≫ 

SELAKOVIĆ PORUČIO: U Hrvatskoj počinjeno najveće etničko čišćenje, a danas su članovi EU!

- Brisel se nije mešao ni kada su bile u pitanju sporne ćirilične table u Vukovaru, a kamoli na ovo. Oni na to gledaju kao na stvar unutrašnje kontrole svake države - dodao je Selaković

  • 23

Ekipa Telegrafa danas je bila u obilasku KPZ u Sremskoj Mitrovici, koji je posetio i ministar pravde Nikola Selaković. On je ovom prilikom prokomentarisao i ukinutu presudu Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina u slučajevima "garaža" i "selotejp", kao Nacrt krivičnog zakonika Srbije, kojim će biti pooštrene kazne za vršnjačko nasilje i nasilje nad ženama.

Rekao je da ukidanje presude Branimiru Glavašu ne posmatra samo iz pozicije ministra.

- Ne znam šta bih rekao na tu odluku. Da li sada mi treba da se ugledamo na njihove principe u sprovođenju Poglavlja 23 i šta je uopšte još ostalo od preszda počinjenih nad Srbima - zapitao se Selaković, a na pitanje novinara da li je Brisel reagovao na ovu odluku hrvatskih vlasti dodao je:

Ukinuta presuda Branimiru Glavašu zbog ratnih zločina nad Srbima

- Brisel se nije mešao ni kada su bile u pitanju sporne ćirilične table u Vukovaru, a kamoli na ovo. Oni na to gledaju kao na stvar unutrašnje kontrole svake države.

VUČIĆ: Ne razumem presudu Glavašu, moramo reagovati mirno i ozbiljno (VIDEO)

Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap

Istakao je da je Hrvatska zemlja u kojoj je počinjeno najveće etničko čišćenje u Evropi, a danas je za zemlja članica EU.

Selaković je rekao da će Nacrt izmene Krivičnog zakonika uskoro biti objavljen i da će se truditi da kazne za teška krivična dela budu podignute, kao i da će raditi na ispravljanju neopravdano niskih kazni za pojedine slučajeve.

On je takođe dodao da će se od sada posebno tretirati vršnjačko nasilje i da će se raditi na njegovom suzbijanju u samom korenu.

SELAKOVIĆ ODGOVORIO HRVATSKOM MINISTRU: Srbija je svoje fakultete završavala još od 1217.

- U Krivičnom zakoniku intervenisali smo kod onih delova gde se izriču nedopustivo niske kazne za porodično nasilje, čak ispod zakonskog minimuma - rekao je Selaković novinarima u Sremskoj Mitrovici i dodao da se tim izmenama teži da se kazne izriču između zakonskog minimuma i maksimuma.

Foto: Tanjug/Marko Karović Foto: Tanjug/Marko Karović

Prema njegovim rečima, vršnjačko nasilje kreće upravo iz porodice u kojoj se dešavalo nasilje.

Selaković je zajedno sa direktorom uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milanom Stevovićem posetio je danas k

O svojoj poseti KPZ u Sremskoj Mitrovici rekao je da je prezadovoljan obnovom.

Foto: Tanjug/Marko Karović Foto: Tanjug/Marko Karović

SELAKOVIĆ: Ispunjavanjem obaveza iz poglavlja dobijamo samostalnije i efikasnije pravosuđe

- Došao sam ovde posle godinu i po dana i mogu reći da sam prezadovoljan jer ono što je bilo dogovoreno da se uradi već je uveliko završen. U obnovu 6. paviljona u KPZ Sremska Mitrovica uloženo je 2,5 miliona dinara kako bi Paviljon bio spasen od propadanja. osuđenici su živeli u nehumanim uslovima i na tome se radilo više od godinu dana - istakao je ministar, koji je pored Paviljona posetio i štampariju u čiju sanaciju je uloženo 800.000 dinara. Tu se sada nalaze nove mašine na kojima radi 30 osuđenih lica i u koje je uloženo 6,5 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Marko Karović Foto: Tanjug/Marko Karović

- Cilj ulaganja u ovu štampariju je da štampa materijal za ceo pravosudni sistem, čime se postiže ekonomičnost i efikasnost - rekao je Selakovic.

Pored stamparije i paviljona trenutno se renovira i zatvorska bolnica:

- Trudimo se da boravak učinimo dostojnim života čoveka. Pored bolnice raspisali smo tender za izgradnju novog paviljona - izjavio je ministar prilikom danasnje posete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komi

    29. jul 2016 | 15:30

    Samo polako nicija do zore nije dogorela pa ni njihova ,,U,, drzava povampirena...

  • Kralj Tomislav

    29. jul 2016 | 15:38

    Kakvo etničko čišćenje kad su Srbi sami otišli, Srbija ih pozvala na "opštu bežaniju",a Hrvatska država im ponudila da ostanu i mirno žive kao građani Hrvatske, ali oni su odabrali srbiju, niko ih nije prisiljavao na odlazak, nema riječi o etničkom čišćenju.

  • Teslina naslednica

    29. jul 2016 | 16:22

    Pa oni su kod svojih, a sta vi gospodo trazite tamo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA