Kuburović: U Skupštini primenjeno psihološko i emotivno nasilje!

Imali smo praktičnu primenu i psihološkog i emotivnog nasilja u Skupštini, ali se nadam da ćemo naredne sednice da završimo raspravu o amandmanima i da usvojimo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kaže ministarka pravde

  • 3

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici uvodi nove hitne mere - udaljavanje nasilnika iz porodice i zabranu prilaska žrtvi, a ukoliko ih ne poštuje postoji mogućnost da se pokrene prekršajni postupak ili izrekne kazna zatvora u trajanju od 60 dana, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Goran Ješić opsovao Maju Gojković (VIDEO)

Maja Gojković prekinula sednicu: Poslanici se svađali, fotografisali telefonima, šetali po sali... (FOTO)

Kuburović je na TV Pink podsetila da u tom zakonu postoji i profesionalno-disciplinska odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa zakonom.

Inače, Skupština Srbije nastaviće raspravu o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju nasilja u porodici pošto je u petak sednica prekinuta zbog incidenata.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Žao mi je što je u petak rasprava prekinuta iako svi poslanici treba da pošalju poruku da se ne toleriše nasilje. Nažalost imali smo praktičnu primenu i psihološkog i emotivnog nasilja u Skupštini, ali se nadam da ćemo naredne sednice da završimo raspravu o amandmanima i da usvojimo zakon - rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je suština zakona prevencija, odnosno da je policijski službenik dužan da reaguje kada postoji pretnja i opasnost da se nasilje desi.

- Najznačajnije u zakonu su hitne mere koje se izriču, čim se nasilje prijavi, policijski službenik ima mogućnost da zadrži nasilnika 48 sati - rekla je Kuburović.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Kako je rekla, hitne mere policijski službenik može da izrekne meru u trajanju od 48 sati, a zatim ukoliko i dalje postoji opasnost javni tužilac može da predloži sudu da se ta mera produži još 30 dana.

- Što znači da u vrlo kratkom periodu imate mogućnost da se nasilniku izrekne hitna mera, da se 32 dana udalji od žrtve - objasnila je ona.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stanovnik

    20. novembar 2016 | 13:47

    Zalosno ko je ministarka pravde, seminar koji je odrzan na Zlatiboru nije znala odgovor na 90% pitanja koji su postavljali advokati.

  • Šurak

    20. novembar 2016 | 13:06

    Konacno ce muskarci, psihicki zlostavljani od strane svojih aspida od zena imati kome da se zale! Stop nasilju nad muskarcima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA