DAČIĆ: Poništenje presude Stepincu je rehabilitacija NDH

To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, ovo je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija, poručio je Dačić

  • 79

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je odluka o poništenju presude ratnom zločincu Stepincu u stvari rehabilitacija fašističke ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Zorana Mihajlović: Poništenje presude kardinalu Stepincu je provokacija Hrvatske!

To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, ovo je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašisoidnih ideologija, poručio je Dačić.

- Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je ''NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija) - kao i da je ''NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda'', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju - rekao je on.

"HRVATSKA ZATRPAVA JAME U KOJE SU USTAŠE ZAKOPAVALE SRBE": Tomislav Nikolić o slučaju STEPINAC

- Da li je to moguće u Evropskoj uniji, koja je stvorena na pobedi nad fašizmom? Ako EU ovo prećuti, sledeći za rehabilitaciju su Ante Pavelić i njegovi šefovi Adolf Hitler i Benito Musolini, koje je Stepinac blagosiljao - zaključio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

STEPINAC JE ODGOVORAN ZA ONO ŠTO SE DEŠAVALO U NDH: Predsednik Saveza jevrejskih opština o rehabilitaciji kardinala

Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG Alojzije Stepinac. Foto: Profimedia/AKG

Zagrebački Županijski sud u celosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    22. jul 2016 | 23:52

    Pa hrvati imaju neki cilj,imaju nacionalni interes,koji je nas cilj.

  • SRB IN

    22. jul 2016 | 17:11

    Šta je tu čudno? NDH rehabilituje svog verskog poglavara. Zar je neko sumnjao u drugačiji ishod.

  • Toni

    23. jul 2016 | 09:29

    Nismo ni mi bolji. Rehabilitujemo izdajnike,hajduke,narodne neprijatelje,crkvu,prinčeve. A svi znamo koliko su zla naneli narodu i koliko su pokrali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA