DODIK NA KOMEMORACIJI ŽRTVAMA JASENOVCA: U ime mira se moramo suočiti sa posledicama rata

Dodik je rekao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima

  • 41

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio večeras svima u BiH i regionu da u ime mira moramo da se suočimo sa posledicama prošlog rata.

- Tako imamo šansu da nam se to ne ponovi - poručio je Dodik na komemorativnom skupu povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog logora Jasenovac.

On je rekao da je Republika Srpska uslov i garancija opstanka na ovim prostorima, a da bi svi drugi iz BiH i regiona to shvatili treba da, kako je naveo, dođu i pogledaju "skromne table poginulih".

- Zato je RS neuništiva, niste videli manju državu u koju je ugrađeno više žrtava - poručio je Dodik.

Kako kaže, ovo strašno mesto iznova opominje da ne treba dozvoliti nova zastrašivanja, jer smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom.

On je naglasio da ne smemo o tome da ćutimo, kao i da ceo slobodarski svet ne sme da ignoriše istorijske činjenice i ćuti o žrtvama NDH, dodajući da je antifašizam ugrađen u temelje Evrope.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodik je dodao da je važno i da se istaknu svi koji se se kao antifašisti pobunili protiv takve države, ne samo sa srpske strane već i u samoj Hrvatskoj.

- Hrvatska, verujemo, danas nije Nezavisna država Hrvatska i zato gradimo prema njoj politiku mira. Slavite vaše pobede, ali nemojte da slavite naše tragedije - dodao je Dodik.

Naveo je kao primer opštinu Dubica, gde su ustaše pobile u Drugom svetskom ratu više od 55 odsto stanovništva, i koja još nije uspela da dostigne broj stanovnika pre NDH.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Zli ljudi i zla vremena, mislili su ako fabrika smrti radi u tri smene da se može istrebiti jedan narod - kazao je on, dodajući da je Hrvatska ispisala najmračnije stranice savremene istorije genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima.

75 GODINA OD POČETKA NAJVEĆEG UŽASA U JASENOVCU: Vučić i Dodik na komemoraciji!

Dodik je naglasio da zato moramo da naučimo novu lekciju o genocidu i ovde podignemo zastave mira - srpske zastave života i poručimo da nisu pobili sve naše ljude, niti su pobili ljude u nama.

Dodik je kazao da 500.000 Srba ovde nije stradalo slučajno, kao i "da smo ostali na strani čoveka i istorije, na ispravnoj strani".

Foto: Wikipedia/Petar Milošević Foto: Wikipedia/Petar Milošević

- Proterali su nas odakle god su mogli, ali ne mogu da proteraju sećanje na nas - rekao je Dodik, dodajući da je "dolazak ovde prepun bola, ali i stida što se i nakon 75 godina nismo odužili žrvtama ustaškog genocida".

Vučić, Cvijanovićeva i Dodik obišli izložbu o Jasenovcu (FOTO)

Istakavši da moramo prestati da se usput sećamo žrtava Jasenovca, Dodik je poručio da se u Donjoj Gradini nastavlja život i da moramo ostati na pravoj strani.

VUČIĆ NA KOMEMORACIJI ŽRTVAMA U JASENOVCU: Zbog povampirenja ustaštva moramo da utvrdimo spisak stradalih u NDH! (FOTO)

On je naveo da smo u prošlosti platili preveliku cenu i doživeli genocid koji nije nazvan pravim imenom, ali da su dobrodošli i svi koji se nisu pojavili ni na jednom pomenu srpskim žrvama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    19. avgust 2016 | 23:08

    BOGA MI Hrvatska je NDH i sada samo us podrske EU i Nemacke

  • Dino

    19. avgust 2016 | 23:37

    A šta je Srbija koja rehabilituje fasistu Drazu Mihajlovića i nacistu Nedica koji je istrijebio srpske jevreje da ga je čak i Hitler pohvalio?

  • Ljuba

    20. avgust 2016 | 10:51

    A cega se vi to secate, nesrecni primitivni covece ! ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA