DAČIĆ ODLUČAN: Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji

- Srbija je dosledna svojoj politici i nećemo se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama - rekao je Dačić

  • 19

Prvi poptpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas u Suzdalju da Srbija neće uvoditi ekonomske sankcije Rusiji, prenose ruski mediji.

DAČIĆ OŠTRO: Ne daj bože da nam traže da biramo između EU i Rusije. Zna se koga ćemo IZABRATI!

- Srbija je dosledna svojoj politici i nećemo se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama - rekao je Dačić na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko - ruskog komiteta za trgovinsko - ekonomsku i naučno tehničku saradnju.

On je izjavio da u skladu sa takvom politikom, ekonomska saradnja mora i dalje da napreduje.

Dačić je dodao i da je Srbija zahvalna Rusiji zbog veta na donošenje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i što je glasala protiv članstva Kosova u UN.

- Ruska Federacija je pouzdan partner i tradicionalni prijatelj Srbiji, a istovremeno i jedan od najznacajanijih privrednih partnera, kao i destinacija za izvoz srpske robe - rekao je prvi potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje zasnivaju su na uzajamnom uvažavanju i poverenju i neprekidnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji, što je rezultiralo potpisivanjem Strateškog partnerstva u maju 2013.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Na taj način dve zemlje su potvrdile svoju opredeljenost da su bilateralno, politički i ekonomski orijentisane dugoročno na saradnju - rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin istakao je da se odnosi Rusije i Srbije konstantno razvijaju i dodao da se velike nade polažu u novi Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja - članica Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije.

- Velike nade se polažu u novi Sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja - članica Evroazijskog ekonomskog saveza i Srbije, što značajno proširuje mogućnosti izlaska na tržište sa stanovništvom od oko 190 miliona ljudi - izjavio je Rogozin.

Prema njegovim rečima, za Rusiju je Srbija strateški partner na Balkanu.

- Rusija vidi velike mogućnosti napretka saradnje u sektorima turizma, zdravstva, graditeljstva, komunikacija, bankarstva, kao i mogućnosti industrijske saradnje - kaže Rogozin.

Ruske investicije u srpski energetski sektor iznose oko tri milijarde dolara, a kako je Rogozin istakao, Rusija planira još više da ulaže ekonomiju Srbije i kao primer naveo ulaganje u modernizaciju železnica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA