≫ 

BAJDEN U POSETI SRBIJI: Američki potpredsednik izrazio saučešće porodicama nastradalih u NATO kampanji (VIDEO) (FOTO)

- I Kosovo i Srbija su se opredelili za napredak, Vučić je nastavio šire pomirenje u regionu, zbog čega sam ga pohvalio - rekao je Džozef Bajden u svom obraćanju na konferenciji za novinare

Džozef Bajden, Aleksandar Vučić Foto: Milena Đorđević

Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovao je danas u Beograd, gde je razgovarao s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, posle čega ide u Prištinu

BAJDEN PO DRUGI PUT U BEOGRADU: Značajna poseta za Srbiju

20:40 

Bilateralni odnosi dve zemlje izvanredno se razvijaju i mi delimo zajedničke vrednosti, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić američkom potpredsedniku Džozefu Bajdenu, koji je istakao da ta zemlja ima čvrst interes da Srbija postigne politički i ekonomski uspeh.

- Kao predsednik Srbije, ne bih mogao da učestvujem u potpisivanju sporazuma koji bi podrazumevao međudržavni karakter. Sa druge strane, mi ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje sa spoljnom politikom EU. Mi smo vezani za Rusiju, vezani smo za SAD u kojoj je živi brojna srpska zajednica. Bili smo saveznici u dva rata i delimo dva najveća svetska naučnika, Teslu i Pupina i to je važna tačka spajanja- zaključio je predsednik.

19:44

Premijer Aleksandar Vučić i njegov gost američki potpredsednik Džozef Bajden prošetali su večeras, posle službenih sastanaka, beogradskom Skadarlijom. Sa njima je i ambasador SAD Kajl Skat.

Oni su u beogradsku boemsku četvrt stigli nešto pre 19.30, a pre odlaska visokog američkog funkcionera iz Beograda.

Vučić je Bajdenu bio "vodič" kroz najpoznatiju četvrt glavnog grada i tumač tradicionalnih rukotvorina, koje su bile izložene na štandovima. Jedan orkestar odsvirao je pesmu Zvonka Bogdana "kraj jezera jedna kuća mala...", a Bajden je uz njene zvuke kratko plesao sa vokalnom solistkinjom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

18:46

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Palati Srbija, nešto pre 19 časova, a nakon sastanka i obraćanja medijima Bajdena i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Bajden je danas boravio u poseti Beogradu, odakle će otići u Prištinu.

18:20

Džozef Bajden izjavio je da je divno dočekan i poručio da očekuje da će naš vaterpolo tim stajati na postolju.

Američki potpredsednik je, takođe, izrazio saučešće svima koji su izgubili svoje voljene u NATO kampanji.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On je naveo da su neki momenti "naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni" i dodao da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.

- Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba puno političke hrabrosti i liderstva", rekao je potpredsednik SAD.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Više o onome što je Bajden rekao na konferenciji možete pročitati ovde.

18:08

Na konferenciji za štampu koja je u toku, Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će Srbija privući više američkih investitora i konstatovao da je ova poseta jako značajna za našu zemlju.

- Srbija je na hrabar način uspela da počne da rešava svoje ekonomske probleme. Uspeli smo da se izborimo sa tim, i očekujemo da ćemo u budućnosti obezbediti bolji život za sve građane u Srbiji. Naš običaj nije da govorimo loše o nekom drugom, to je najbolji način da se stekne i očuva svoj ugled. Razgovarali smo o našim odnosima sa Albancima i o pitanju Kosova. Takođe je bilo reči o svemu što se dešavalo u prošlosti, u proteklih 30 godina - rekao je premijer i istakao da "nam ne predstavlja problem da preuzmemo odgovornost za greške od pre, kao i da nam je podrška SAD od izuzetnog značaja.

Ostatak izlaganja premijera Vučića pročitajte ovde.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Vučić se zahvalio američkim kolegama na podršci u našem evropskom putu i naveo da veruje da će se ta podrška nastaviti.

- Želim da iskoristim priliku da čestitam našim devojkama košarkašicama na pobedi, i verujem da je još mnogo dobrih dana pred Srbijom i pred nama. Bila mi je cast da vas ugostim - obratio se Vučić Bajdenu, dodavši da je američkog potpredsednika obavestio o tome da će za mesec dana u Beogradu ugostiti albanskog premijera Edija Ramu i albanske biznismene.

17:34

Nakon radnog ručka, na kom su, kako saznajemo, jeli sarmice od zelja i ribu, Vučić i Bajden se rukovali ispred zastava Srbije i SAD i otišli na sastanak.

17:27

Kosovski analitičari složni su u oceni da će u fokusu sutrašnje posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini i njegovih razgovora sa predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom, biti dijalog i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Lider radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri ističe da Bajden dolazi u sred afere prisluškivanja "Pronto 2" te očekuje da će ovaj njegov susret sa "kriminalcima u predsedničkim i vladinim odelima" biti nešto drugačiji, piše prištinska Gazeta ekspres.

Bajden, koji će u Prištinu otputovati iz Beograda, sutra će sa suprugom posetiti mesto u blizini američke vojne baze Bondstil, gde će prisustvovati svečanosti posvećenoj imenovanju dela puta po njegovom preminulom sinu Bou Bajdenu, koji je svojevremeno službovao na Kosovu.

Kosovski novinar Idro Seferi smatra da će Bajden ovog puta biti nešto oštriji prema kosovskim političarima.

16.25

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Nakon govora, premijer Vučić je sa potpredsenikom SAD-a prošetao crvenim tepihom, a zatim su ušli u Palatu Srbija na sastanak dveju delegacija. Posle ovog sastanka će uslediti razgovor "u četiri oka" Vučića i Bajdena iza zatvorenih vrata, nakon kog će se premijer i potpredsednik SAD-a obratiti novinarima.

16.15

Počeo pozdravni govor. Bajden i Vučić na počasnom postolju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

15.40.

Garda spremna za svečani doček američkih državnika ispred Palate Srbija. Helikopteri nadleću prostor oko Palate Srbija, a saobraćaj u ulici Bulevara Mihajla Pupina je ponovo zatvoren. Bajdena je uz intoniranje himne, počasnu gardu i crveni tepih dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić. U srpskoj delegaciji su još i potpredsednici vlade Ivica Dačić, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, ministar odbrane Zoran Ðorđević i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

15.20

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Saobraćaj u prestonici se polako normalizuje. Autoput, Bulevar Lenjina, Gazela i Bulevar Nikole Tesle ponovo su prohodni, iako je saobraćaj na njima i dalje odvija sporije.

OVUDA NE IDITE NIKAKO, IZBEGNITE KOLAPS: Ove ulice su zatvorene zbog posete Bajdena!

15.15

Svečani doček u Palati Srbija pomeren je za 15.50 časova.

Evo šta je VUČIĆ napisao na svom Tviter nalogu:

14.50 Linije gradskog saobraćaja koje saobraćaju preko Gazele i autoputem su potpuno obustavljene, dok su neke usmerene na alternativne trase. MISTERIJA KRAVATE DŽOZEFA BAJDENA: Ceo svet drhti koje će boje biti, a evo i zašto! (FOTO) 14.25 Delegacije krenule ka Palati Srbija, gde je predviđen svečani doček, ali i razgovor dveju delegacija i tet-a-tet sastanak Vučića i Bajdena.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

14.00 Premijer Vučić i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot na aerodromu dočekuju američku delegaciju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

13.57 Bajden sleteo na beogradski aerodrom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

 

13.50

Sve je spremno za sletanje aviona boing 757 sa američkom delegacijom i Bajdenom. Mere bezbednosti su takve da je na aerodromu, u delu gde je pista, sa strane parkirano više od 30 automobila. Ima puno ljudi iz organizacije, gardisti su spremni, devojka i mladić u srpskoj nošnji koji će Bajdena i delegaciju poslužiti pogačom i solju...

DŽO BAJDEN, ČOVEK IZ NARODA: Sin prodavca polovnih automobila na krovu sveta, u inat svim porodičnim tragedijama (FOTO)

13.30

U pojedinim delovima Beograda trenutno otežan saobraćaj, zbog posete potpredsenika SAD-a Džozefa Bajdena, koji uskoro sleće na beogradski aerodrom, ali i zbog posete premijera Švedske Stefana Levena. Deo oko aerodroma i autoputa se sprema za zatvaranje, a trenutno je obustavljen saobraćaj i u ulici Kralja Milana.

RASPALILA POSRED AUTO-PUTA PRED BAJDENA: Ko je misteriozna CRVENA ŽENA u moru vozila? (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

13.15

Na aerodromu "Nikola Tesla" počelo je raščišćavanje vozila, zbog dolaska američke delegacije koji se očekuje uskoro.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

12.30

Zatvorena je Karađorđeva ulica, i svi prilazi oko nje, i to je trenutno najkritičnije mesto u gradu zbog gužvi koje su se stvorile.

12.00

Za saobraćaj zatvoren Bulevar Mihajla Pupina, od Bulevara Nikole Tesle do Ušća, u smeru ka gradu, a uskoro se očekuje i zatvaranje Bulevara Milentija Popovića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saša

    16. avgust 2016 | 16:15

    Sada se za Srbiju odvijaju prelomni trenutci.Vucic vuce poteze koji su veoma strateski lukavi i dobri za samu Srbiju.

  • sava

    17. avgust 2016 | 09:13

    Bajden moze mnogo da pomogne Srbiji

  • Boza

    16. avgust 2016 | 15:38

    Siguran sam da ima dosta zanimljivih tema za razgovor,nadam se da ce se dodatno ucvrstiti odnosi SAD i Srbije nakon ove posete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA