≫ 

Vučić: Biće veće plate, razgovori u septembru ili oktobru

Za koliko procenata veću mesečnu zaradu mogu da očekuju zaposleni u javnom sektoru, premijer nije mogao da precizira, ali je rekao da veruje da će biti u većem procentu nego što je bilo prethodno povećanje

  • 57

Ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, istakavši da će Vlada Srbije u septembru ili oktobru krenuti u razgovore sa MMF-om o tom povećanju.

Za koliko procenata veću mesečnu zaradu mogu da očekuju zaposleni u javnom sektoru, premijer nije mogao da precizira, ali je rekao da veruje da će biti u većem procentu nego što je bilo prethodno povećanje.

A ni prošli put povećanje nije bilo malo - podvukao je na konferenciji u vladi Srbije.

IMOVINSKA KARTA PREMIJERA: Vučić u novi mandat ulazi sa 13.000 nižom platom

Vučić je istakao da vlada ima prostora, a kako je naveo, veruje da za to ima i snage.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U tom smislu on je rekao da je poslednji fiskalni rezultat nakon osam meseci, što je, primetio je, dve trećine godine, budžet u suficitu od preko 20 milijardi dinara.

- Imamo suficit nakon od 12 meseci. To je dve trećine godine, a na kraju godine ćemo verovatno imati za najmanje 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je predviđeno kao dobar rezultat i što je dogovreno sa MMF", objasnio je premijer.

On je rekao da će neki reći i "zašto se hvalimo i slušamo to, neki ne žive bolje", ali neki, primetio je i žive bolje.

Primera radi, rekao je on, prosečna plata je 3,9 odsto veća u junu.

Premijer Slovenije pružio podršku novoj Vladi Srbije u pregovaračkom procesu

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe, Vučić očekuje i da će dogovor o povećanju minimalne cene rada biti postignut, kao i da će oni koji najmanje zarađuju moći da računaju na bar 1.000 veću platu.

- Preliminarne razgovore oko minimalne cene rada smo već obavili - rekao je on.

Vučić je rekao da se nada da će dogovor sa poslodavcima biti postignut, te da najmanje plate mogu da budu veće bar za oko 1.000 dinara.

Evo koliko će biti povećane plate zaposlenima u PROSVETI, ZDRAVSTVU i u sektoru BEZBEDNOSTI!

- To znači da će najsiromašniji, koji najteže žive, dobiti neku vrstu 13. plate. A to su ljudi koji se najmanje žale i kukaju a vredno rade - istakao je on.

Premijer je izjavio i da mu je žao što hrvatski zvaničnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvatske na račun Srbije.

- Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što želimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong -  rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić u četvrtak u poseti Hrvatskoj?

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuduju te zločine.

Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešće i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dželate - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti sa politikom očuvanja punog mira i stabilnosti, te da će nastaviti da zida i gradi odnose posebno sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

- Vlada Srbije će sa predstavnicima drugih zemalja da zida i gradi, uprkos brojnim i nagomilanim problemima, regionalnu stabilnost. Politika mira i stabilnosti zaštitni je znak Vlade Srbije, koliko i su i zaštita suvereniteta i slobode.

Vučić je naglasio da nije reagovao na lične uvrede koje su kandidati za premijera Hrvatske iznosili u duelu, poželevši im puno uspeha u izbornoj trci, ali je i primetio da Srbija danas ima veći rast od Hrvatske i da će u budućnosti brže napredovati.

Premijer je najavio i da će Vlada Srbije oformiti ministarski tim, na čije će čelo biti predložena ministarka Ana Brnabić, a koji će se baviti isključivo IT sektorom kako bi se izvoz u toj oblasti povećao sa 410 miliona evra na više od dve milijarde u roku od dve godine.

Foto: Tanjug/Tanja Valić Foto: Tanjug/Tanja Valić

Rekao je i da Srbija od 2007. ima najnižu stopu nezaposlenosti, odnosno da je pala prvi put ispod 16 odsto.

- Tome je doprineo ne samo rast ekonomije, već i bolji rad inspektora za rad, koji su sa sivog i crnog sektora uspeli da ga uvedu u legalne tokove. Tome je doprinelo i prijavljivanje sezonskih radnika - rekao je Vučić.

Ekonomski stručnjak dao ocenu Vučićevom ekspozeu: Ekonomski ciljevi su REALNI

Prema njegovim rečima stopa zaposlenosti je povećana za 3,2 procentna poena u odnosu na prethodni kvartal i na isti kvartal prošle godine.

- To će se povećati u oktobru na ispod 17 odsto i verujemo da stopa nezaposlenosti u Srbiji neće prelaziti tih 17 odsto - rekao je Vučić.

On je dodao da je cilj Vlade Srbije da posle četiri godine mandata prosečna stopa nezaposlenosti bude na niovu zemalja Evropske unije - 11,5 odsto.

- Verujem da ćemo to uspeti da ostvarimo - rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da je zaposlenost mladih povećana na 19,7 odsto, dok je u istom kvartalu prošle godine to iznoslilo 16 odsto.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    23. avgust 2016 | 03:47

    Meni je sasvim u redu da plate ovako polako ali sigurno rastu nego što je pre bio slučaj da samo padaju. Recite vi šta hoćete ali pre ovoga nismo imali nikakav rast plata već pad i neredovne isplate. Sada bar znamo na čemu smo i čemu da se nadamo u budućnosti.

  • Nenad

    22. avgust 2016 | 21:58

    Odovornom ekoomskom politikom stvorili su se uslovi da dodje do povecanja plata u javnom sektoru. Kada se zna sta se hoce i kada se radi kako treba, rezultati su tu.

  • Nenad

    23. avgust 2016 | 17:13

    Malo po malo, ali ide na bolje. Mislim da je najteze proslo i da nas u buduce ocekuje samo boljitak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA