Do kraja godine prva optužnica protiv OVK zbog ratnih zločina nad Srbima?

- Glavni tužilac Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nad Srbima počinjenih na Kosovu 1998. i 1999. godine Dejvid Švendiman najverovatnije će do kraja godine podići prve optužnice protiv pripadnika OVK osumnjičenih za trgovinu organima - rekao je prema nezvaničnim saznanjima Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo

  • 11

Prve optužnice za ratne zločine OVK biće najverovatnije podignute do kraja godine, piše "Politika" i dodaje da su, prema nezvaničnim saznanjima Fonda za humanitarno pravo, dosad pripremljene optužnice protiv osam lica.

- Glavni tužilac Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nad Srbima počinjenih na Kosovu 1998. i 1999. godine Dejvid Švendiman najverovatnije će do kraja godine podići prve optužnice protiv pripadnika OVK osumnjičenih za trgovinu organima. On je najavio nastavljanje sprovođenja istraga i da će uskoro posetiti region - navodi list.

Prema nezvaničnim saznanjima Nemanje Stjepanovića, iz Fonda za humanitarno pravo, dosad su pripremljene optužnice protiv osam lica.

On kaže da se informacije o optužnicama ne iznose u javnost iz bezbednosnih razloga i da će najveći izazov za tužioce specijalnog suda biti zaštita svedoka, prenosi "Politika".

- Sa ovim problemima se susretao i Haški tribnal i, ako ovaj sud bude želeo da ima uspeha u radu, ne bi smeo da ponovi te greške. Ovaj sud mora da stvori uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno - rekao je Stjepanović.

"Politika" podseća da najstroža kazna koju specijalni sud može izreći osuđenom licu jeste kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna se izdržava u jednoj od država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica, a o tome odlučuje predsednik suda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    7. septembar 2016 | 09:57

    Sprdanje sa Srpskim narodom i državom !

  • Dr.

    7. septembar 2016 | 09:13

    Neznam ko vise u to vjeruje. Sve su ucinili da se obesmisli sprovodenje pravde, unistavani su dokazi, i u samom Hagu, ubijani svedoci, odugovlaceno 18 godina. Vidjeli smo paniku kod Tacija posle Martijevog izvestaja o zlocinima i ubrzan odlazak SAD i njegov povratak pun samopouzdanja, bilo mi je jasno da nema nista od Martijevog izvestaja...bio sam u pravu sve je obesmisljeno, osudice nekoliko bjednika a pravi krivci ostace slobodni...kao u Hrvatskoj i Bosni...

  • Kad porastem bicu kengur

    7. septembar 2016 | 10:27

    I kad ih uhapse posle godinu dana zbog nedostatka dokaza ih pustaju i jos ce odstetu da im plate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA