≫ 

VUČIĆ POSLE SASTANKA S HANOM: Vlada će podržati povećanje minimalca na 130 dinara po satu

Han je rekao da je srećan što je dobio poziv da razgovara sa srpskom vladom i da razmene stavove o evropskom putu Srbije, ali i da je zahvalan premijeru Aleksandru Vučiću na mudroj odluci o nereagovanju na izjave iz Hrvatske

  • 61

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa komesarom za proširenje Evropske unije Johanesom Hanom, nakon čega je održana sednica Vlade Srbije, a potom su se oni obratili medijima. 

Tom prilikom, Vučić se zahvalio Hanu, jer je iskreni prijatelj Srbije i istakao da je cilj Vlade Srbije i dalje Evropska unija.

VUČIĆ SE SASTAO SA HANOM: Evropski komesar je rekao ovu rečenicu zbog koje je Srbija veoma ponosna (FOTO)

- Naš strateški cilj je članstvo u Evropskoj uniji - dodao je Vučić.

Premijer je istakao da je Vlada spremna da podrži povećanje minimalne cene rada sa 121 dinar po satu na 130.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je to rekao novinarima neposredno pred početak sednice Socijalno-ekonomskog saveta, kojoj će i sam prisustvovati, a čija će centralna tema biti odluka o povećanju minimalne cene po radnom satu za 2017 . godinu.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000 - 350.000 radnika prima minimalac.

Premijer je rekao i da je sa Hanom na sednici Vlade bila dobra diskusija o obavezama Srbije po pitanju otvorenih poglavlja, posebno 31, koje se tiče Kosova. Napomenuo je i da su članovi Vlade izneli različite stavove po pitanju regionalne politike.

Han: Srbija je čuvar balkanskog mira

Premijer je istakao i da će država zaštititi nacionalne interese, ali i da će se ponašati odgovorno kad je reč o stabilnosti regiona.

Sa druge strane, Han je izjavio da je nesporna posvećenost EU proširenju na Zapadni Balkan i da je Srbija na vrhu te liste. Prema njegovim rečima, postoji jasna podrška i odlučnost da Srbija bude u evropskoj porodici:

- Početkom jula bio je Samit u parizu i svi lideri su izrazili posvećenost proširenju Unije na Zapadni Balkan, a Srbija je na vrhu te liste i budite uvereni da ima podrške i odlučnosti da Srbija bude u evropskoj porodici.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao da će EU nastaviti da "radi naporno" da bi došlo do daljeg napretka Srbije na njenom evropskom putu. Han je napomenuo i da je usklađivanje sa evropskim standardima u interesu građana Srbije, a ne da bi zadovoljilil evropske zvaničnike. To je, kako je rekao, važno zbog postizanja blagostanja i prosperiteta, kako bi zemlja bila privlačnija za strane investicije.

Han je rekao da je važno, te da je srećan što je dobio poziv da razgovara sa srpskom vladom i da razmene stavove o evropskom putu Srbije.

- To je proces koji iziskuje vreme, ali neophodno da rade ne samo članovi vlade, već i celo društvo. Mi smo odlučni da idemo ka cilju, a to je pristupanje Srbije Uniji - rekao je Han.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PRIJATNO DRUŽENJE U ZNAK DOBRODOŠLICE: Vučić i Han prošetali Skadarlijom

Na kraju, on je istakao da je zahvalan premijeru Aleksandru Vučiću na mudroj odluci o nereagovanju na izjave iz Hrvatske.

Pratimo i posmatramo svaku izjavu. Ali, ako mogu da kažem i mislim da sam usklađen u tome sa premijerom, zadovoljan sam načinom regovanja, ili nereagovanjem. Moj zadatak nije da provociram, već suprotno. 

Han je rekao da je razlika između političara i državnika u tome što državnik ne gubi iz vida interese naroda.

A vaš premijer je, na sreću, državnik. "Ja sam prijatelj Srbije zato što verujem u pomirenje i potrebu da se da doprinos daljem napretku region - primetio je Han.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mario87

    10. septembar 2016 | 12:56

    Sjajna vest, ne samo za one koji primaju minimalnu zaradu, vec verujem da ce ovo povecanje uticati i da se ostale plate povecaju!

  • Miki

    10. septembar 2016 | 13:03

    Kad se sve lepo izračuna, povećanje minimalca nije zanemarljiva.

  • Branko

    10. septembar 2016 | 17:22

    Lepa vest za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA