međutim mala i srednja preduzeća dolaze u jednu zemlju samo ako funkcioniše vladavina prava, ako je moguće osloniti se na lokalne sudove. Taj prelaz moramo organizovati - izgradnju ekonomskog razvoja, što mora ići ruku uz ruku sa razvojm vladavine prava. Snažno povezivanje političkih i ekonomskih osnovnih vrednosti sam preduzeo. Nadam se da je to nepovratni proces - zaključio je Han.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Han je istakao da su se neposredno pogođene zemlje, kao što su Srbija i Makedonija, uzorno kooperativno ponele.

- Ne želim da zemlje Balkana na koje posebno gledam, postanu parking, sa kojeg se izbeglice ne mogu kretati ni napred ni nazad - poručio je Han.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    26. jul 2016 | 10:51

    Naša zemlja je najbolja u regionu. To je veliki uspeh za sve nas. Do tog uspeha nije se lako moglo doći već samo napornim radom našeg premijera i ljudi koji čine njegov kabinet.

  • Majkl

    26. jul 2016 | 20:29

    Srbija vise nije sinonim za rat, razaranja, haos i td.. sada polako ali sigurno postajemo lideri na Balkanu u mnogim oblastima.

  • Saša

    26. jul 2016 | 10:25

    Srbija je impuls celog jugozapadnog Balkana a njene snage su velike i to vide mnogi kako u okruženju tako i u celom svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA