≫ 

Šta se u Srbiji danas promenilo iza vrata Skupštine

Od koga smo uzeli pozajmicu i kakve smo sve ugovore potpisali

  • 49

Skupština Srbije je danas usvojila nekoliko zakona, potvrdila Sporazum o formiranju Fonda za zapadni Balkan, kao i izmene Zakona o lukama i plovodbi na unutrašnjim vodama, a sve to uz burnu raspravu i napuštanje sednice od strane opozicije.

Radujete se slobodnom danu, a sigurno ste zaboravili šta sutra Srbija ZAISTA slavi!

Poslanici su danas sednicu zavšili usvajanjem nekoliko zakona o potvrđivanju zajmova među kojima je zajam Srbije od oko milijardu dolara od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku. Takođe, usvojen je i Sporazum o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Koreje.

Fond za zapadni Balkan

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju sporazuma kojim se osniva Fond za zapadni Balkan, čiji je potpisnik i Kosovo, i čiji je cilj jačanje veza i podsticanje evropskih integracija Albanije, BiH, Crne Gore,Kosova, Makedonije i Srbije.

Fond ima zadatak da radi na promovisanju kulturne saradnje, razmene u istraživanju, prosveti, kao i razmeni poseta omladine, ali i da iz njega budu finansirani različiti projekti koji će doprineti integraciji svih ovih zemalja u EU.

Zbog ovoga je negodovala opozicija, koja je navela da je sporazum korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova, jer je i Kosovo potpisnik. Sa druge strane, iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da je sporazum formulisan na način koji čini jasnim da Kosovo nije država već teritorija pod međunarodnom upravom u sastavu Srbije, i da je Kosovo obeleženo zvezdicom i bez prejudiciranja statusa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Srpska vojska u mirovnim operacijama

Danas je usvojena i odluka o učešću pripadnika Vojske Srbije (VS) u multinacionalnim operacijama u 2016. i godišnji plan upotrebe vojske i drugih snaga u tim operacijama. On predviđa učešće oko 700 pripadnika VS u operacijama UN i EU na 340 pozicija.

Takođe, nastavlja se i angažovanje u sedam multinacionalnih operacija UN, u Kongu, Liberiji, Obali Slonovace, Kipru, Libanu, na Bliskom istoku i u Centralnoafrickoj Republici, i u misijama EU u Somaliji, Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Za realizaciju Godišnjeg plana VS u multinacionalnim operacijama potrebno je 1,67 miliona dinara, od čega je Ministarstvo odbrane obezbedilo 1.09 miliona, dok se razlika nadoknađuje naknadama koje UN uplaćuje Ministarstvu odbrane.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama kojima se ukida monopolski položaj Direkcije za vodne puteve na obavljanje pojedinih poslova tehničkog održavanja međunarodnih i međudržavnih vodnih puteva.

Iz resornog ministarstva ranije su naveli da je ocena da će te poslove efikasnije obavljati privatni sektor, pod stručnim nadzorom Direkcije za vodne puteve.

Cilj izmena i dopuna je i usklađivanje tog zakona sa Zakonom o privatnom obezbeđenju, kako bi se stvorili uslovi za suzbijanje piratstva, krijumčarenja, krađa, šverca i drugih nezakonitih radnji na vodnim putevima Srbije.

Izmene i dopune treba da doprinesu razvijanju vodnog taransporta i da smanje sivu ekonomiju u toj oblasti, navedeno je u obrazloženju zakona.

Skupština je danas usvojila i Sporazumu o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Koreje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VujadinNS

    11. novembar 2016 | 02:40

    Zajam od UAE je uzet pod povoljnim uslovima. Ova vlast nista ne krije za razliku od demokrata koji su uzimali kredite po najvisim kamatama.

  • milos

    10. novembar 2016 | 16:06

    Smatram da ce Sporazum o vazdusnom saobracaju izmedju Srbije i Koreje biti od velike koristi.

  • Milorad

    10. novembar 2016 | 16:50

    Kakvo priznanje Kosova,opozicija samo nagadja i nema argumente.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA