Do kraja godine otvaramo još tri poglavlja, ako se ispune ovi uslovi

U slovačkom predsedavanju EU su potvrdili da bi poglavlja 5 o javnim nabavkama, 25 o nauci i istraživanju, i 26 o kulturi i obrazovanju, mogla da budu otvorena do kraja godine

  • 6

Do kraja godine Slovačka, kao predsedavajuća EU, namerava da sa Srbijom otvori tri nova pregovaračka poglavlja, pod uslovom da se o tome saglase sve zemlje članice, saznaje RTS.

SLOVAČKA PREUZELA PREDSEDAVANJE EU: O budućnosti ne mogu odlučivati samo tri moćne članice (FOTO)

Odlučujuće za tu odluku biće dijalog Beograda i Prištine, jer neke zemlje članice žele veći napredak u tim pregovorima pre nego što daju zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja.

KLJUČNO POGLAVLJE 31: Analitičari otkrivaju koja POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU će biti otvorena sledeća

Od pregovora koje Beograd i Priština sada vode u Briselu očekuje se konačan dogovor o telekomunikacijama, a ishod ove runde mogao bi biti važan i za tempo otvaranja poglavlja do kraja godine. U slučaju napretka, bar jedno poglavlje bi moglo biti otvoreno u oktobru, a zatim još dva u decembru.

Nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu

U slovačkom predsedavanju EU su potvrdili da bi poglavlja pet o javnim nabavkama, 25 o nauci i istraživanju, i 26 o kulturi i obrazovanju, mogla da budu otvorena do kraja godine.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Ambicija slovačkog predsedavanja je da otvori sva poglavlja koja su tehnički spremna, kao što je poglavlje pet. To se, naravno, može desiti kada se ispune svi uslovi i kada se sve zemlje članice slože, navode u slovačkom predsedavanju EU.

Nezvanično, u tom slučaju poglavlje pet o javnim nabavkama bilo bi otvoreno na međuvladinoj konferenciji 26. oktobra. Sa tim se, međutim, još nisu složile Nemačka i Velika Britanija, koje žele veći napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    28. septembar 2016 | 10:41

    Valika Britanija????

  • Čarls Bronson

    28. septembar 2016 | 20:26

    I "Rat i mir" je imao manje poglavlja nego ovaj naš tragikomični roman .

  • Čola

    28. septembar 2016 | 11:52

    Velika Britanija a šta bi sa brexit? To nikom nista, e neće moći, čekamo dok se Britanija povuče pa ćemo ponovo o tom pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA