≫ 

NEDIMOVIĆ PREUZEO FUNKCIJU: Primopredaja dužnosti u MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

Danas postoji "rupa" između poljoprivrednih proizvođača i tržišta, gde se u trgovinskim lancima prodaje povrće, voće, meso iz uvoza, dok isti proizvodi domaćih proizvođača propadaju - rekao je novi ministar poljoprivrede

  • 1

Odlazeća ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković predala je danas dužnost novom ministru tog resora Branislavu Nedimoviću, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

OVO SU NOVI ČLANOVI VLADE SRBIJE: Vučić predstavio ljude koji će voditi državu do 2020. godine!

Nedimović je ranije danas izjavio da će se zalagati da Srbija u budućnosti ima veći broj prerađivača mesa, jer, kako kaže, veći broj prerađivača podrazumeva veću potražnju pa samim tim i stabilnije cene na tržištu.

Ministarstvo će, kako je rekao, više na tome raditi u narednom periodu jer Srbija nema dovoljno prerađivačkih kapaciteta.

Gostujući na TV Pinku, Nedimović je rekao da bi više prerađivača regulisalo cene koje su u prethodnom peridu na tržištu bile ekonomski neisplative pre svega kada je reč o živoj vagi svinjetine.

Danas, objašnjava, postoji "rupa" između poljoprivrednih proizvođača i tržišta, gde se u trgovinskim lancima prodaje povrće, voće, meso iz uvoza, dok isti proizvodi domaćih proizvođača propadaju.

- Moramo više raditi da na domaćem tržištu ima više domaćih proizvoda. Mi nemamo prerađivačke kapacitete. Imamo rupu, imamo višak robe, a sa druge strane isti proizvod uvozimo - naglasio je novi ministar poljoprivrede.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Govoreći o pšenici, Nedimović je podsetio da ove godine proizvođači imaju rekordan prinos pšenice, ali da je cena niska, te da se mora više raditi na skladištenju poljoprivrednih kultura i da bi mogla da se čeka bolja cena pšenice da ima više silosa.

- Isto je i sa voćem. Da imamo više hladnjača mogla bi da se čeka bolja cena voća - rekao je Nedimović i dodao da će biti podsticajnih mera za navodnjavanje u poljoprivredi, ali i protivgradnoj zaštit.

Ne krije da ga je "glava zabolela" kada je prvi put čitao zakon o vladi i ministarstvima i kada je video šta ga sve čeka kao ministra poljoprivrede i koje su nadležnosti tog resora.

Ipak, kaže da je zahvalan premijeru na časti koju mu je ukazao da vodi tako važan resor i da doprinese kompleknoj oblasti, muke poljoprivrednika i dodaje da će se truditi da ministarstvo bude servis za poljoprivrednike.

Reciklaža i ekologija, koje su u njegovoj nadležnosti, su kaže teška tema, jer je svest o značaju ekologije na niskom nivou.

- Mi pričamo o stranim investicijama koje su najvažnija stvar za ovu državu, ali ako dovedete bilo koji prerađivački kapacitet imate problem sa ekologijom - rekao je Nedimović primetivši da su, što se nadležnosti tiče, lokalne samouprave nadležne za ekologiju ali da nemaju kapaciteta da rešavaju probleme.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    12. avgust 2016 | 14:52

    Rasturi upravu za veterinu ako smeš ako to ne uradiš sve što si reko pada u vodu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA