≫ 

POSTIGNUT SPORAZUM U BRISELU: Sprečeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu!

Delegacija Beograda zadovoljna je sporazumom postignutim u Briselu

  • 8

Večerašnjim sporazumom iz Brisela produženo je važenje statusa neutralnih KS tablica za još pet godina, čime je sprečeno ukidanje srpskih tablica na Kosovu.

Naime, Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas dogovor o primeni sporazuma o slobodi kretanja, u okviru dijaloga u kojem posreduje EU, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

"EU pozdravlja ishod današnjih razgovora i poziva obe strane da postignu napredak u celokupnom preostalom radu na primeni dogovorenog, posebno kad je reč o telekomunikacijama, Zajednici srpskih opština i energetici", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ponavlja: Još nema dogovora o tablicama

U saopštenju se kaže da su, posle isrcrpnih razgovora, šef delegacije Beograda direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i šefica prištinskog tima Edita Tahiri postigli dogovor o primeni preostalih elemenata sporazuma o slobodi kretanja, u okviru dijaloga u kojima posreduje EU od 2011. godine.

Da bi se olakšalo slobodno kretanje ljudi i robe, strane su se saglasile da takozvane "probne" registarske tablice više ne budu zahtevane počev od 15. novembra 2016. godine za putovanja sa jedne na drugu stranu.

Obe strane su se saglasile da se na relevantne delove registarskih tablica stave nalepnice, dok tablice koje koriste stanovnici Kosova neće biti podvrgnute tom propisu, stoji u saopštenju.

Strane su se dogovorile da registracija svih vozila sa registarskim tablicama koje izdaju kosovske vlasti počne 15. januara 2017. godine i da traje 12 meseci, posle čega će to pitanje biti ponovo biti razmotreno u okviru dijaloga.

Kosovo će produžiti važnost registarskih tablica sa oznakom KS za pet godina, posle čega će to pitanje biti ponovo razmotreno u sklopu dijaloga, navodi se u saopštenju.

Na temu telekomunikacija, dodaje se, održani su sveobuhvatni razgovori i postignut je napredak u pogledu ključnih elemenata za primenu.

"Obe strane su se dogovorile da nastave pregovore 26. septembra u Briselu pod posredovanjem EU", saopštila je Evropska služba.

Strane su se, takođe, saglasile da sprovedu, kao i EU, informativnu kampanju kako bi stanovnicima objasnili kako da registruju vozila sa ovim registarskim tablicama.

Sadržina i modaliteti te kampanje biće predmet razgovora u narednim nedeljama, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazda

    14. septembar 2016 | 23:42

    I još jedno Srbske tablice su potpuno ukinute , nije ništa spreceno sve je kako Kosovoska vlada kaze.

  • Igor

    14. septembar 2016 | 22:08

    Sta sad, neutralne ili srpske?? Ja ne vidim nase tablice nigde! Nigde ne pise "srb"

  • niki

    14. septembar 2016 | 23:22

    Prema tome..Kosovo nije srbija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA