≫ 

RATNE IGRE NA BALKANU: U Crnoj Gori vežba NATO, u Srbiji su Rusi. Koji od njih su naši? (FOTO)

Navela je da je suvereno pravo Srbije da odluči da li će organizovati vojnu vežbu sa Ruskom Federacijom

Dok su Srbi, Rusi i Belorusi počeli sa uvežbavanjem padobranskih i helikopterskih desanta, marševa i napada na terorističke baze, u Crnoj Gori se pod okriljem NATO izvode vežbe reagovanja u poplavljenim područjima i načini odgovora na napade hemijskim oružjem. Zamenica generalnog sekretara NATO-a je za Telegraf prokomentarisala istovremeno održavanje vojnih vežbi u Srbiji i Crnoj Gori.

RUSKI PADOBRANCI STIGLI U SRBIJU: "Slovensko bratstvo 2016" može da počne

– Održavanje vežbe u Crnoj Gori planirana je više od godinu dana i zahtevala je ozbiljnu organizaciju. Želela bih da naglasim, još jednu stvar koja je važna za NATO. Svaka zemlja ima pravo da bira svoj bezbednosni aranžman. Suvereno pravo svake zemlje je da odluči kako će osigurati svoju bezbednost – rekla je Rouz Gotemiler, zamenica generalnog sekretara NATO-a.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dodala je i da je suvereno pravo Srbije da odluči da li će organizovati vojnu vežbu sa Ruskom Federacijom.

Foto: mod.gov.rs/Salinger Igor Foto: mod.gov.rs/Salinger Igor

– Za NATO su ta odluka i vežba sasvim u redu. Ovo nije situacija u kojoj moramo da poravnjavamo nekakve račune. Srbija je slobodna i suverena da izabere bezbednosne aranžmane, koji joj odgovaraju. Sa druge strane, drago mi je što je Srbija odlučila da učestvuje i na vežbi u Crnoj Gori. Ovo je jako važna vežba za sve zemlje koje su učestvovale – istakla je Rouz.

Foto: mod.gov.rs/Salinger Igor Foto: mod.gov.rs/Salinger Igor

Vojne vežbe će se održavati u Srbiji do 9. novembra, učestvovaće i vojne snage Rusije i Belorusije, a podudariće se sa aktivnostima koje sprovode NATO snage u Crnoj Gori.

"Slovensko bratstvo 2016"

Multinacionalna vežba "Slovensko bratstvo 2016" koja je počela u sredu održavaće se na aerodromima i poligonima Vojske Srbije. U njoj će učestvovati 212 pripadnika Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Rusije, 56 pripadnika Oružanih snaga Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije, a cilj vežbe je unapređivanje operativnih sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističkih operacija u multinacionalnom okruženju.

Foto: mod.gov.rs/Salinger Igor Foto: mod.gov.rs/Salinger Igor

Vojna vežba članica Alijanse u Crnoj Gori

U isto vreme, u Crnoj Gori, izvode se vojne vežbe simulacije vežbi reagovanja u poplavljenim područjima i načina odgovora na napade hemijskim oružjem. One su počele u ponedeljak i trajaće pet dana, a u njima učestvuje 680 nenaoružanih vojnika iz sedam NATO zemalja i deset partnerskih država.

U terenskoj vežbi, šesnaestoj ove vrste koju organizuje EADRCC, učestvuju timovi iz susednih zemalja i zemalja iz okruženja, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, kao i SAD, Austrije, Finske, Izraela, Belgije, Španije, Francuske, Danske i Češke.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbg

    3. novembar 2016 | 15:28

    Kakve mi veze sa nato imamo samo su nas ubijali , otimali zemlju i zlo nanosili...

  • Marijan

    3. novembar 2016 | 16:21

    Majka mi je Hrvatica, otac Srbin. Nama "m(j)ešancima" je uv(ij)ek bilo najkompliciranije/najkomplikovanije u životu. Na koju stranu se opred(ij)eliti? "Čistuncima" je uv(ij)ek bilo najlakše. Ali ja sam ponosan i na svog srpskog oca i hrvatsku majku! I uv(ij)ek sam gledao gd(j)e će mi biti bolje a ne gore. Rusi mi se ne čine baš najbolja opcija. A zapad je ionako dekadentan i pred raspadom moralno-društvenog sistema. Znači, ostaje jedina opcija - "ne bavi se politikom, spavaj, radi, ćuti, jedi i ne veruj više nikom, lezi, dig'se, ustaj, sedi..."

  • Stevan2.0

    3. novembar 2016 | 16:10

    Nato, koji je ubijao decu na nosama, rusio mostove, bolnice, izvrsio nad nasim narodom najstrasniji pokolj pod tako ironicnim imenom "milosrdni andjeo" , a sada pasivno posledicama radijacije ubija i staro i mlado, ima obraza, da ne upotrebim neki termin neprimeren ovom mediju, da nas pita,ocekuje, zahteva da mu se priklonimo? Strasno. Ljudi bez morala,casti,oholi kasapi.ko ste bre vi da se vama dopada ili ne dopada to sto Srbija i Rusija zajedno sprovode vojnu vezbu? Pokazali ste nam vec ko i sta ste vi i sta mislite o mom rodu! Pokazali ste se pre 17 godina. To se bescasni agresore ne zaboravlja i zato i tebi i tvojim poltronima jedno veliko "odbij" od moje zemlje. Za savez sa slovenskom bracom a vama je vek kratak. Nicija nije do zore gorela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA