MILORAD PUPOVAC: Podržavamo Vučićev dolazak na "Kroacija forum"

Pupovac smatra da je između Beograda i Zagreba potreban kontinuirani dijalog, kako je rekao, neka vrsta "telefona poverenja"

  • 4

Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas da srpska zajednica u Hrvatskoj podržava dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na ministarski Kroacija forum 25. avgusta u Dubrovniku i dodao da očekuje da će Vučić prisustvovati tom skupu.

- Sasvim sigurno bi nam njegov dolazak pomogao, to sam mu danas otvoreno rekao i u meri u kojoj to može na bilo koji način uticati na njegovu odluku kazao sam mu da i ja i srpska zajednica podržavamo njegov odlazak tamo i nadamo se da će doći i da će se tamo susreti sa predstavnicima srpske zajednice u Dubrovniku i širem području dubrovačke županije - rekao je Pupovac gostujući na B92.

Pupovac smatra da je između Beograda i Zagreba potreban kontinuirani dijalog, kako je rekao, neka vrsta "telefona poverenja".

- Telefon poverenja ne postoji, ne postoji niti između premijera i premijera, niti između ministra i ministra niti između državnog tužitelja i državnog tužitelja dve zemlje, kao ni između ministara pravosuđa, a morao bi da postoji. Morao bi da postoji minimun saglasnosti oko pitanja koja su osetljiva i za jednu i za drugu stranu - da se tri puta meri pre nego što se donese odluka - poručio je Pupovac.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Pupovac je ocenio da hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač svojim dnevnim izjavama u vezi sa Srbijom nanosi štetu svojoj zemlji i da ne poznaje zapravo smisao državnog diplomatskog posla.

- Pokazao je to i današnjom izjavom uslovljavajući dolazak premijera Vučića u Hrvatsku donošenjem spiska i umesto da poziva na taj način premijera Vučića bilo bi mnogo bolje da sednu i formiraju neku vrstu dogovora kako će sprečavati hapšenja koja nisu osnovana, kako će postići dogovor oko toga da se napravi sporazum koji će otkloniti sporna pitanja i mesta, kako niko ni sa hrvatske ni sa srpske strane ne bi bio hapšen ko ne treba da bude hapšen - naveo je Pupovac.

Foto: Tanjug/fotoHINA Foto: Tanjug/fotoHINA

Pupovac je istakao da mu reči premijera Vučića i ono o čemu su razgovarali danas uliva poverenje da će njegove poruke i poruke ministara Vlade Srbije biti u pravcu smirivanja tenzija i u pravcu za otvaranje prostora za međudržavni dijalog, a ne za javno prepucavanje.

Pupovac ističe da srpska zajednica može da doprinese smirivanju tenzija pred izbore u Hrvatskoj 11. septembra.

"NEPOZNATI LJUDI ME PLJUJU NA ULICI I VIČU DA SAM ČETNIK": Stravično TAJNO pismo PUPOVCA stiglo Kolindi Grabar - Kitarović!

- Možemo kao predstavnici Srba da uradimo na smirivanja tenzija. Takođe, Srbi koji žive na prostoru izvan Srbije u zemljama nastalim nakon raspada Jugolsavije treba da doprinesu obnovi poverenja sa narodima sa kojima žive. Možemo se nositi sa nespretnim porukama koje šalje naš ministar unutrašnjih poslova. Možemo se sasvim jasno suprotstaviti toj retorici, kao i posegnuti za unutrašnjim državnim mehanizmima, ali i međunarodnim, jer je reč o pokušaju da se radi nešto što se ne sme raditi po domaćem i međunarodnim zakonima - kazao je Pupovac.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako kaže, Srbi u Hrvatskoj sa svoje strane mogu političkim delovanjem doprinositi, ali i pomoći državama svojim idejama kako da se neka od otvorenih pitanja rešavaju umesto da izazivaju konflikte.

Na pitanje da li bi bilo bolje da je Beograd ćutao i do sada, Pupovac kaže da bi za obe zemlje bilo bolje da takvih tenzija nije bilo.

PUPOVAC O ANTIĆIRILIČNOJ KAMPANJI: Najlakše je istresti se na Srbe!

- Međutim tenzije su se najviše razvile oko stava našeg (hrvatskog) Ministarstva spoljnih poslova da treba blokirati otvaranje poglavlja 23 i 24 Srbiji. I nakon toga su se stvari počele dalje komplikovati oko drugih otvorenih pitanja uprkos naporu predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Vučića da barem oko pitanja manjina spuste tenzije - rekao je Pupovac.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na pitanje da li je taj susret u junu na mostu preko Dunava kod Erduta dao neke rezultate, Pupovac kaže da su i Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj osetili pozitivne poruke koje su danas došle i zaključke koji su donete, pa i neke mere koje su usledile.

SASTANAK VUČIĆA I PUPOVCA: Izbegavati javne konfrontacije u odnosima Srbije i Hrvatske!

- Nesreća je da je posle toga nastavljena neka vrsta baražne paljbe oko drugih pitanja koja se tiču pre svega istorije i istorijskog opterećenja koja postoje, pre svega slavljenje Oluje - dodao je Pupovac.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    24. avgust 2016 | 00:30

    Premijer vučic sa ovim debilima iz hdz nema uopće potrebe da razgovara. To je samo mrcvarenje jer se tu radi o nenormalnim ljudima koji bi time samo dobili na važnosti . Kad mi te debile skinemo sa vlasti onda će se o svemu moći normalno razgovarati.

  • Zoran

    24. avgust 2016 | 08:35

    Ne ići u Hrvatsku jedino ako je baš neophodno neka skupština izglasa da ide Šešelj jer on baš ima jaku želju za diplomatskom aktivnošću.

  • Crni

    24. avgust 2016 | 01:26

    Srpkinje ti imaju 10.ooo dinara platu u kineskim prodavnicama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA