KUSTINO "SPASIBO" PUTINU: Ruski predsednik odlikovao srpskog režisera (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlikovao srpskog režisera Emira Kusturicu

  • 35

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas srpskom reditelju Emiru Kusturici nagradu — Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu. Kusturica se na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsetio da tokom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski.

DAČIĆ ODLUČAN: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

Dačić: Nismo razgovarali o naoružanju, ali želimo saradnju u vojnoj industriji i odbrani (FOTO)

- Poštovani gospodine Putine, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam se zahvaljujem (na ruskom) na ovom ordenu - rekao je Kusturica dobijajući nagradu iz ruke predsednika Rusije. Kusturica je istakao da je za njega to velika nagrada, zato što misli i veruje da je predsednik Ruske Federacije čovek koji unosi ravnotežu u svetsku politiku.

On je rekao da bi voleo češće da dolazi u Rusiju i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizuje.

Printskrin: kremlin.ru Printskrin: kremlin.ru

Takođe, kako je rekao, voleo bi da snimi film i u Francuskoj.

- Moji filmovi su srpski, jedan je engleski. Treba snimiti i na ruskom i na francuskom - istakao je Kusturica.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodeljuje od 2. marta 1994. godine. Njegov autor je sovjetski i ruski umetnik Aleksandar Žuk. Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Printskrin: kremlin.ru Printskrin: kremlin.ru

Do sada su tim ordenom nagrađivani kako strani državljani, tako i državljani Rusije, za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura, za veliki učinak u realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i privlačenje stranih sredstava u ekonomiju Rusije.

Inače, u Rusiji se danas obeležavaju dva praznika — Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije, i Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u čast narodnog ustanka oslobođenja Moskve od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine.

Taj praznik se u Rusiji tradicionalno slavi od 2005. godine. Širom zemlje se održavaju svečanosti, koncerti, marševi i skupovi, a Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je danas liturgiju u Uspenskoj sabornoj crkvi Kremlja u čast ikone Bogorodice Kazanske.

(Sputnik/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Thor

    4. novembar 2016 | 15:55

    Koja je ovo čast, bravo Kusturice.

  • SU

    4. novembar 2016 | 16:19

    Mislim da Putin ne deli ordenje tek tako. Dobro je on oderio kome treba da ga uruci. Sve cestitke Kusturici.

  • Alex Banja Luka

    4. novembar 2016 | 16:15

    Bravo za Kustu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA