≫ 

Dačić: Ako je uslov da budemo kao Hrvati, ne idemo u EU

Srbija, poručio je, neće dozvoliti negiranje i opravdavanja zločina nad Srbima i dodao da veruje da EU neće doveka biti gluvonema kada je reč o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj

  • 71

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je današnje obraćanje šefa hrvatske diplomatije Mira Kovača "traktat mržnje prema Srbiji, Srbima i premijeru Aleksandru Vučiću".

Kovač odgovara Beogradu: Latite se posla, ispunite obaveze!

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Hrvatska nije odgovorila ni na jedno pitanje koje je Srbija postavila, a vezi sa najnovijim incidentima kao što je poništenje presude Alojziju Stepincu, ukidanje presude Branimiru Glavašu, događajima u Srbu i someniku atentatoru Miru Barešiću.

SLUČAJ GLAVAŠ I BAREŠIĆ: U hrvatskoj ambasadi odbili da prime nove protestne note!

- Hrvati mogu da budu fašisti, ustaše, nacisti, šta hoće, ali negiranje i opravdanje zločina nad Srbima, Srbija neće dozvoliti i nećemo dozvoliti ponižavanje. Moja je dužznost da se borim protiv takve revizionističke politike, jer oni koji zaboravljaju zločine i istoriju osuđeni su da je ponovo prožive - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nemačka za Hitlera kaže da je zločinac, a Hrvatska se ponosi Nezavisnom državom Hrvatskom, rekao je Dačić.

DAČIĆEV ODGOVOR HRVATIMA: Vaši postupci liče na 40-e godine prošlog veka i NDH!

Srbija, poručio je, neće dozvoliti negiranje i opravdavanja zločina nad Srbima i dodao da veruje da EU neće doveka biti gluvonema kada je reč o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj. Srbija, kazao je Dačić, to neće dozvoliti po cenu da Srbija ne bude član EU, od koje očekuje da reaguje i osudi ponašanje Hrvatske.

- Na svaki naš konkretan upit zašto su rehabilitovali Stepinca, koji je bio duhovnik ustaškog, fašističkog pokreta i koji je za NDH govorio da je Božji dar, na to naše pitanje, odgovor je da je to retorika velikosrpskog agresora, u uobičajenim floskulama kada ne znaju šta da odgovore - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

On je istakao da nema odgovora ni na pitanje zašto je poništena presuda Branimiru Glavašu, ni zašto podižu spomenik Barišiću koji je ubio nekadašnjeg ambasadora Jugoslavije u Švedskoj.

SKANDAL: Hrvatski ministar uporedio Gavrila Principa sa USTAŠOM

- Nema odgovora, već se on poredi sa Gavrilom Principom. Na naša pitanja koja se tiču incidenata u Hrvatskoj, kao što je onaj u Srbu, nema odgovora, samo uobičajena retorika - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/fotoHINA, Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/fotoHINA, Tanjug/Tanja Valič

Dačić je podsetio da je Srbija konkretno povodom pojedinih postupaka, akata ili izjava određenih zvaničnika upućivala protestne note, pre svega jer se odnose na reviziju istorijskih činjenica, reviziju i rehabilitaciju NDH, koja je bila nacistička tvorevina i počinila velike zločine, pre svega nad srpskim stanovništvom.

DAČIĆ: Poništenje presude Stepincu je rehabilitacija NDH

- Uvek kada Srbija pokaže protivljenje rehabilitaciji fašizma i nacizma, nema odgovora osim pozivanja da je to jezik koji je bio prisutan u vreme velikosrpske agresije - rekao je Dačić.

Kako je rekao, na svako pitanje o srpskim žrtvama, stiže komentar da smo naslednici velikosrpske politike.

-A čiji su oni naslednici? Nacista, fašista i ustasa koji su ubijali Srbe u Drugom svetskom ratu - zapitao je.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Mira Kovača da se Srbija okrene budućnosti, Dačić je rekao da je to tragikomično, jer je Hrvatska rehabilitovala Stepinca, podigla spomenik Barišiću...

Dačić je izjavio i da razgovori sa SNS o vladi traju, da će biti završeni u roku koji je najavio mandatar Aleksandar Vučić i ponovio da socijalisti žele da učestvuju u vladi jer je to u interesu Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Naveo je da je razgovarao sa Aleksandrom Vučićem i sinoć i danas, da će se ti razgovori nastaviti, te da će vlada biti formirana u roku koji je izneo mandatar, koji je rekao da će parlament u narednih 10 dana raspravljati o vladi.

- Poznato je naše opredeljenje da želimo da naša koalicija učestvuje u vladi, jer smatramo da je to logično i prirodno - rekao je Dačić.

Upitan da li je bilo reči o konkretnim resorima, Dačić je odgovorio da sigurno o tome ne želi da priča. On je istakao da sve što je ovih dana govorio radi u interesu Srbije, a ne da bi ušao u vladu.

Nakon sugestije Haškog tribunala da se hitno izmeni zakon o saradnji sa tim sudom, Dačić je rekao da je to dodatni pokušaj pritiska na Srbiju.

Ivica Dačić - Tribunal u Hagu

- Zakone donosi skupština, na predlog vlade, poslanika, nije predviđeno i nije mi poznato da Haški tribunal može da predlaže zakone. Nigde u svetu to nije moguće, pa nije moguće ni u Srbiji - rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Haški tribunal: Srbija mora da promeni zakon i izruči troje radikala!

On je rekao da je zakon, koji sada ne odgovara Haškom tribunalu, donet uz saradnju sa sudom i sa zapadnim zemljama, da su zakoni "međunarodno verifikovani" i da niko nije imao primedbu.

- To je pokušaj daljih pritisaka na našu zemlju. Mi sigurno nećemo menjati zakone zato što to traži Haški tribunal - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. avgust 2016 | 17:46

    BRAVO!! GOSPODINE DACICU !!! NAMA I NIJE MESTO SA USTASAMA I NEONACISTICKIM SVINJAMA- SRBIJI I SRBIMA JE POTREBNA ANTIFASISTICKA KOALICIJA -SA RUSIMA I KINEZIMA I OSTALIM ANTI FASISTIMA!!! SMRT FASIZMU!!!!!

  • Vasilije 1989.

    2. avgust 2016 | 17:28

    Hrvati svoje najgore zlocince okivaju u zlato dizu spomenike a srbi svoje borce zatvaraju i predaju kojekakvim izmisljenim tribunalima i postavljaju na vlas one koji nikad metka nisu opalili a kamoli se borili po ratistima e pa zbog toga se nemamo cemu iscudjivati i glumiti neke patriote prdeci iz stolica.

  • Nikolas

    2. avgust 2016 | 17:44

    BRAVO!! GOSPODINE DACOCU !!! NAMA I NIJE MESTO SA USTASAMA I NEONACISTICKIM SVINJAMA- SRBIJI I SRBIMA JE POTREBNA ANTIFASISTICKA KOALICIJA -SA RUSIMA I KINEZIMA I OSTALIM ANTI FASISTIMA!!! SMRT FASIZMU!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA