≫ 

Bajden: Liderstvo Srbije izuzetno važno za region (FOTO)

- Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije izuetno je važno za ovaj deo Evrope - poručio je Bajden

  • 10
Džosef Bajden i Alekksandar Vučić Foto: Milena Đorđević

Potpredsednik SAD Dzozef Bajden poručio je danas da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region.

(UŽIVO) BAJDEN U POSETI SRBIJI: Vučić: Bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji (VIDEO) (FOTO)

- To je divna stvar za gledanje. Gospodine premijeru, prešli ste veliki put da biste od zemlje ovo napravili. Vi ste moj prijatelj, učinili ste da moja unuka pomisli da sam ja jako bitan čovek, upravo dočekom na aerodromu. Ja hoću da ponovim, video sam sve zemlje u okruženju i ovaj ceo region treba da bude ujedinjen i miran. Srbija je ključan faktor u svemu tome. SAD su posvećene napretku Srbije i podržavaju je, Srbi treba da napreduju i ja verujem u to. U interesu Srbije je da bude evropski nastrojena - rekao je Bajden.

Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo reigon i liderstvo Srbije izuetno je važno za ovaj deo Evrope - poručio je Bajden.

On je dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.

- Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima, i predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom - rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope.

Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom", dodao je Bajden.

Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona.

Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije „Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu.

„To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije", rekao je Bajden.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Nakon toga sam bio puno puta i verujem da ovo danas, ove godine, ovaj period prava mogućnost za Srbiju. Ja sam iz prve ruke svedok velikog napretka Srbije u kratkom periodu", rekao je potpredsednik SAD i dodao da je njegova zemlja posvećena podršci narodu Srbije i načinu njenog daljeg naprtka.

"To ne činomo zato što smo plemeniti, već zato što je u interesu SAD da Srbija napreduje", kazao je Bajden i dodao:

"Ja zaista u to verujem".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Mi radimo na tome da promeni te okolnosti i pretvorimo u realnost. Srbija je uspešna, ima svoje liderstvo i to je od ključne važnosti", kazao je Bajden.

Osvrnuvši se na dugu istoriju odnosa SAD i Srbije, američki potpredsednik je konstatovao da ti odnosi nekada nisu bili dobri, da su neke stvari, kako je rekao, bile bolne.

Bajden je rekao da je sa premijerom Vučićem razgovarao o unapređenju partnerstva dveju država, o načinu kretanja napred, o razgovorima Beograda i Prištine u Briselu.

"Nista nije jednostavno, trebaće jako puno rada i puno političke volje, ali mislim da ćete vi nastaviti da ovu situaciju dalje unapređujete", kazao je Bajden i dodao da je to tim pre jer su, kako je rekao, obe strane opredeljene napretku.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Bajden je rekao da je druga važna stvar za Srbiju da nastavi putem reformi, te da postoje određeni uslovi kada globalne kompanije hoće da investiraju, a hoće samo u zemljama gde postoji demokratija, a ne u totalitarnim režimima.

U SAD, tvrdi, postoji interesovanje za direktne investicije u Srbiju.

"Imate talentovano stanovništvo i budućnost kaoja daje nadu i zato SAD stoje iza toga da pomognu na putu Srbiji ka EU i reforme koje je usvojila vlada. Predviđanje većeg rasta znači još veće investicije iz SAD", rekao je.

Ukazao je da su SAD omogućile hiljade novih mesta u Srbiji i to će rasti kako budu rasle naše ekonomske veze.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Ja vam čestitam i želim da Srbija otvara nova poglavja za pregovore za EU. To su važni koraci da se Srbija uspostavi u šitem koji će biti otvoren za svakoga, a vladavina prava je kičma svih uspešnih demokratija, a jednostavno ekonomski napredak ide sa demokratijom", rekao je.

On je istakao da su sloboda štampe i slobodno izražavanje veoma važni na putu ka boljem životu, te da glas građanskog društva mora biti stimulisan i ohrabren.

Osvrnuvši se na dugu istoriju odnosa SAD i Srbije, američki potpredsednik je konstatovao da ti odnosi nekada nisu bili dobri, da su neke stvari, kako je rekao, bile bolne.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ali, istakao je, ponosan sam da smo počeli novo poglavlje na obostranom poštovanju.

Bajden je kazao da je su SAD i Srbija upostavile novi sporazum o ekstradiciji koji će omogućiti bolju saradnju naših dveju zemalja u oblasti policije i sprovođenja zakona.

"Postoje određene međunarodne norme koje se moraju poštovati. Ovaj sporazum će omogućiti bolju saradnju i pomoći će rešavanju sve više rastućem pitanju bezbednosti. Naše vojske se bore protiv ISISA i mi pomažemo Srbiji da se bolje opremi vojno i da bude u stanju da sarađuje sa NATO", kazao je Bajden.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    16. avgust 2016 | 18:50

    kako ovakve ljude nije sramota da se ovde pojave?

  • Pandora

    16. avgust 2016 | 19:12

    Srbija je peta najsiromašnija zemlja u Evropi, tako da ne znam o kakvom liderstvu ovi ljudi pričaju.

  • dusan

    16. avgust 2016 | 18:50

    nemoj vise da budemo lideri, molim te.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA