Dodik: I ako bude zabranjen, referendum će biti održan

- Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju, ali ni ne osporavaju referendum - rekao je Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike u RS, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

DODIK NAKON SASTANKA: Odbranićemo Dan Republike Srpske, hvala Vučiću i Nikoliću

- Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u RS-u je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti - poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je kazao da najavljeni referendum za 25. septembar nije referendum koji se bavi secesijom ili teritorijalnim integritetom.

- Ovo je sprovođenje odluke Ustavnog suda da pitamo šta narod misli o toj odluci. Srbija i njeno rukovodstvo ne podržavaju, ali ni ne osporavaju referendum, rekao je Dodik i dodao: - Meni je to sasvim dovoljno.

Dodik, je nakon jučerašnjeg sastanka sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, rekao da je veoma zahvalan predsednku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću.

- Veoma sam zahvalan rukovodstvu države Srbije što smo imali tolerantan i konkretan razgovor. 23 godine smo nesmetano obeležavali Dan Republike. Niko ne može očekivati da Bakir Izetbegović promeni datum obeležavanja Dana RS, 9. januar -  kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, referendum je najbolji način da Bošnajci budu pitani o tom datumu, a njihov je stav da li će izaći ili ne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radašin

    2. septembar 2016 | 20:50

    Dodik ne sme da vuče poteze na svoju ruku a koji mogu da pogode i druge Srbe ili narode ali i Srbiju kao garanta postojanja BiH iz Dejtona. U slučaju većih tenzija i konflikta u BiH umešala bi se i MZ a naročito američki i zapadni manipulatori i pre ili posle bi i pred Srbiju bio postavljen zahtev da se izjasnimo o dešavanjima u RS i BiH. I čisto sumnjam da bi nam zapad i MZ dozvolili neutralnost bez obzira koliko mi želeli da se ne mešamo u unutrašnje stvari susednih država.

  • Rade

    2. septembar 2016 | 19:47

    A upita li se Dodik da za bilo koji referendum trebaju sredstva? Budzet RS je i onako u velikoj dubiozi pa će i on pasti na leđa običnoga naroda. Pogotovo što je vrlo upitno ko će priznati rezultate referenduma i što se ti rezultati zapravo već unapred znaju. I onda će to biti skupa lakrdija. Pogotovo što pitanje u referendumu nije od toliko suštinskoga značaja za srpski narod. Da li baš 09.01 ili neki drugi važno je da ga RS ima i nije beznačajno da i drugi narodi i građani drugih nacija u RS ga priznaju. E to je onda pun pogodak.

  • Zoran

    3. septembar 2016 | 21:49

    Srbima u RS je bolje da pokušaju kako znaju i umeju da se dogovaraju sa Bošnjacima. Ako neka vlast to ne uspe neka je menjaju da to drugi pokušaju. To važi i za Bošnjake. U protivnom biće nam rešenja za sporna pitanja nametnuta od strane nekoga trećega autoriteta ili siledzije. Srbi i danas ispaštaju zbog nekih nametnutih rešenja. Zato je bolje prihvatiti ono što je iole prihvatljivo a biti odlučan ako nešto ide ispod minimuma srpskih interesa. Tako obezbedjujemo podršku i drugih iz sveta jer pokazujeno da smo razumni i dobronamerni, da težimo prihvatljivim rešenjima za sve itd a ne da stalno teramo inat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA