Vuk između američkog čekića i ruskog nakovnja

Počinje finalna faza izbora - bivši ministar spoljnih poslova Jugoslavije za Telegraf analizira šanse Jeremića da dođe na čelo UN

  • 24

U Savetu bezbednosti UN sutra će biti održana šesta runda glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, koje će kao i prethodno biti anonimno, ali će stalne članice Saveta bezbednosti, koje imaju pravo veta, imati glasačke listiće u boji.

PRESEK POSLE ČETVRTE RUNDE GLASANJA: Vuk Jeremić na drugom mestu, EVO KOLIKO GLASOVA JE OSVOJIO!

Negativan glas na obojenom listiću neke od pet stalnih članica - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska - značilo bi da se kandidat potencijalno suočava sa vetom zbog čega se ovo glasanje smatra najvažnijim do sada.

Ranije se se pojavile informacije da bi Vuk Jeremić upravo mogao da dobije veto SAD. Ovome treba dodati i želju Rusije da na mesto prvog čoveka svetske organizacije dođe žena, kao i da kandidat bude iz Istočne Evrope. To je danas izjavio ruski ambasadro pri UN Vitalij Čurkin, samo nekoliko dana pošto se u trku uključila Kristalina Georgijeva - nova kandidatkinja Bugarske za generalnog sekretara UN.

JEREMIĆ IZGUBIO PODRŠKU RUSIJE: Žele ženu za novog generalnog sekretara UN!

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović za Telegraf kaže da je Jeremić najkompletnija ličnost za dužnost novog generalnog sekretara UN, što je pokazao i svojim planom reorganizacije svetske organizacije, ali i svojim kontaktima sa uticajnim faktorima u međunarodnim odnosima i svetskim intelektualcima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nijedan od kandidata nema kvalitete kao Vuk Jeremić, ali se sada ulazi u fazu gde više odlučuju kompromisi i veću ulogu imaju politički kriterijumi, u "cenkanju" SAD i Rusije - izjavio je Jovanović.

Evo šta je Jeremić izjavio nakon što je izbio na drugo mesto na izboru za generalnog sekretara UN

Prema njegovim rečima traži se kandidat, koji najmanje nepodoban za obe strane.

- Moguće je da dođe do kompromisnog, trećeg rešenja, koje nije ni Gutereš ni Jeremić - napomenuo je nekadašnji šef jugoslovenskih delagacija na skupštinama UN-a.

JEREMIĆ DOBIO NOVOG RIVALA: Bugari zamenili kandidatkinju za generalnog sekretara UN

U razgovoru za Telegraf, Jovanović kaže da stanje globalnih odnosa između SAD i Rusije nije tako da obećava lako dolaženje do kompromisa oko generalnog sekretara UN.

Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand, Tanjug/Jaroslav Pap/Zoran Žestić Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand, Tanjug/Jaroslav Pap/Zoran Žestić

- Zato me ne bi iznenadilo da se Ban Ki-munu produži mandat za godinu dana - dodao je Jovanović.

Ko su Jeremićevi rivali u borbi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija?

Podsećamo, u prethodnom, petom krugu glasanja, bivši portugalski premijer Antonio Gutereš je osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neodređeni glas, a kandidat Srbije Vuk Jeremić osam pozitivnih, šest negativnih i jedan neodređeni glas čime je prvi u grupi kandidata iz istočne Evrope na koju je, po nepisanom pravilu rotacije, sada red da da generalnog sekretara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    4. oktobar 2016 | 17:15

    Pozelimo mu - sve najbolje... (Nazalost,odavno su prosla vremen -"nesvrstanih"...)

  • ĐItrešnja

    4. oktobar 2016 | 15:47

    Neka da bog D pobjedi naš vuk

  • Raspucin

    4. oktobar 2016 | 15:50

    hahahaha nebitna figura kao i svaki pre njega

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA