≫ 

HRVATI PRETE NA GODIŠNJICU OLUJE: Srbi, imamo "KIOVA" HELIKOPTERE, HAUBICE, oklopna vozila "PATRIA" i dve gardijske brigade!

- Oni moraju biti svesni da s ovakvim ruskim vojnim uticajem nikad neće završiti pregovore iz Poglavlja Odbrana, spoljna i bezbednosna politika - dodaje on

Pripadnici ruske vojske ove će jeseni ucestvovati na čak dve vojne vežbe u Srbiji, piše u četvrtak hrvatski "Jutarnji list" i ističe da će to biti na 30 kilometara od hrvatske granice. Kako navodi zagrebački list, vojni analitičari u Srbiji tvrde da ovim vežbama “Srbija i Rusija guraju prst u oko Zapadu”.

Sve jača vojna saradnja Srbije i Rusije izaziva glasne proteste u NATO i Evropskoj uniji, čija članica Srbija želi da postane, piše "Jutarnji".

- Srbija igra na dve stolice. S jedne strane ne želi u NATO, a želi da postane članica EU. No, nivo ruskog uticaja u Srbiji je sve veći i Srbiji mora biti jasno da tako ne može postati članica EU - tvrdi sagovornik „Jutarnjeg" iz hrvatskih diplomatskih krugova.

Da li su Tramp i Putin "srodne duše" ili su u "bratskoj romansi"?

- Oni moraju biti svesni da s ovakvim ruskim vojnim uticajem nikad neće završiti pregovore iz Poglavlja Odbrana, spoljna i bezbednosna politika - dodaje on.

Hrvatski ministar odbrane Josip Buljević za "Jutarnji list" nije želeo da komentariše održavanje ovih vežbi, ali je naglasio "da je Hrvatska zainteresovana za što brži put Srbije u Evropsku uniju".

- Medutim, Srbija ce tokom pregovora o zajedničkoj obrambenoj, spoljnoj i bezbednosnoj politici morati svoju strategiju pristupa prilagoditi zajedničkom delovanju s ostalim članicama Unije - navodi Buljević.

Prva vežba,”Slavensko bratstvo 2016” održace se na vojnom poligonu Nikinci, samo 30 kilometara od granice s Hrvatskom i granice s NATO.

- Zabrinuti smo zbog vežbe ‘Slavensko bratstvo’ koja će u septembru biti održana u Srbiji - rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na nedavnom samitu NATO u Varšavi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, sagovornik zagrebačkog portala iz hrvatskog vojnog vrha kaže da Hrvatska ima adekvatan odgovor na sve veću vojnu saradnju Srbije i Rusije i dolazak ruskih snaga u blizinu hrvatske granice i granice NATO.

- Adekvatan odgovor su ''Kiova'' helikopteri, pancer haubice, borbena oklopna vozila ''Patria'' i dve gardijske brigade - kaže on.

Na vežbi “Slavensko bratstvo 2016”, osim srpskih i ruskih elitnih padobranskih jedinica, učestvovaće i pripadnici beloruske vojske.

Ovo je treća srpsko-ruska vežba ovog tipa. Prva je u Srbiji održana pre dve godine, a prošle godine je bila u Rusiji.

Krajem septembra u Beograd bi trebalo da dođe ruski premijer Dmitrij Medvedev, a očekuje se da će tokom njegove posete biti potpisan sporazum o specijalnom statusu ruskih snaga koje su stacionirane u bazi u Nišu.

Nekoliko nedelja kasnije na aerodromu u Batajnici i u Nišu vazdušne srpsko-ruske snage održaće novu vojnu vežbu. U Srbiju dolazi 20 pilota koji će sa srpskim kolegama uvežbavati kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora i izvoditi borbene zadatke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin u Srbiji

    5. avgust 2016 | 11:18

    Hvale se helikopterima i haubicama, kao da ostali oko njih imaju praćke.... Ne daj Bože da nešto krene po zlu, ovog pita se nećemo zaustaviti, vratićemo svaki cm Srbije... Živela majka Srbija

  • Levu

    5. avgust 2016 | 09:37

    немамо ни ми ни они ништа...

  • sale71

    5. avgust 2016 | 08:51

    Samo budale mogu da veruju da nekoliko lakih helikoptera,migova i raketnih bacača daju prevlast u sukobu,a i jedni i drugi imaju ovih dana opasnu retoriku,verovatno da skrenu temu sa nekog problema, u svakom slučaju za nekoliko dana će naši i njihovi političari ići na most na Dunavu da se ljube jer se zna ko nam je zajednički šef, a nama na Balkanu to i treba jer nemamo pameti da živimo u miru i razvijamo se nego ratujemo da bi drugi punili džepove!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA