DRECUN NAJAVIO BORBU ZA SRPSKU IMOVINU: Nećemo dozvoliti da Priština otme Trepču

Zakon koji je kosovska vlada donela pre par dana je ništavan i Vlada neće dozvoliti otmicu srpske imovine, ni Trepče ni Telekoma, kaže Drecun

  • 99

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun gostujući u Telegrafu rekao je da Vlada Srbije neće dozvoliti otimanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji i da će na jednostrano ponašanje Prištine odgovoriti kombinacijom političko-pravnih sredstava, jer je rudarski kombinat Trepča simbol opstanka Srba na Kosovu.

DRECUN PORUČIO: Moramo da sačuvamo Trepču, ona je simbol opstanka Srba na Kosovu

- Priština je pribegla pravnom nasilju i pre svega nasilju većine nad manjinom, tu je teško odgovoriti pravnim sredstima, ali Vlada Srbije će učiniti sve kako bi ublažila štetne posledice ovakvog jednostranog ponašanja Prištine - rekao je Drecun.

Predstavnici srpske manjine deluju u više pravaca kao bi zaštitili svoju imovinu.

KOZAREV PORUČIO: Građani Srbije ne treba da brinu, sačuvaćemo Trepču (FOTO)

- Srpski radnici na KiM, a pre svega radnici Trepče na severu, jasno su stavili do znanja da neće dozvoliti da im Priština nasilno otme imovinu, jer je Trepča simbol opstanka Srba na KiM, od nje zavisi mnogo ljudi, a pre svega porodice onih koji rade tu. Takođe, srpski predstavnici u privremenim institucijama su odlučili da zamrznu svoje delovanje, što će svakako veoma usložiti situaciji na Kosovu i Metohiji i naterati Brisel i Vašington da se zamisle nad ovakvim ponašanjem Prištine. Oni treba da odluče da li žele da idu putem destabilizacije na koji nas Priština gura svojim jednostranim akcijama, ili omoguće da se situacija rešava kompromisom i dijalogom - kaže Drecun.

DIREKTOR TREPČE PORUČUJE: Situacija je nepredvidiva posle usvajanja spornog zakona (FOTO)

On tvrdi da će Trepča, i pored svih problema koji će uslediti u narednom periodu, nastaviti da radi.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Vlada Srbije je jasno stavila do znanja da je zakon koji je kosovska vlada donela pre par dana ništavan i da neće dozvoliti otmicu srpske imovine, ni Trepče ni Telekoma.

SRBI IZLAZE IZ VLADE KOSOVA: Situacija se zaoštrava zbog slučaja "Trepča"

- Vlada neće dozvoliti da nam se preko noći otima imovina koju imamo. Priština nema nijedan dokaz da ima vlasništvo nad bilo kojim delom te imovine, ali pokušava da napravi presedan koji bi trebalo da bude model za otimanje bilo kojeg dela srpske imovine na Kosovu - izjavio je Drecun.

Poslanici Srpske liste zbog zakona o "Trepči" zamrzli rad u Skupštini Kosova

Iz tog razloga, ističe Drecun, Vlada je uputila opsežna pisma predsedavajućim CEFTA i predsedavajućim Evropske unije u procesu normalizacije odnosa, u kojima je objašnjeno i dokazano ko je vlasnik Trepče i zašto je poguban ovaj zakon koji je usvojen u Prištini, i po slobodu kretanja, i po poštovanje privatne i državne imovine, ali i po slobodnu trgovinu, što CEFTA treba da štiti.

Pogledajte ceo intervju sa Milovanom Drecunom za Telegraf.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    10. oktobar 2016 | 13:09

    Kako su i do sada vodili odgovornu politiku, srpska vlada i premijer ce zasigurno uciniti sve kako bi sprecili otimanje drzavne imovine na Kosovu i Metohiji.

  • Igor

    10. oktobar 2016 | 14:21

    Srbija je toliko uložila u Trepču.Nadam se da im Brisel neće dozvoliti ovako nešto.

  • vasilija

    10. oktobar 2016 | 13:55

    Ne damo ono sto nam pripada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA