KLJUČNO POGLAVLJE 31: Analitičari otkrivaju koja POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU će biti otvorena sledeća

Bilo je pokušaja da nam se otvori i poglavlje vezano za spoljnu politiku, ali to sigurno se neće desiti, već će to verovatno biti poglavlje 25, vezano za nauku i istraživanja, možda 27, vezano za životnu sredinu - tvrdi Anđelković

  • 4

Otvaranjem poglavlja 23 i 24 napravljen je veliki pomak u približavanju Srbije i Evropske unije, i zajedno sa dva prethodno otvorena poglavlja, 32 i 35, Srbija je nastavila proces usklađivanja sa standardima i normama evropske zajednice.

Vučić: Neće biti referenduma o pridruživanju EU

Prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovićaotvaranje poglavlja je dvosmeran proces, pa se očekuje da se EU dogovori sa zemljom kandidatom oko toga koja se sledeća otvaraju.

- Verovatno će to biti poglavlje 25, vezano za nauku i istraživanja, možda i 27, vezano za životnu sredinu. To su oblasti u kojima se možemo lako dogovoriti. Bilo je pokušaja da nam se otvori i poglavlje vezano za spoljnu politiku, ali to sigurno se neće desiti. Srbija to neće prihvatiti - uveren je Anđelković.

NEMA ZAMKI U POGLAVLJU 35! Evo šta je Dačić rekao o spornom dokumentu EU

Razlog za to je mogućnost koju Unija dobija na taj način, a to je da se nakon toga može mešati u spoljnu politiku Srbije, što nije nikako poželjno.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Tada mogu ozbiljno da postave pitanje spoljno-tehničke saradnje sa Rusijom, pitanje sankcija i slično. Sve to mogu da pričaju i sada, ali nemaju nikakvog institucionalnog osnova. Onog momenta kada otvorimo poglavlje 31, vezano za spoljnu politiku, mogu od tada da nam se direktno mešaju. Srbija to svakako neće prihvatiti, čekaćemo to do samog kraja, u nadi da će do tada da se normalizuju odnosi EU i Rusije - kaže analitičar Anđelković.

UČINIĆEMO SVE DA SE PREGOVORI SA EU ZAVRŠE DO 2019. Dačić smatra da napredak zavisi od poglavlja 35

Evropska unija nije u prilici da insistira na tome, jer je i njoj potrebno da se proces evrointegracija nastavi. Kako u okviru Unije u ovom trenutku postoji izražen evroskepticizam, saradnja je obostrano potrebna, tako da i Srbija ima prostora da traži ono njoj odgovara, tvrdi Anđelković.

Prema rečima analitičara Dejana Vuk Stankovića, pre otvaranja novih, očekuje nas puno posla sa već otvorenim poglavljima 23 i 24, jer su ona velika i sa sobom povlače neka druga, manja poglavlja.

- Nije tu stvar dinamike, već kvalitetnog rešenja koja treba da primenimo u sopstvenoj praksi. Tu nije više reč o jurenju sa vremenom, već o tome kako će se ta zakonska, evropska praksa primeniti u okolnostima koje postoje u Srbiji, jer neće biti moguće preko noći prekopirati sve to - kaže Vuk Stanković.

On smatra da su određena poglavlja za našu zemlju pravi izazov.

PREGOVORI SRBIJE I EU NISU O PRIZNANJU KOSOVA! Evo šta je Devenport još poručio Srbima

- Za nas je posebno izazovno poglavlje 31, jer je pitanje da li ćemo moći potpuno da uskladimo našu spoljnu politiku sa evropskom politikom, posebno zbog konflikta u Ukrajini i stava prema Rusiji koji ima Evropa. Zatim poglavlje 35, koje podrazumeva normalizaciju odnosa sa Kosovom, ali i poglavlje 27, o zaštititi životne sredine, poglavlje koje je strašno komplikovano za Srbiju, jer ono jako mnogo košta. Prihvatanje evropskih standarda je nešto što bi Srbiju koštalo nekoliko milijardi evra i s obzirom na našu ekonomsku situaciju mislim da je to jako zahtevno poglavlje - tvrdi ovaj analitičar.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Evropske integracije su postale hipotetičko pitanje, naročito posle Bregzita, izbegličke krize, terorizma i rasta desnice u evropskim zemljama, pa Vuk Stanković tvrdi da je pitanje da li će ta politika uopšte moći da opstane. Otežavajuća okolnost su izražena mišljenja među evropskim političarima da treba suspendovati politiku proširenja, posebno u odnosu na zapadni Balkan i u odnosu na Tursku.

Devenport: Otvaranje poglavlja novi zamah reformama u Srbiji

- Postoje ona poglavlja kod kojih će nam Evropska unija verovatno gledati kroz prste, kao Rumunima i Bugarima, ali neće gledati kroz prste na ona koja se odnose na vladavinu prava, spoljnu politiku, kao i na rešavanje regionalnih problema - tvrdi on, naglašavajući da je EU pred velikim testom i da je priča o našim poglavljima usputna i ona može da bude interesantna nama, ali to u EU nije prioritet.

(V. Posrkača)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gaga

    4. avgust 2016 | 19:07

    hajd sto se politicari zanose sa eu to i mogu da razumem.zarad izbora glasovi dobro dodju.ali sto se bre vi zanosite kada znate da od toga nema nista.

  • Vladimir

    4. avgust 2016 | 20:34

    Zasto nigde ni pisalo da je Island promenio vladu i pored mnogo otvorenih poglavlja izasao iz pregovora i odustao od ulaska u EU? Niko o tome javno nije hteo da priča. E zato nam ovo sve i treba. Mislim da se mi jos nismo opametili

  • miki

    4. avgust 2016 | 20:30

    Ma marod je....a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA