VUČIĆ: Uvođenjem dualnog obrazovanja povećavamo rast BDP, životnog standarda, ali to nije sve!

- Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sve najvažnija pitanja koja moramo da damo najbolje rezutlate - rekao je premijer

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dualno obrazovanje za budućnost Srbije najvažnija tema, i dodao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se broj programa za dualno obrazovanje sa 14 podigne na 70.

Vučić je ukazao da u programima dualnog obrazovanja uglavnom sarađuju strane firme, a da domaće retko sagledavaju svoje potrebe i prave planove za narednih 5, 10, 20 godina.

- I dalje imamo kratkoročno i, u najboljem slučaju, srednjoročcno sagledavanje planova, uključujući i ptrebe za kadrovima određenih profila i sposobnosti - rekao je Vučić na stručnom skupu "Mladi i nezaposlenost - kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede".

On je ukazao da moramo da promenimo naše navike i shvatimo da dok učimo moramo da počnemo i da radimo, ali i da oni koji rade moraju celog života da uče.

- Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sve najvažnija pitanja koja moramo da damo najbolje rezutlate - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je istakao da je dualno obrazovanje važno za Srbiju jer se rast zasniva na rastu industrije, budući da se u industriji suočavaju sa ogromnim nedostatkom obrazovane radne snage, i to ne samo u IT sektoru, već fale i varioci, mašinbravari, stolari.

- Devedesetih smo počeli da pričamo o tržištu, ali ga nikad nismo istinski želeli - primetio je Vučić na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Kako je naveo, danas malo ko u Srbiji razume dualno obrazovanje.

- Ovo su naši pionirski koraci koji će trajati godnama i decenijama, jer će biti potrebno vreme da nešto učinimo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je naveo da u Srbiji sada postoji 14 programa za dualno obrazovanje, a da je danas na sastanku sa Svetskom bankom dogovoreno da se taj broj podigne na 70 u narednom periodu.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak.

Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo - rekao je Vučić.

On je naveo da 92 odsto učenika nastavlja školovanje u sistemu srednjog obrazovanja, dok, kad je reč o visokom obrazovanju, deo diploma stečen je, rekao je, ne uvek na legalan način, a ni kvalitet tako stečenog obrazovanja nije odgovarajući.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lara

    12. septembar 2016 | 15:23

    Porastom BDP ce se smanjivati i postotak javnog duga spram BDP , a sto je cifra manja i zelja investitora ce biti veca da dodju , a dualnim obrazovanjem cemo uvek imati radnike spremne da rade u njima.

  • keki

    12. septembar 2016 | 17:22

    Dualno obrazovanje sadrzi dosta prakse i zato ga treba uvesti sto pre kod nas.

  • sveca

    12. septembar 2016 | 13:58

    Odlicne vesti za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA