≫ 

NISMO SE OBAVEZALI DA PROMENIMO PREAMBULU: Ministar Selaković gostovao u JUTARNJEM PROGRAMU TELEGRAF NOW (VIDEO)

Selaković je izjavio da Srbija treba da promeni odredbe Ustava u delu koji se tiče jačanja nezavisnosti sudstva, a da se nigde nije obavezala da promeni preambulu o Kosovu i Metohiji

  • 3

Ministar pravde Nikola Selaković gostovao je jutros u jutarnjem programu "Telegraf Now"  sa početkom u 9:30 časova. Razgovarao je o izmenama Ustava koji se tiču najviših pravosudnih organa, o porodičnom i seksualnom nasilju, odnosima u regionu i formiranju nove Vlade.

Selaković: Verujem premijeru Vučiću i znam da će formirati VLADU iako je pod velikim pritiscima!

Nakon sastanka nadležnih ministara i predstavnika institucija sa premijerom Vučićem zbog sve učestalijih slučajeva porodičnog i seksualnog nasilja, ministar Selaković je najavio oštrije mere protiv ovih vidova nasilja.

- Neretko, najveći problemi koji postoje u funkcionisanju države prouzrokakovi su najčeće time što ne postoje adekvatna i dobra kooordinacija u radu različitih državnih organa. Ministarstvo pravde je reagujuči na povećan stepen prijavljenog nasilja formiralo jednu međuresornu radnu grupu i uradili smo nacrt izmena i dopuna krivičnog zakonika, kojim se uvode neka nova krivična dela i kojom se predlaže pooštravanje kaznene politike. Ali smo uraditi i jedan novi nacrt zakona koji obavezuje državne organe da združeno deluju u suzbijanja nasilja u porodici. To znači, da se više krivičnim gonjenjem potencijalnih počinilaca i osumnjičenih da su izvršili krivilčno delo nasilja u porodici ne bavi samo policajac, ne bavi samo zamenik javnog tužioca, već se pravi konferencja slučaja i svaki takav slučaj raspravljaju zajedno predstavnik javnog tužilaštva, plicije, zdravstvene ustanove, centra za socijalni rad, u zavisnosti od toga odakle potiče žrtva i šta s ezapravo dogodilo. Na taj način mi dobijamo jedan mnogo sistematičniji i profesionalniji pristup u rešavanju ovih problema.

SELAKOVIĆ PORUČIO: U Hrvatskoj počinjeno najveće etničko čišćenje, a danas su članovi EU!

Naglašavajući problem primene zakona, ministar je istakao problem neujednačene sudske prakse kao jedan od najvećih problema srpskog pravosuđa.

Printskrin: Telegraf.rs Printskrin: Telegraf.rs

- Jedan od najvećih razloga jeste postojanje četiri Apelaciona suda. U njima, na četiri različita područja u Srbiji, izriču se različite kazne. Između njih postoje neke vrste koordinacije, ali ne i mehanizam koji obevazuje da presuđuju isto u istim slučajevima. Potrebna je temeljna revizija da se vidi da li su nam potrebna četiri Apelaciona suda i da li možemo da ih izdržavamo. Treba nam ujednačena sudska praksa, a nju možemo da imam samo u okviru jednog drugostepenog suda. Tako će građani koji žive i u Vranju i u Subotici moći da očekuju jednaku primenu zakona na identičnu situaciju u kojoj se nađu.

Ministar Selaković se osvrnuo i na otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom i na primenu akcionog plana za poglavlje 23.

- Izradom Akcionog plana za poglavlje 23 i njegovim prihvatanjem od strane Evropske komisije i država članica Srbija se obavezala na sprovođenje izuzetno teških mera koje treba da dovedu do većeg stepena vladavine prava. To znači da se zakon mora primenjivati na svakoga jednako. I to na način na takav da i kada je građanin dužan da ga poštuje, da oseti posledice ako ga ne poštuje i kada je država dužna da poštuje zakon, da državni organi osete posledice ako ga ne poštuju. To je ono što nama manjka - rekao je ministar.

Selaković je izjavio da Srbija treba da promeni odredbe Ustava u delu koji se tiče jačanja nezavisnosti sudstva, a da se nigde nije obavezala da promeni preambulu o Kosovu i Metohiji.

SELAKOVIĆ: Ispunjavanjem obaveza iz poglavlja dobijamo samostalnije i efikasnije pravosuđe

- Niko iz državnih organa nije pričao o preambuli i položaju Kosova i Metohije, niti smo se na to bilo gde obavezali. Niko o tome nije govorio osim takozvanih nezavisnih eksperata u javnosti - rekao je Selaković, gostujući u jutarnjem programu Telegrafa.

Ministar je naveo da je Ustav živ organizam države i da je svaki deo tog akta moguće razmatrati, ali da je dužnost svakog nosioca javne funkcije i državnog službenika, kao i građana, da poštuju aktuelni Ustav.

Printskrin: Telegraf.rs Printskrin: Telegraf.rs

Govoreći o odnosu Srbije i Hrvatske, Selaković je rekao da je Srbija najčešće glavna tema predizborne kampanje u Hrvatskoj i da ga ne bi iznenadilo da se provokacije nastave.

- Tema predizborne kampanje nisu njihovi unutrašnji problemi, već to kakvi treba da budu odnosi sa Srbijom, ko će više da zapljune Srbiju ili nekim svojim potezom da pokuša da nas isprovocila ili da nas uvredi - rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija, s druge strane, demonstrira svoju ozbiljnost i pokazuje viši stepen zrelosti, ne ćuti na besomučne provokacije, ima svoj glas, ali ga ne usmerava protiv bilo koga, već, naprotiv, mudro koristi da zaštiti nacionalni interes, vodeći računa o bezbednosti svakog Srbina i Srpkinje u Hrvatskoj.

- Srbija se ponaša mudro i suvereno kada treba da odreaguje, ne provocira nikoga. Ako nastavimo da vodimo takvu politiku, beležićemo na unutrašnjem planu boljitak i svojim ćemo uzornim ponašanjem i komšijama pružati ruku da shvate da Srbija nije neprijatelj, već da je partner koji ispunjava svoje obaveze i partner koji je pouzdan. Kao što je ministar spoljnih poslova Austrije Kurc rekao "Srbija je sidro stabilnosti na Balkanu" - mi smo pre svega sidro sigurnosti svojim građanima, pa onda i onima oko nas - rekao je Selaković.

Selaković je, govoreći o formiranju vlade, rekao da veruje da mandatar Aleksandar Vučić neće podleći pritiscima, kojih svakako ima.

- Nismo izabrali mandatara koji će dozvoliti pritiske, nikada neće popustiti pod pritiscima i dobro je da građani to znaju. Oni treba da znaju da na čelu Vlade imaju čoveka koji će se boriti za svaki pedalj naše budućnosti. Saslušaće sugestiju ili pritisak, ali će uraditi onako kako su građani tražili - rekao je ministar pravde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA