40 miliona evra pomoći Srbiji od EU zbog migranata

Srbija prepoznata kao zemlja koja pruža važan doprinos u rešavanju migrantske krize

  • 14

Evropska unija je od septembra 2015. godine dala 40 miliona evra bespovratne pomoći za podršku Srbiji u upravljanju izbegličkim i migrantskim tokovima, saopštila je danas Delegacija EU u Beogradu.

 

Srbija dobija 30 miliona evra da bi ulagala u tri oblasti!

 

Šef Delegacije EU Majkl Devenport je rekao da "Srbija pruža važan doprinos rešavanju migrantske krize na odgovoran i human način" i da "EU podržava vlasti u Srbiji na svim nivoima kako bi se smanjio uticaj krize na lokalne zajednice".

 

On je rekao i da "delegacija EU i Vlada Srbije zajedno rade na utvrđivanju prioritetnih potreba kako bi se 40 miliona evra pomoći iskoristilo na najbolji način".

 

- Narednih meseci i godina Srbija će imati koristi od značajnih dodatnih finansijskih sredstava u oblasti migracija i upravljanja granicama - rekao je Devenport, navodi se u saopštenju.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Više od 10,7 miliona evra dato je za radove na izgradnji i rekonstrukciji centara u Preševu, Šidu, Adaševcima, Subotici, Principovcu, Krnjači, Bosilegradu, Pirotu, Dimitrovgradu i Bujanovcu za planirane radove u Šidu i Padinskoj Skeli, kao i za opremu, mobilne timove, potrepštine i nameštaj.

 

Devenport: EU i Srbija sarađuju u migrantskoj krizi

 

EU takođe plaća troškove struje, grejanja, vode, odnošenja smeća, sanitarne usluge i čišćenje, i to više od 460.000 evra ove godine i skoro dva miliona miliona evra naredne godine, navodi se u saopštenju.

 

Više od 9,4 miliona evra utrošeno je za plate 273 zaposlenih građana Srbije, koordinatora, prevodilaca, administrativnog pomoćnog osoblja i zaposlenih na održavanju u Subotici, Šidu, Preševu, Negotinu, Dimitrovgradu, Zaječaru, Krnjači, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici i Beogradu.

 

EU je obezbedila sredstva za hranu i smeštaj osoblja nadležnih organa prilikom rada na terenu, za dečije kutke, pružanje informacija, upravljanje individualnim slučajevima i spajanje porodica, kao i podršku maloletnim licima u pratnji ili bez nje.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Za zaštita granica obezbeđeno je 7.5 miliona evra i to za opremu, informaciono-tehnološku infrastrukturu, bolje upravljanje granicama, angažovanje gostjućih službenika iz zemalja članica EU koji pružaju podršku graničnoj policiji Srbije, i za modernizaciju graničnih prelaza.

 

Majkl Devenport pohvalio odnos Vlade Srbije prema migrantima

 

EU je takođe za hrana i druge potrepštine obezbedila 3.8 miliona evra a za transport i logistiku više od 2,6 miliona evra, navodi se u saopštenju.

 

Za zdravstvenu negu dato je skoro 1,2 miliona evra i to za dve mobilne klinike, prateće medicinsko osoblje i prevodioce, lekove i druga medicinska sredstva, kao i pristup primarnoj zdravstvenoj nezi u prihvatnim centrima kao i u gradskom parku u Beogradu.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

EU je finansirala i upravljanje, administrativne poslove, kompjutere, putovanja, komunikacije sa skoro dva miliona evra dok je za podršku reformi nacionalnog sistema azila obezbedila milion evra.

 

VUČIĆ: Migranti ne znaju šta će sa sobom, a ne znamo ni mi šta ćemo sa njima!

 

Za "asistirani dobrovoljni povratak migranata u zemlje porekla" obezbeđeno je 0,75 miliona evra.

 

Pored toga, nekoliko zemalja članica EU je pružilo potrebnu bilateralnu pomoć Srbiji, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu.

 

Srbija je takođe dobila značajnu pomoć od EU u okviru regionalnog programa posvećenog upravljanju migracijama čiji je budžet 8 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

 

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    30. septembar 2016 | 12:24

    Uzimaju pare umesto da postave žice!oni ljudi moji počinju da prave probleme ,pljačkaju ,prose i uznemiravaju naše devojke samo što se to ništa ne objavljuje.

  • Kate

    30. septembar 2016 | 12:24

    Ovo je tragicna vest za Srbiju jer je ocigledno da ce nasa zemlja sada biti prihvatna zona izmedju EU i ostalog dela Sveta. Zasto ih ne šalju u Hrvatsku i Sloveniju koje su se obavezale da ce primati migrante nakon ulaska u EU? Pogledajte koje muke imaju Madjari od strane EU zato sto migrantima zabranjuju ulazak!? Dolaze dani kriminala, silovanja zena i dece itd itd. Tuga...

  • Ime

    30. septembar 2016 | 11:58

    A ni dinar nisu dali Vojsci i Policiji a ovi momci itekako su angazovani u migrantskoj krizi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA